Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Lesben álltunk Röszkénél - 2000 határsértő egy év alatt

Szeged-Röszke – Éjjellátó távcsővel és kézi hőkamerával kutattuk csütörtök éjjel az illegális határátlépőket a röszkei átkelő környékén. Tavaly a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség a hozzájuk tartozó 64 kilométeres határszakaszon közel 2000 határsértőt fogott.
Csütörtök este fél kilenckor érkezünk a Moszkvai körúti egykori határőr laktanyához, ahol rövid eligazítás után egy rendőrautóba ülünk és elindulunk a röszkei határátkelő felé. Közben Pál János alezredes elmondja: 2008-hoz képest 2009-ben közel duplájára nőtt az elfogott határsértők száma. A legtöbben szerbiai határszakaszon próbálkoznak, az összes elfogott több mint 90 százaléka déli szomszédunkból érkezett. De nemcsak határsértőket, hanem 93 embercsempészt is fogtak tavaly. Szinte hihetetlen, de az embercsempészek a röszkei átkelőig kísérik a menekülteket, akik az átkelőt két oldalról megkerülve próbálnak Magyarországra jutni.

Csepereg az eső, ködös éjszaka vár ránk. Az átkelőtől 600 méterre egy tanya mellett várjuk a járőrpárost: Szabó László törzszászlóst és Sütő Ferenc őrmestert. A két jól megtermett, tekintélyt parancsoló határőrt a sötétben csak akkor vesszük észre, amikor már elénk érnek. Nissan Pathfinderrel lámpa nélkül közlekednek. Átülünk a terepjáróba, és elindulunk a szerb határ felé.

– A határsértők a fények alapján tájékozódnak. A szerb oldalról a vasút vagy a távvezeték mentén indulnak el, az újonnan átadott benzinkút az autópályán az egyik legfényesebb pont, annak az irányába próbálnak haladni – magyarázza Szabó László, miközben a leengedett ablakú Pathfinderrel világítás nélkül mengyünk a határ felé. László úgy néz ki, mint valami amerikai akcióhős, fején az éjjellátóval – ezért tud lámpa nélkül vezetni.

– A kézi hőkamera a szélvédőn nem lát át, mert az ablak melegebb, mint a környezet. Ezért kell lehúzott ablakkal mennünk, télen akár mínusz 23 fokban is. Volt olyan kolléga, akinek a régi Lada Nivában a honvédségi kesztyűje egyszerűen megfagyott járőrözés közben, én bírtam a hideget – mondja nevetve Szabó László.

Hőkamerás kép. Fotó: Segesvári Csaba
Hőkamerás kép. Fotó: Segesvári Csaba

Hirtelen megállunk, az őrmester kiugrik a kocsiból, és egy zseblámpával a földet pásztázza. A szélvédőn át meglátott egy lábnyomot, amit én csak akkor ismertem fel, amikor konkrétan rámutatott.

– Az egyik kollégáé, olyan bakancstól származik, mint amit mi viselünk – mondja, majd visszaszállunk és folytatjuk a sötétben utunkat a Kurta-domb felé. Onnan a magyar–szerb átkelők környékét könnyen be lehet látni.

– A határ pásztázásához infra távcsövet és kézi hőkamerát használunk, amellyel még az apróbb állatokat is nyomon lehet követni – mondja Szabó László. A Kurta-dombot és környékét több erdő és vízfolyás határolja. Azt mondják a határrendészek: aki Magyarországon át az Európai Unióba akar jönni, azt még a fagyos víz sem zavarja. Több váltás ruhával indulnak útnak a menekültek.

Mindenkit látnak. Fotó: Segesvári Csaba
Mindenkit látnak. Fotó: Segesvári Csaba

A kézi hőkamerán minden fehér, a környezetnél melegebb pontok feketék. Rengeteg őzet, nyulat, kutyát látunk. – Ha nem vagyunk biztosak abban, amit látunk, várni kell. Egy nyúl vagy vaddisznó rövid időn belül megmozdul, és az őznek a fehér fenekét is egyből ki lehet szúrni – avat be az apró szakmai trükkökbe Szabó László.

– Két hete, amikor intenzíven havazott, épp szolgálatban voltunk. Hajnal felé már kevésbé esett a hó, így észrevettünk jó pár lábnyomot. Koszovói albánok igyekeztek a mórahalmi út felé. Egy órás keresés után megtaláltuk mind az ötöt, egy bokor alatt bekuporodva. A Szulcsár úton, a kiskertek közelében próbáltak a jobb élet felé szökni. Mi csak idegenvezetőnek szoktuk mondani magunkat: ők az idegenek – mi a vezetők – magyaráz Szabó László. Sokszor életet is mentenek a határőrök, nyáron a kiszáradástól, télen pedig a fagyhaláltól óvják meg a megtalált határsértőket.

