Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Lesben állnak az ellenőrök?

A Szegeden majd másfél éve működő mobiltelefonos parkolójegy-vásárlást egyre többen használják, pedig közülük is sokan bizalmatlanok az új technikával szemben. Az igaz, hogy a virtuális parkolójegyeket nyilvántartó programon még az utóbbi időben is volt csiszolnivaló, de a lesben álló ellenőrök legendáját cáfolta a parkolási üzletágvezető.
SMS-ben gyorsan megválthatjuk a parkolójegyet Fotó: Frank Yvette
A Szegedi Közlekedési Társaságnál 2004 októberétől SMS-ben is rendezhetik a parkolás díját a két nagyobb mobilszolgáltató ügyfelei. A cég parkolási üzletágvezetője szerint egyre népszerűbb ez a díjfizetési forma. – A szolgáltatás bevezetése óta harmincszorosára növekedett a telefonon fizetők száma – mondta Forrai Gábor, aki úgy látja, a rendszer jól vizsgázott.

Az autósok közül azonban nem mindenki elégedett. Szabadi Péter úgy gondolja, az SMS-es parkolásnak hátrányai is vannak. – Engem olyan időpontban ellenőriztek és büntettek meg, amikor a hatályos rendelet alapján ehhez nem lett volna joguk – mondta az autós. A kérdéses januári napon 12 óra 44 percig volt érvényes virtuális parkolójegye, amit 12.48-kor meghosszabbított, ugyancsak telefonon. A két időpont közötti három percben elhelyezték autóján a „Mikulás csomagot", holott a rendelet szerint a parkolószelvény lejárta után 5 percig még nem büntethet az ellenőr. – Feltehetően van egy hiányossága a rendszernek. Az ellenőrzés során ezek szerint nem egyértelmű, hogy mikor telt le a kifizetett idő és tart-e még az ötperces türelmi időszak – mondta az autós. További problémát jelent, hogy ha a parkolási idő lejárta előtt vásárol az autós SMS-ben parkolójegyet, az előzőből fennmaradt perceit nem veszi figyelembe a rendszer, újrakezdi az idő számlálását.

Szabadi Péter reklamációját az SZKT levélben utasította vissza, ám lapunk érdeklődésére a parkolási üzletágvezető elismerte: ez a büntetés valóban jogtalan volt. – Mi hibáztunk, elnézést kérünk az érintettől. Levélben értesítjük, hogy jogos volt a kifogása – mondta Forrai Gábor. Az eset óta a mobil parkolást irányító programot már módosították. A rendszer most automatikusan hozzáadja az öt perc türelmi időt az érvényességhez, csak ez után mutat jogtalan parkolást.

Több autós jelezte, az SMS-es parkolójegyek lejártakor az ellenőrök azonnal az autónál teremnek, és büntetnek, mintha csak erre a pillanatra várnának. – Ellenőreink nem képesek információt szerezni arról, meddig érvényes az SMS-ben váltott parkolójegy, csak azt tudják megnézni, adott pillanatban ki van-e fizetve a parkolás, vagy sem. Így semmi alapja azoknak a feltételezéseknek, hogy ellenőreink kifejezetten a parkolási idő legvégére időzítenék az vizsgálatot – mondta Forrai Gábor.

Magunk is teszteltük, lesben állnak-e az ellenőrök. Egy belvárosi zöld zónában tettük le autónkat és SMS-ben megvásároltuk a virtuális bilétát. A kifizetett idő lejárta után 10 percig még távolabbról figyeltük, kapunk-e piros csomagot. Az ellenőröknek nyoma sem volt a környéken.

Mobilos sztrádamatrica

A tervek szerint tavasztól autópálya-használati jogosultságot is vásárolhatunk mobilon. Bárhonnan, bármikor ki tudjuk fizetni a sztráda díját, amelyet majd a szolgáltatónk számláz ki. Hazánkban SMS-ben köthető már gépjármű kötelező felelősségbiztosítás is, de a nem oly távoli jövőben adóbevallásunkat is intézhetjük így. A fővárosban a Budapesti Elektromos Művek fogyasztói az áramszámlájukat is kiegyenlíthetik ezen a módon. Van olyan mobilszolgáltató, amelynek ügyfelei már a fotelből is űzhetik kedvenc szerencsejátékukat SMS-ben megvásárolt lottó-, totó- és kenószelvényeikkel. A nyereményből pedig ugyanígy mozijegyet is rendelhetnek egyes filmszínházakban.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közösen álljuk a rongálás számláit

Az utazási társaságok Szegeden és környékén évente több tízmillió forintot költenek arra, hogy a… Tovább olvasom