Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Lesz helye a gabonának

Óriási gabonaraktárak épülnek a szegedi medencés kikötőben, a Tartalékgazdálkodási Közhasznú Társaság területén. Nemsokára húszezer tonnával több intervenciós gabonát tudnak tárolni itt, mint eddig. Novemberre mind a négy, újonnan épülő raktár elkészül.
A gabona a TIG-raktárban várja meg a továbbszállítást. Fotó: Schmidt Andrea
Megnehezítette ugyan a korábbi, esős időjárás a négy új raktárépület építését, de a munka így is nemsokára befejeződik. – A kht. mint az FVM egyik vállalata minisztériumi utasításra országos szinten csaknem megduplázza gabonatároló kapacitását intervenciós célokra – mondja Rigó László Miklós, a Tartalékgazdálkodási Kht. (TIG) szegedi telepének vezetője. Hozzáteszi: Szegeden még inkább javul a helyzet, hiszen a két, évekkel ezelőtt elkészült raktárépület tőszomszédságába négy további kerül, több száz millió forintból. Közülük kettő október 20-ára várhatóan elkészül, a másik kettő építése novemberre fejeződik be. A raktárépítés lehetőségét a Dunajobs Kft. nyerte el a minisztériumtól, s adta tovább alvállalkozóknak. Nemsokára mintegy húszezer tonnával több gabona tárolására lesz hely Szegeden, mint idáig; egy-egy raktárba nagyjából öt tonna termés fér.

Persze a raktár nemcsak óriási csarnokot jelent, hanem azt a lehetőséget is, hogy a benne tárolt gabonát folyamatosan szellőztetni, az esetleges kártevőktől mentesíteni lehessen. – Jöhetnek ide bármikor a brüsszeli ellenőrök, akármikor meg tudjuk mutatni a dokumentumokat a rendszeres minőségellenőrzésről, a betárolás folyamatáról, és mindenről, amiről kell – hívja föl a figyelmet a telepvezető.

Hogyan kerül a termés a gazdáktól az intervenciós raktárakba? A termelő a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál jelentkezik, a hivatal a helyszínen mintát vesz a termésből, a minta független vizsgálólaboratóriumokba kerül, s ha minősége minden uniós előírásnak megfelel, az MVH megvásárolja. A termés teherautókon jut a raktárba – mondja a telepvezető. Mutatja a két, évekkel ezelőtt létesített raktárt: telve vannak búzával. – Ez egy mezőgazdasági szövetkezet teljes termése. Ezernyolcszázkilencven tonna – int a sportcsarnoknyi raktár egyik felét elfoglaló gabonára. A raktárakból aztán az unió közös agrárpolitikai céljainak megfelelően továbbítják a termést. Uszályon is utazhat – nem véletlenül létesült a telep a medencés kikötő partján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önkormányzatiságról a határon túliak

Határon túli magyar szervezetek képviselői, az EU-tag, vagy a csatlakozáshoz közelebb és távolabb… Tovább olvasom