Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Lendület az Építő utcában

A felújított Építő utcai panelház tegnapi avatójára jó néhány szomszéd is érkezett. Ők jövőre építenének. A panelrekonstrukciós pályázat leadási határidejét október 30-áig meghosszabbították.
Egy panelház is átváltozhat Fotó: Gyenes Kálmán
– A mi házunk is ehhez fogható csinos, sárga vakolatot kap, hőszigetelt lesz, és kicseréljük a nyílászárókat is. A tetőt is szigeteljük, végre lejtős lesz. Kicseréljük a liftet, és energiatakarékos világítást szereltetünk fel – mutatta a tízemeletes panelház látványtervét Gargya Csaba. Az Építő utca már átcsomagolt paneljének tövében a szomszéd ház lakója és közös képviselője jelen időben beszélt az elképzeléseikről, annyira bízik a sikerben. Februárban kezdte szervezni a pályázatot, ám a hatvan lakás tulajdonosát sokáig kellett győzködni. – Koros nyugdíjasok és fiatal családok egyaránt élnek köztünk. Szerencsére idővel mindnyájan megértették, hogy megtérül a befektetés. Az építők lendületéhez természetesen pénz is kell.

Az Építő utca 2. számú tömbre a közösség összesen 56 millió forintot költene, a lakóknak az egyharmadát, vagyis majdnem 19 millió forintot kell előteremteniük a munkálatok elkezdéséig. Ezt egészítené ki az állam és az önkormányzat még kétszer ennyivel. Tavaszig a kisebb lakások tulajdonosai 260 ezer, a nagyobbakéi 390 ezer forintot fizetnek be. Azok számára, akik nem tudják egy összegben előteremteni az önerőt, banki konstrukciót találtak, amelyben – szintén differenciáltan – nyolc éven át havi 2900, illetve 4400 forintot törlesztenek. Számításaik alapján két év múlva a rezsiköltségeik egyharmadával csökkennek, az ingatlanok értéke nő.

A rendkívüli érdeklődésre tekintettel a kormány meghosszabbította a pályázat határidejét: a panel- és téglablokkos házak lakói október 30-áig nyújthatják be kérelmeiket az IKV Rt.-hez.

Ragadós példa

Eddig 74 társasház – 2822 lakás – nyújtotta be pályázatát, melyben 700 millió forint önrész mellé az önkormányzattól és a kormánytól egyaránt 700-700 millió forintot kérnek – összegezte a sikeres pályázati szezont Botka László polgármester a tegnapi Építő utcai házavatón. Németh István, az IKV Rt. elnök-vezérigazgatója hozzáfűzte: a legtöbb beadvány a tarjáni paneltömbökből érkezett. Egytizedüket téglablokkos házak lakói nyújtották be – a panelrekonstrukciós programhoz ilyen házak is kapcsolódhatnak.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pálmák nőttek az újszegedi medencében

A szakadó esőben is több mint százan dolgoztak tegnap a Partfürdőn, a SZIN helyszínén, hogy a mai… Tovább olvasom