Kint álltunk a sötétben. Fotó: Segesvári Csaba
Kint álltunk a sötétben. Fotó: Segesvári Csaba

A migrációnak több oka is van, az egyik a belpolitikai helyzet: egyből érezni lehet, ha valamelyik távoli országban baj van. Sorra érkeztek a koszovói albánok, utána irakiak, afgánok. Mostanában egyre több afrikai menekült jön – behajóznak Görögországba, onnan mennek tovább Macedónián át Szerbiába, majd Magyarországra. Az embercsempészet hatalmas üzlet: 500-2500 eurót is fizetnek a menekültek a jobb élet reményében. Amint megenyhül az idő, felerősödik a vándorlás – nyáron már nappal is jönnek.

Nem csak járőrök figyelik a határt, egy hőkamerás autó is folyamatosan pásztázza a terepet. Azt, hogy ez az autó merre van, már nem tudhatjuk meg – ugyanis mozgásunkkal felfednénk. Pál János alezredes azért elárulja, a hőkamerás autót kívülről mindig őrzik, nehogy meglepjék az egységet – természetesen hóban, mínuszban, esőben is.

Sokat segít a lakosság is

A schengeni övezethez való csatlakozás félelmei, miszerint a magyar határőrök majd nem tudják megvédeni az Unió külső határait – nem igazolódtak be. - A foci Eb idejére visszaállított osztrák határon egy embert sem fogtak a kollégák. Ha át is jutnak a magyar határszakaszon, a mélységi ellenőrzésen gyorsan fennakadnak. Ebben az állampolgári bejelentések is nagy segítségünkre vannak - teszi hozzá Pál János

Olvasóink írták

 • 12. nikolka80 2010. február 23. 20:19
  „Na ná hogy nem sok minden látszik a képeken, este van. mi lenne ha minden világos lenne? neve: nappal !! :)
  amúgy ezt nem látni kell hanem átélni, főleg a -18 c (amit a képeken látnak). Na Én átéltem, nem is egyszer, még pedig ezzel a képen nem látható kollégámmal. Ő igazi határőr, neki az elfogás hőkamera nélkül is ment már nem egyszer,mivel ismeri minden bokornak az állását valamint a rézdőlését.Na ez valami , s nem a hőkamera. Ilyen határőrökből kell 2000. :)))))))))) Üdv. Tatjána (Ja , az írásom helytelen, de ez csak direkt csináltam) :)

  ja és megköszönjünk az utasoknak a türelmét!! :))”
 • 11. benq 2010. február 21. 14:50
  „flexi látom értesz hozzá :-)”
 • 10. YoDa 2010. február 21. 11:17
  „flexsnake!

  Ennyit látnak a (ex)határőrök is. Ezért a 3 fekete (nevezzük inkább sötétben készítettnek) kép demonstrálhatja a munka nehézségeit, milyenségét...

  Szerintem pont jó, hogy nem vakuval és retussal világosított képeket tettek fel...”
 • 9. flexsnake 2010. február 20. 21:35
  „felesleges volt 3 fekete képet berakni, semmi nem látszik rajta.”
 • 8. Mignon 2010. február 20. 19:47
  „Tovabbi sok sikert a hatarrendeszeknek!

  @2,4,6

  Csak nehogy azt gondolja valaki is, hogy ez specialis magyar vagy szegedi szokas...!
  A mai Kronen Zeitung-ban is van egy cikk, ahol elvettük az "ablak"-ot (hsz. lehetöseget)
  hasonlo okok miatt, mint amit Laci leirt.
  Ellenörizhetö itt:

  krone.at > Welt > Mindestens 40 Tote bei Einsturz von Minarett

  Sziasztok.”
 • 7. gszlaszlo 2010. február 20. 18:05
  „@ 2., 4. és 6.: pont az ilyen majmok miatt, mint ti vagytok. azonnal elkezdődött a cigányozás, haitizés, kanadázás satöbbi. azért lett levéve a kommentelési lehetőség. nagyon helyesen”
 • 6. antikos 2010. február 20. 17:33
  „4 és 2.
  Én is:)))”
 • 5. zselic71 2010. február 20. 15:11
  „moderálva off”
 • 4. utazó81 2010. február 20. 14:34
  „2-es nek.Jómagam is azért kattintottam ide, hogy ugyanezt a kérdést feltegyem”
 • 3. Teo 2010. február 20. 13:27
  „Gratula srácok.Sok sok elfogást.
  Kemény meló, alig megbecsülés.
  Nem gondoltátok volna anno mikor jelentkeztetek Határőrnek.”
 • 2. suzukirobi 2010. február 20. 13:16
  „miért nem lehet hsz-t írni a romafesztiválhoz?:D én akarok...”
 • 1. rozator 2010. február 20. 12:30
  „Ez igen! Hőkamerával az őz fehér fenekét mi?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leonce és Léna a REÖK-ben

Szeged - Felbolydult Szeged kultúrára éhes közönsége a Maladype Színház hétfői vendégjátékának… Tovább olvasom