Délmagyar logó

2019. 03. 27. szerda - Hajnalka 3°C | 12°C Még több cikk.

Lemezlovas lett New Yorkban

New York egyik vezető lemezlovasa egy szegedi fiatalember, művésznevén Erich Dorian. Tizennégy évesen lett DJ, azóta több klubbal szerződése van, ő mégis néhány éven belül hazaköltözne. Mint mondja, Amerika nem az ő országa, hiányoznak neki a magyarok.
Erich Dorian hat éve foglalkozik zenével. Fotó: DM/DV
Több ezer DJ él New Yorkban. Közülük sokan – akárcsak nálunk – ingyen zenélnek; a vezető lemezlovasok azonban már rádiók, klubok felkérésére dolgoznak. Utóbbiak közé tartozik a Szegeden született Erich Dorian. A húszéves fiatalember hat éve költözött családjával Amerikába, és ekkor kezdődött a karrierje is:
– Egy ismerősöm zenélt egy klubban, ahová időnként magával vitt. Tanítgatott kezelni a lemezeket, aztán amikor ő továbbállt, én maradtam. Ingyen dolgoztam sokáig, de ma már szerződésem van több szórakozóhellyel is.

Erich szerint – aki eredeti nevéről csak annyit árult el, hogy itthon Imreként ismerik – a megélhetés ezen a pályán meglehetősen bizonytalan, ezért a zenélés mellett három évig szakácskodott, most pedig építkezéseken dolgozik. Előfordul, hogy a fellépéseiért csak taxiköltséget kér, máskor ruházkodása is bőven jut a honoráriumból.

Saját számai két – egyelőre kiadatlan – albumot töltenek meg. Esténként legkevesebb ötszáz, időnként több ezer embernek zenél. A www.thedjlist.com weboldal látogatóinak szavazata alapján New York második számú lemezlovasa. Egy DJ-versenyen, ahol 30 ezren táncoltak és kétszázan keverték a zenét, tizedik lett. A pálmát ekkor Tiesto vitte el, de részt vett a megmérettetésen Paul Van Dyk is.

A szegedi DJ szerint az elektronikus zene újdonságai vagy Amerikában születnek, vagy Angliából, illetve az arab országokból érkeznek. Az ő bulijaiban azonban magyar előadókkal is megismerkedhetnek a New York-iak, főleg Sterbinszky számait játssza gyakran. Saját ze-
néiben újítani igyekszik: most azon dolgozik, hogyan ötvözhetné a rockzenét a house-zal.

Erich a sikerei ellenére azt tervezi: két-három éven belül haza költözik. Mint mondja, Amerika nem az ő országa, hiányoznak neki a magyarok.


Alkohol nem, drog igen

A hazai gyakorlattal ellentétben Amerikában nem kell drága tanfolyamot végezni és papírt szerezni ahhoz, hogy valakiből hivatalosan is lemezlovas lehessen. Referenciák kellenek, tehetség és jó hallás. Na és az, hogy a DJ ne magának, hanem a közönségnek játsszon. A biztonság érdekében a diszkók befogadóképességét maximalizálják. A szórakozóhelyekre szigorú ellenőrzés után, fémdetektoros kapun keresztül juthat be az, aki elmúlt 18 éves. Alkoholt csak a 21 évesnél idősebbek fogyaszthatnak. Droggal azonban Erich tapasztalatai szerint sokan élnek, volt, hogy őt is kínálták. Szerinte azonban: ha valaki nem tud kábítószer nélkül boldog lenni, annak azzal sem érdemes. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Czutor visszatér a JATE-ba

Dzsigolómetál. Czutor Zoltán meghatározása szerint ilyen zenét játszik frissen alapított zenekara, a… Tovább olvasom