Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 21°C | 30°C Még több cikk.

Lengyel állami kitüntetés Csongrád megyei vezetőknek

Kiss-Rigó László, Juhász Tünde és Kakas Béla kapott kitüntetést.
A magyar–lengyel kapcsolatok építéséért a Lengyel Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki Kiss-Rigó László szeged–csanádi megyés püspököt. Juhász Tünde kormánymegbízott és Kakas Béla, a megyei közgyűlés elnöke a Lengyel Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át. Az Andrzej Duda lengyel államfő által adományozott kitüntetéseket csütörtök délután adta át Jerzy Snopek nagykövet a Lengyel Köztársaság Nagykövetségén, Budapesten.
A Lengyel Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki Kiss-Rigó László szeged–csanádi megyés püspököt. Juhász Tünde kormánymegbízott és Kakas Béla, a megyei közgyűlés elnöke a Lengyel Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át.
Csongrád megye élen jár a lengyel–magyar barátság ápolásában, és ezért mindhárom kitüntetett sokat tesz – hangzott el az ünnepségen. Az egyházmegye együttműködik a magyar–lengyel vonatkozású programok szervezésében a szegedi lengyel konzulátussal. E rendezvények gyakori helyszíne a püspöki palota és a dóm látogatóközpontja.

Magyarországon az egyetlen vidéki lengyel konzulátus a szegedi, amely a Csongrád Megyei Kormányhivatal épületében működik. Itt, a kormányhivatallal közösen rendezték meg az 1956-os forradalom 60. évfordulójának közös lengyel–magyar ünnepét, itt nyílt kiállítás a varsói felkelésről.

A Csongrád Megyei Közgyűlés is segíti a lengyelekhez kötődő kezdeményezéseket. A megyében három emlékmű is őrzi azoknak a lengyel pilótáknak az emlékét, akik a brit légierőinél szolgálva a varsói felkelés idején segítséget vittek, és itt lőtték le gépüket. A megyei önkormányzat ápolja Csongrád megye és łódzi vajdaság több évtizedes együttműködését, Kakas Béla felterjesztésére lett lengyel díszpolgára is Csongrád megyének, Tadeus Kaczor, Magyarország łódzi, tiszteletbeli főkonzulja személyében.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden készül a királyné, Apponyi Géraldine szobra

Szegeden készül a királyné, Apponyi Géraldine szobra
Utcazenész a Kárászon, Szent István a Széchenyi téren. Szeged mindenki számára meghatározó… Tovább olvasom