Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Levél a művészeti iskolákért

Nyílt levélben kéri a szegedi Fidesz-frakció a miniszterelnököt: fontolja meg az oktatásra szánt pénz drasztikus csökkentését. A kérelmet a párt minden szegedi önkormányzati képviselővel aláíratná – elsőként Pászti Ágnes kulturális tanácsnok látta el kézjegyével.

Gyűlnek az aláírások a Fidesz levelén. Fotó: Schmidt Andrea
A művészeti iskolák megfelelő mértékű állami támogatását kéri Gyurcsány Ferenctől a szegedi Fidesz-frakció – hangzott el tegnap a Dugonics téren, a párt sajtótájékoztatóján. A fideszesek levélben fordulnak a miniszterelnökhöz, melyben arra kérik, fontolja meg az oktatásra szánt pénz drasztikus csökkentését. A levelet péntekig bárki aláírhatja, de a Fidesz szeretné, ha azt minden szegedi képviselő ellátná kézjegyével. Tegnap Pászti Ágnes kulturális tanácsnok volt az első, aki Dobó László önkormányzati képviselő felkérésére aláírta a kérelmet. A jobboldali párt terve szerint az utolsó aláíró Botka László, Szeged polgármestere lenne, aki egyúttal a pénteki közgyűlésen le is pecsételné a miniszterelnöknek szóló felhívást.

– A Centrum párt álláspontja az, hogy a magyar okatási rendszerből egyetlen fillért sem szabad kivonni, mert az az oktatás minőségének romlását okozná – indokolta Pászti Ágnes, miért írta alá a Fidesz levelét.

Mint azt csütörtöki számunkban megírtuk, a jövő évi költségvetés-tervezet szerint 25-30 százalékkal csökkenne az alapfokú művészeti iskolák állami normatívája. A minisztérium célja az, hogy kiszűrjék a nem megfelelő minőségű intézményeket. A szakma tiltakozik, szerintük a megvonás a legtöbb művészeti iskola csődjét fogja eredményezni.
A tegnapi tájékoztatón részt vett Szombathelyi Árpád festőművész, a Kisteleki Művészeti Iskola igazgatója is, aki elmondta: reménytelen helyzetben van a művészeti oktatás.

Szerinte Ember Csaba, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének elnöke nem megfelelően képviseli érdekeiket Magyar Bálinttal szemben. Hozzátette: a művészeti iskoláktól elvett néhány milliárd nem segít az ország költségvetésén, nekik viszont lehetetlenné teszi a működést. Szerinte a csökkentés terve sérti a közoktatási törvényt. A törvényességet és jogbiztonságot hiányolja Dobcsányi László, a szegedi Múzsa Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója is. Elmondta: az iskolák működését az államnak kell garantálnia.


Kormánypárti indítvány

Kozma József alpolgármester közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz, melyben hangsúlyozza: kormánypárti módosító indítvánnyal próbálják elérni, hogy valamennyi, iskolaként működő, feladatát megfelelően ellátó intézmény megkapja a szükséges állami támogatást. Nem kívánják viszont támogatni az üzleti alapon működő oktatási formákat, melyek saját profitjuk növelése érdekében kérnek pénzt a szülőktől és a kormánytól. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erzsike néni és unokája mikrosütőt vásárolt

Tele kosár játékunkban ezúttal egy domaszéki nyugdíjas előfizetőnknek kedvezett a szerencse. A… Tovább olvasom