Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Lenulláztuk végre a sztrádaórát

Többezres tömeg vett részt szombaton az M5-ös autópályát köszöntő fiesztán a Klauzál téren, amelyen lenulláztuk lapunk sztrádaóráját. A Republic-koncert után negyedórás tűzijátékot láthattak a szegediek.
Huszonegy nappal hamarabb, szombaton 0-hoz érkezett sztrádaóránk. Az utolsó, az 1-es számot lapjaink szerkesztője, Szávay István szakította le a Klauzál téri ünnepen. Fotó: Karnok Csaba
Ötezerre becsülték a Klauzál téren összegyűltek számát: az M5-ös autópálya átadását ünnepelték a szegediek. A nyitókoncert után a Délmagyarország és a Délvilág sztrádaórája volt a főszereplő. – Azért döntöttünk úgy, hogy kitesszük a sztrádaórát a címlapra, hogy figyelmeztessünk a magunk módján mindenkit: Szegednek, mindazoknak, akik Csongrád megyében élnek, az út épülése nagyon fontos dolog – mondta Szetey András főszerkesztő.

A tervezettnél 21 nappal korábban adták át az M5-öst. Megszerveztük a jelképes visszaszámlálást: felkérésünkre sztrádaóránkról a megmaradt számokat az élet különböző területein dolgozó, alkotó szegediek tépték le. Tóth Ilona, a Tömörkény gimnázium 12. évfolyamos tanulója, az október 23-i ünnepség diákszónoka azt mondta: – Szeretném hinni azt, hogy ez az út is hidat képez majd az emberek között. És vajdaságiként, hogy a határokon túl is át fog ívelni. Oláh János, a Fidesz-MPSZ szegedi elnöke az útépítőknek és Istennek egy régi református dicsérettel mondott köszönetet, remélve, hogy az M5 elhozza a változás lehetőségét a szegedieknek. Újhelyi István az MSZP alelnöke, országgyűlési képviselő elmondta: az autópályát unokáink is használni fogják, és ő majd nagypapaként büszkén-boldogan mesél unokáinak erről a napról.

Ezt követően Szetey András az út megépítésért lobbizó civil alapítvány kezdeményezőjére és motorjára emlékezett: Gedei Zoltán sajnos már nem érhette meg ezt a napot. Özvegyét kértük meg, tépjen le egy lapot sztrádaóránkról. Gedeiné Fazekas Zsuzsa megköszönte a Délmagyarországnak és a Délvilágnak a támogatást, gratulált az építőknek, akik jóval határidő előtt befejezték a nagy munkát. Dervarics Attila, az EDF Hungária vezető tanácsadója kifejezte reményét: Szeged végre szorosabban bekapcsolódhat az ország gazdasági vérkeringésébe, több ember találhat munkát.

Színpadon a Republic. Fotó: Karnok Csaba
Botka László polgármester lépett ezután a színpadra, arról beszélt, hogy az elmúlt években az M5-ös a hátrányunk, az esélytelenségünk szimbóluma volt, tavaly márciusig Európa legmagasabb útdíját fizettük, s a reménye sem látszott, hogy valaha eléri városunkat a sztráda. Mostantól az M5-ös a remény, az esély szimbóluma.

– Szeged nem ajándékot kapott – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. – Megkapta a jussát. Nincs okuk megköszönni, azt kapták, ami az önöké. Politikusként az embernek mindig van választási lehetősége. Lehet beszélni egy emelkedő országról, és lehet érte cselekedni. Mi úgy döntöttünk, inkább cselekszünk, nem beszélünk arról, hogy naggyá kell tenni, hanem naggyá tesszük a nemzetet – mondta a kormányfő.

A Republic nagy sikerű koncertje után ismét a sztrádaórára figyelt a téren összegyűlt tömeg. Gyimesi Kálmán operaénekes örömét fejezte ki a sztráda Szegedre érkezése kapcsán, Berecz Árpádné, a szegedi négyes ikrek nagymamája elmondta: szeretné, ha fejlődne a régió gazdasága, hogy az emberek jobban éljenek. Dr. Katona Márta, a szegedi gyermekklinika újszülött intenzív osztályának vezetője kifejezte reményét: az út megépülésével talán azok is hazatalálnak, akik a külföldi országok egészségügyi intézményeiben vállaltak munkát. Ilyés Ferenc válogatott kézilabdás elmondta: az M5-ös megépülésétől a szegedi sportélet fellendülését várja. Végül lapunk szerkesztője, Szávay István nullázta le a sztrádaórát. Elmondta, 1853. március 4-én indult meg a vasútforgalom Szeged és Budapest között, ma pedig az autópálya is Szegedre ért, s ez a kettő történelmi dátuma Szegednek.

Ekkorra már lekapcsolták a belvárosi lámpákat, s néhány másodperccel később elkezdődött a lézershow, majd pedig a
negyedórás tűzijáték a Klauzál tér fölött.


Zene és léggömb

A Klauzál téri programot az Útközband zenekar nyitotta, a Valami Amerika című számmal. Jelképes volt ez ezen a délutánon, hiszen – ahogy a dalban meg van írva – szombat óta mi is „nyomhatjuk a gázt". Az ünneplő tömegben, az egész téren és a Kárász utcán mindenütt léggömböket láttunk, M5-ös logóval. „Szegedi vagyok, van autópályám!" – hirdették a lufik.

Meglepetés a színpadon

Nem került be az előzetes forgatókönyvbe, mert mi magunk is csak délután tudtuk meg: a négyes ikrek is jelen lesznek az ünnepségen. S nemcsak azért, mert nagymamájukat, Berecz Árpádnét meghívtuk a sztrádaóra visszaszámlálására, hanem mert az ünnepségen ott lesz még valaki, aki nekik nagyon fontos. Az ikrek életéért ugyanis a szegedi gyermekklinika intenzív osztályán küzdött dr. Katona Márta a munkatársaival együtt. Megható volt, amikor a doktornő rövid beszéde után a Mikulás-sapkás ikrek, Zolika, Botond, Andris és Rita egy-egy szál virágot adtak a doktornőnek. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliós kártérítést ítéltek egy horgosi családnak

A kértnél jóval kevesebbet, de még így is több millió forint kártérítést ítélt meg a bíróság egy… Tovább olvasom