Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Lencsevégen a természet

Szeged - Amikor édesapja elküldte szerkesztőségünkhöz Borsi Levente fotóit, nagyon megtetszettek nekünk a felvételek. Kíváncsiak lettünk az 5. osztályos, szegedi fiúra. Megtudtuk: egészen kicsi kora óta kedvencei a madarak. Komolyabb gépet egy éve vett a kezébe, azóta fényképez hóvirágot, katicát, cinkét.
A Borsi család, a szülők és a gyerekek – Levente, Zsófi, Judit, Botond – néhány éve költöztek a szegedi társasházba. Szerencsések, hiszen a rókusi városrész kis utcájában sem kellett elszakadniuk az általuk annyira szeretett természettől: az ablakuk alatti madáretetőben is számos madár éli túl a tél leghidegebb napjait. Levente anyukája, Lívia és apukája, Péter is tanyasi iskolákban nevelődtek Ásotthalom, illetve Balástya mellett, messze mindentől – innen a természet iránti szeretet. Rendszeresen járták az erdőt a gyerekekkel. Figyelték az állatokat, a természet szépségeit. Levente már akkor is napokig tudott lelkendezni, ha meglátott egy őzet vagy fácánt, mondja az anyukája.

– Nagyon szeretem az állatokat, főleg a madarakat. A kedvencem a fehér fejű réti sas – mondja Levente. Ez a madár honos Magyarországon, de egyelőre nem volt szerencséje lencsevégre kapni. A széncinegét viszont igen – ez a felvétele meg is jelent lapunkban néhány héttel ezelőtt.

Levente gépe egy digitális Lumix. Fotó: Schmidt Andrea
Levente gépe egy digitális Lumix.
Fotó: Schmidt Andrea

Levente szorgalmas, okos fiú, a bizonyítványa is jó. Kedvence – meglepő módon – az irodalom. Szabadidejének nagy részét az állatok megfigyelésével tölti. Kedvenc helye a családi nappali: a balkonajtóhoz húzza a szőnyeget, és nézi a kinti világot. És néha kattint egyet. Ahogyan más is, ő is végigjárta a buktatókat: a kép nem elég éles, vagy éppen a háttér az, és a lényeg, amit fotózni szeretett volna, homályos. Apukája sokat segít neki.

– Néha adok tanácsot Levinek, de a családunkban senki nem fotózik – mondta a fiú apukája, Péter. – Azt javasoltam neki: egy témáról készítsen több felvételt, és majd a végén kiválasztjuk a legjobbat.
Levente gépe egy digitális Lumix – a család egyik barátjától vették. Tanulni kiváló gép, ám Levente már rájött, hogy miket nem tud. Ezért megvan a kívánságlista: ha lesz lehetőségük egy komolyabbat vásárolni, a fiú már tudja, milyen elvárásai lesznek az új szerkezettel szemben.

Katicaszerelem. Fotó: Borsi Levente
Katicaszerelem.
Fotó: Borsi Levente

– A katicás képet néhány hete úgy készítettem, hogy apával észrevettük: a hóvirág mellett két katica bóklászik. Egy kicsit ösztönöztük őket, hogy másszanak a virág felé. Végül felmásztak a szárára – mesélte az egyik fénykép születésének történetét az alkotó. Aki elárulta: nagy türelem kell ahhoz, hogy jó felvétel készüljön. És persze szerencse is.

Levente még csak ismerkedik a fotózással, de szeretne vele komolyan foglalkozni. Szülei mindenben támogatják, nővérétől és húgától is kap dicsérő szavakat. Azt mondja: szeretne a madarak, a természet közelében lenni. S ha közben van egy fényképezőgép is a kezében, az még jobb. Mi mást kívánhatna még?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fodor Imre hétvégéje - Fánkot kóstol

Forráskút - Jeles és ismert személyiségeket kérdezünk sorozatunkban arról, milyen programot… Tovább olvasom