Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Lendületben a Szilánk

Idén 20 százalékkal növelheti árbevételét a Szilánk Csoport annak köszönhetően, hogy 2005-ben egy GVOP-pályázaton 147 millió forintot nyert technológia-korszerűsítésre. A Délmagyarország Presztízs Díjjal is kitüntetett vállalkozásának lendülete 2006- ban sem hagyott alább.
Automata gépsoron dolgozzák fel az üveget. Sikeres pályázat áll a fejlesztés hátterében. Fotó: Schmidt Andrea
A szegedi üvegipari vállalkozás 2005-re elérte, hogy a hazai síküvegipar meghatározó egységévé váljon: olyan termelő, kereskedelmi és szolgáltató cégcsoport jött létre, amelynek árbevétele több mint ötmilliárd forint, alkalmazottainak száma pedig megközelíti a 400-at. A fejlődésben azonban nem állt meg. Sipos Aurél, a Szilánk marketing-kommunikációs vezetője elmondta, saját forintjaik mellé igyekeznek európai uniós forrásokat találni és sikerrel pályázni. A vezető laptopján a reggeli első klikk a Lendület.hu portált jeleníti meg, segítségével azonnal kiderül, milyen új pályázati lehetőség kínálkozik a cégcsoport számára.

Ma már történelem

Magyarország legnagyobb üvegipari társaságát Varga Gusztáv cégvezető korábbi egyszemélyes vállalkozásából hozta létre. Családjában az üveges szakmának tradíciója volt: édesapja, annak testvére és a nagyapja is ebből élt. Szülei üvegező-képkeretező műhelyét kilencedik, legkisebb gyerekként ő vitte tovább a 70-es évektől. A mai Szilánk közvetlen elődje pedig az az 1989-ben alapított egyéni vállalkozás volt, amelynek logisztikai bázisát mindössze egy műhely és egy kerékpár jelentette (ma egy 17 hektáros ipari park kétharmada a Szilánk cégcsoporté). Az üveget a bicikli oldalára rögzített fakerettel tolta végig a városon. Az ugrásszerű változások 1991-től következtek be, a klasszikus szolgáltató típusú üvegezést kereskedéssel bővítette – ekkor már 5 alkalmazottja volt –, majd gépesített, elsőként Szegeden. A tudatos fejlesztéssel, pályázatokon nyert forrásokkal és saját erejével elérte, hogy üvegnagyhatalommá vált Magyarországon. A Szilánk Rt. szigetelőüveg-gyártó gépek termékcsaládja 2005-ben magyar Termék Nagydíjas lett.

A GVOP technológia korszerűsítési pályázatát 2005-ben – azzal egy időben, hogy a Délmagyarország Presztízs Díját is átvették – a cégcsoport zászlóshajója, a Szilánk Zrt. nyerte el: általa olyan beruházást sikerült megvalósítani, amely 2006-os fejlődését megalapozta. A projekt során komplett, 2700 milliméter magas – az országban csak Szegeden található ez a méret – automata szigetelőüveg-gyártó gépsort vásároltak lappréses gáztöltővel, távtartó hajlítógéppel, automata üvegszabászsorral. A gépsoron emberi kéz érintése nélkül, 34 másodperc alatt lesz a szabott üvegből késztermék.

– Ez a gépberuházás egyedülálló Magyarországon – mondta Sipos Aurél –, segítségével a Szilánk a legmodernebb és a legnagyobb kapacitású szigetelőüveg gyártójává vált. – Harminc százalékkal több, kiváló minőségű szigetelőüveg egységet tudunk előállítani, mint a sikeres pályázat és gépvásárlás előtt. A kommunikációs vezető csak érdekességként említette meg, hogy a kész pályázati dokumentáció súlya mintegy 6 kilogramm volt. A további tervek közé tartozik 2006-ban, hogy az üvegedzésnek is megteremtik az alapjait, aminek egyenes következménye, hogy további munkahelyeket teremtenek. A Presztízs díjas cégcsoportnak pedig a presztízse is tovább nő azzal, hogy tovább szépül az épület homlokzata és utcafrontja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szponzor nélkül nem megy

Szponzori támogatás hiányában elmarad az idei Dömötör-díjátadó gála Szegeden. A Májulás, a… Tovább olvasom