Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Lenin vízszintesen

A hajdani Lenin körúton és a Lenin-szobor helyén kérdeztünk meg szegedieket, mire emlékeznek: melyik volt a Lenin körút, hol állt a városban Lenin-szobor? És megkerestük, az idei november 7-én hol állt a nagy októberi szocialista forradalom főszereplőjének fémalakja.
A Móra-múzeum algyői raktárába, majd a makói múzeum kertjébe vándorolt a szegedi Lenin. Fotó: Schmidt Andrea
– Még most is Lenin körútnak hívom, pedig tudom, hogy Tisza Lajos a rendes neve – legyintett magától értetődően az „ötvenes" Nacsa Olga rajzoló. Tegnap, november 7-én, a nagy októberi szocialista forradalom évfordulóján szegedieket faggattunk szovjetbarát emlékeikről. A nyolcadikos Kálmán Attila is ismerte az elnevezést, sőt azt is hozzátette, mit tanultak az iskolában a bolsevik forradalomról.

Legmélyebbre, úgy tűnt, az utóbbi évtizedek vésték az utcaneveket, pedig Péter László kutatásai alapján hosszú időszakon át, már 1880-tól, Tisza Lajos nevét viselte a körút. A háború után Sztálinra változtatták, majd 1956 októberében József Attilára keresztelték, és „csak" 1957 tavaszától lett Lenin. A rendszerváltozás után pedig visszaállították Tisza Lajos árvízi biztos dicsőségét.

A szegedi Lenin-szobor helyét a harmincon túliak mindnyájan kapásból megjelölték; Kiss Lajos egyenműve 1962 óta állt az egykori megyei tanácsháza előtt, a Rákóczi téren erősítette az eszmei egységet. Talán emiatt bizonytalanodott el a nyugdíjas Bajai Lajosné: „A teret is Leninnek hívták volna?" A húsz éves Varga Réka és édesanyja nem emlékezett ilyesmire, nem is emlékezhetett – a tér megúszta az átkeresztelést, létezése óta Rákóczi tér. A közeli Bocskai utcából azonban még nem távozott teljesen a proletárvezér szelleme. Vendéglátóhely kirakatát díszíti egy Lenin-festmény, ünneptől függetlenül, hétköznapokon is szeretettel óvva.

– Vlagyimir Iljics Uljanov, forradalmi nevén: Lenin, 1870-ben született és 1924-ig élt szovjet-orosz politikus. Az 1917-es októberi forradalom szellemi előkészítője és vezére – sorolta a tudnivalókat Leninről Volosinovszki Miklós villamosmérnök. A körút és a szobor is eszébe jutott, viszont koránál fogva nem tudhatta, hogy a Rákóczi téri alkotás megszületése előtt a Stefániát díszítette monumentális Lenin–Sztálin-szobor. Elkészítésére, pontosabban Piucsuk és Taurity, a két szovjet szobrász művének lemásolására Tápai Antal kapott megbízatást 1950-ben, és a generalisszimusz decemberi születésnapjára avatták fel. Az 1956-os felkelésben a szegediek bosszúja utolérte a szovjet vezetők monumentális mását, és bár az ülő Lenin és az álló Sztálin újjáépült, nemsokára az egész kompozíciót eltávolították a parkból – fogalmaz írásában Tóth Attila.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tárlat nyílik a bankokban

Az utóbbi években hazánkban is terjed az üdvözlendő gyakorlat, hogy a bankok ügyféltereiben,… Tovább olvasom