Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Lepontozták a Szegedi Rendőrkapitányságot

Magyarországon öt, a világon huszonhárom ország négyszázhetvenegy rendőrkapitányságára látogattak el tavaly év végén az Altus Global Alliance szervezet megbízottjai. Öt kategóriában értékelték a rendőrségi munkát: a Szegedi Rendőrkapitányság – az egyenlő bánásmód témakör kivételével – a legalacsonyabb pontokat kapta az országban.
A világ huszonhárom országában összesen 471 rendőrkapitányságra látogattak el az Altus Global Alliance által felkért partnerszervezetek emberei tavaly októberben. Hazánkban a Magyar Helsinki Bizottság delegációja a szegedin kívül a szombathelyi, a veszprémi és két fővárosi kapitányságot látogatott meg. A bizottság egytől százig pontozta a közösségi orientációt, a fizikai környezetet (erőnlét), az átláthatóságot (elszámoltathatóság), a fogva tartási körülményeket és az egyenlő bánásmódot. Utóbbi kategóriát kivéve a Szegedi Rendőrkapitányság mindenben a legalacsonyabb pontszámot kapta.

Zélity László szerint a bizottság mindössze néhány órát tartózkodott a kapitányságon, személyes interjúkat egyik kollégájukkal sem készítettek. Szeged rendőrkapitánya elismerte: a fogva tartási körülmények kategó-
riájában bizonyosan nagyobb pontszámot értek volna el, ha a fogdákban lenne mellékhelyiség. A testület erőnlétéről pedig annyit mondott: jobb is lehetne.

Nemzetközi értékelés

A szegedi kapitányság a következő pontszámokat kapta a vizsgált kategóriákban:
Közösségi orientáció: 50 pont
Fizikai környezet (erőnlét): 46,67 pont
Egyenlő bánásmód: 76,67 pont
Átláthatóság (elszámoltathatóság): 38,33 pont
Fogva tartási körülmények: 43,33 pont

– A jogszabályok szerint dolgozóink minden héten munkaidejükből két órát sportolásra fordíthatnak. Ez persze nem kötelező, de a legtöbben élnek a lehetőséggel – mondta az alezredes. Hozzátette: a rendőröknek minden évben egy alkalmassági vizsgán kell részt venniük, ahol a kondíciójukat mérik fel. Ha nem felelnek meg, az hivatalvesztéssel járhat. Ilyenre azonban még nem volt példa. A átláthatóság és a közösségi orientáció kategóriájában kapott legalacsonyabb osztályzatról azonban nem tudott mit mondani.

– Nem néztek bele se az irat-, se az ügykezelésbe, nem tudom, honnan szedték ezeket az információkat – mondta az alezredes. Szerinte a szegedi kapitányságon minden ügynek megvan a maga gazdája, aminek következtében mindenki elszámoltatható.

Nemcsak bírálatot, elismerést is kaptak. – A legtöbb alkalmazott magasan képzett, diplomás, legalább egy idegen nyelvet beszél – olvasott fel a bizottság értékeléséből egy részletet Zélity László. A tervek? Szeretnének a rendőri intézkedési kultúrán javítani, és közelebb kerülni a lakossághoz.

– A sértett azt lássa, hogy gyorsan, hatékonyan léptünk fel, legyen elégedett a rendőrségi eljárással. Fontos a kommunikáció is: ha az ember csak a rendőrségi felhajtást látja, de nem tudja az okát, az bizonytalanságot kelthet – mondta a kapitány. Példával tudtunk szolgálni neki: szerdán a szegedi Gáz utcában kommandós akció zajlott, a környékbeliek ijedten nézték az ablakukból a fegyveres, csuklyás rendőröket, és nem tudták, mi történik. Zélity László azt mondta, ez valóban jó példa arra, hogy a rendőrségnek jobban kell kommunikálnia a lakossággal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európai információs iroda nyílt

Az Európai Unióval kapcsolatos információk terjesztésével, rendezvények szervezésével foglalkozik a… Tovább olvasom