Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Levelekben még ma is tart a tüntetés

A Fidesz és a KDNP politikusai azt állítják, semmi közük nem volt az Ujhelyi István háza elé szervezett demonstrációhoz, a szocialista politikus alaptalanul vádolta őket. Közben kiderült, nem Ujhelyi, hanem a tüntetés szervezője keverte őket a demonstráció várható résztvevői közé.

Napok óta a nyilvánosság előtt zajlik a vita arról, hogy kik szervezték az Ujhelyi István országgyűlési képviselő szőregi háza előtti demonstrációt. Az MSZP-alelnök Ujhelyi István a Fidesz, a KDNP, a Jobbik, a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Fidelitas szervezőinek a tüntetés napján írt és lapunkban szombaton közölt nyílt levelében többek között azt írta: „Megdöbbentő számomra, hogy a politikai hatalom vágya mára oly mértékben vakított el benneteket, hogy álságos módon a szólásszabadság és gyülekezési jog jegyében a megfélemlítés eszközének alkalmazásától sem riadtok vissza."

Tegnap Oláh János, a Fidesz-MPSZ szegedi elnöke és Haág Zalán, a KDNP megyei szóvivője nyílt levélben visszautasította és alaptalannak nevezte, hogy pártjuk szervezte volna a szocialista képviselő háza előtt rendezett tüntetést.

Tóth Péter, a tüntetés főszervezője és egyik szónoka a demonstráció bejelentésekor azt állította, hogy azon fideszes, fidelitasos és KDNP-s politikusok is részt vesznek és várhatóan beszédet is mondanak.
„A beszédeket politikusok és tüntetők fogják mondani, én leszek a moderátor. Politikus neveket tudok mondani, esetleg szervezeteket (Jobbik Magyarországért Mozgalom – Párt, 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom, Fidesz, Fidelitas képviselői, KDNP, valamint az Ifjú Kereszténydemokrata Szövetség képviselői.)

A rendezvényen biztosan ott lesz és beszédet mond Toroczkai László, Rocskár György (Jobbik MM-P elnöke), Markó Csaba (KDNP-tag), Haág Zalán (önkormányzati képviselő, Szeged), valamint Tóth József (Fidelitas-tag). Az utóbb felsorolt 3 fő még bizonytalan, hogy ott lesz-e. Ezenkívül én is beszédet fogok mondani" – olvasható abban a Szegedi Rendőrkapitányságon 2007. február 6-án készült jegyzőkönyvben, amely szerint Tóth Péter bejelenti az Ujhelyi István szegedi országgyűlési képviselő szőregi háza elé február 9-ére tervezett demonstrációt.

Tóth Péter tegnap azt mondta lapunknak, hogy beszélt az említett pártok képviselőivel, akik gondolkodási időt kértek.

Haág Zalán lapunk megkeresésére azt elismerte, hogy a tüntetés előtt 2-3 nappal felhívta Tóth Péter, tájékoztatta, hogy mire készül, de azt a KDNP-s politikus határozottan cáfolta, hogy gondolkodási időt kért volna. – Már akkor közöltem Tóth Péterrel, hogy a politikusok háza előtt tartott demonstrációkkal nem értek egyet, és a KDNP-nek is ez az álláspontja – mondta Haág Zalán.

– Ha engem azzal keresne meg valaki, hogy küldjek bármelyik párt politikusának háza elé tüntetőket, vagy szólaljak fel, már a felvetés ellen tiltakoznék és nem lebegtetném. Az a bajom a Fidesz és a KDNP magatartásával, hogy burkolt támogatással teret ad a szélsőségeseknek.

Egyébként Haág Zalán más, hasonló rendezvényen már részt vett. Ráadásul főszerkesztője volt annak a botrányos Déli Riport című kampánykiadványnak, amelyben a szegedi polgármester és az én otthonomról készült fotókat is elhelyezték – kommentálta Haág Zalán és Tóth Péter kijelentéseit Ujhelyi István.

Tóth Péter Haág Zalán kijelentéséhez annyit tett hozzá, hogy a rendőrségen megnevezett „szónokok" közvetlenül a tüntetés előtt közölték vele, hogy nem vesznek részt a demonstráción és elhatárolódnak a rendezvénytől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarázkodó autósok a tilosban

Sok a tilosban parkoló autós a szegedi nagyposta mögött. Még akkor is szabálytalankodnak a sofőrök,… Tovább olvasom