Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Lenullázott sportigény

Szeged - Az olimpiai szereplés után felerősödtek a figyelmeztető hangok: halódik a magyar tömegsport, támogatás híján nehéz olimpikonokat nevelni. Az okokról testnevelő tanárt, sportorvost és gyermekorvost kérdeztünk.
Mandl Gábor, a szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola testnevelő tanára úgy látja: tíz éve fokozatosan építik le a testnevelést és a tömegsportot.
– A testnevelésórák számát heti háromról kettőre csökkentették, és a délutáni tömegsportot nem fogadják el hivatalos órának, így nem jár rá támogatás – mondta el a szaktanár, aki feleségével egyben a Tisza Volán kézilabdacsapatának utánpótlásedzője is. – A gyerekek sportigényét lenullázzák, a heti két óra arra elég, hogy izomlázuk legyen, amitől még jobban elmegy a kedvük – beszélt a romló helyzetről. Ha viszont csak mímelik a testnevelést, nem érnek el vele semmit. A testnevelés tagozatos diákoknak korábban hetente, most kéthetente van kilenc órájuk, ami a teljesítményen is meglátszik – annyit teljesítenek, mint tíz éve a nem tagozatosok.

Testnevelésóra a szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskolában. Fotó: Frank Yvette
Testnevelésóra a szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskolában. Fotó: Frank Yvette

Kováts Ildikó gyermekorvos úgy véli, sokkal nagyobb a baj, mint amiről beszélnek. – A gyerekek csaknem fele túlsúlyos, sokuk pedig alultáplált az egészségtelen táplálkozásnak köszönhetően. A 12 év feletti tanulók közül minden harmadik szenved valamilyen szintű gerincelváltozástól, és gyakori az alvászavar, mert az iskolában, számítógép előtt összegyűjtött rengeteg információt nehezebben dolgozzák fel mozgás nélkül – sorolta az egészségügyi problémákat a doktornő, amelyek már az általános iskolában megjelennek. Ám úgy véli, nem foghatunk mindent a költségekre és a támogatás hiányára, a szülők is felelősek a gyerekek állapotáért. – Ha a szülő legalább hétvégén kerékpárra pattanna, kirándulna, focizna, tollasozna a gyerekkel, kialakulna benne a mozgás iránti igény – magyarázta: az általános iskolásoknak minimum napi egy óra mozgásra lenne szükségük. És a testedzéssel eltöltött idő nem megy a tanulás rovására – ha a diák megtanulja beosztani az idejét, gyorsabban végzi el a feladatait.

Ha csökken az igény a sportra, csökken a versenysportoló gyerekek száma is: így nehéz olimpikonokat nevelni. Dr. Mikulán Rita sportorvos, Csongrád megyei szakfőorvos rendelőjében korábban évente 8-9 ezer sportoló gyerek fordult meg, ma már legfeljebb 7 ezren jönnek. – A versenyeztetés költségeit egyre kevesebb család tudja állni, és a szabadidő új eltöltési módjai, például a számítógép is egyre több gyereket vonnak el a sporttól – világított rá az okokra a sportorvos. Pedig a gyerekkortól űzött sport véd az időskori szív- és érrendszeri megbetegedések nagy része ellen, csökkenti a mozgásszervi problémák esélyét, emellett pszichés előnyökkel is jár. – A gyerek önfegyelmet tanul, megtanul csapatban dolgozni, elfogadni a vezetőt és a csapattársakat – fejtette ki a szakember: a versenysport önbizalmat, sikerélményt ad, és megtanít megbirkózni a kudarccal is.

Olvasóink írták

 • 2. Iza3 2008. szeptember 09. 14:52
  „Húúúú, a Mandl Gabi "bácsi"!
  24 éve, 12 évesen kezdtem kézilabdázni a Textil serdülő csapatában.
  Ez az ember volt ám az igazi terrorista edző. Ezek a mostani kis majmok sírva menekültek volna haza az edzésekről, abban az időben. A mai szülők pedig folyton feljelentgették volna az edző bácsit.(Mondjuk, 2 évnél tovább nem is bírtam nála a "gyűrődést". Valószínűleg nem voltam elég kitartó, de a kézilabdát sikerült velem megútáltatnia........)
  De a Textil csapata kétség kívül meghatározó tényező volt sokáig, Szeged sportéletében.”
 • 1. egy sportoló 2008. szeptember 09. 11:08
  „Dr Mikulin Rita elfelejtette, hogy a számok arról is beszélnek,amire nem akarunk odafigyelni. Sok sportoló átmegy más városba vizsgálatra,mert a szegedi sportorvosiba iszonyatosan nehéz időpontot kapni.A sport nagyon nagy áldozatot és kitartást követel. A fiataloknak ez már nem tetszik. Nem beszélve az alázatról,amit az edző felé tanusitaniuk kellene.Az óraszám emelésével nem lehet semmit sem kezdeni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tágult vénák megszüntetése

Szeged - A Park Egészségközpont orvosainak segítségével olyan betegségeket, gyógymódokat mutatunk… Tovább olvasom