Délmagyar logó

2019. 05. 19. vasárnap - Ivó, Milán Még több cikk.

Lezárások, terelések, útszűkületek: korábban kell elindulni

Szeged - Tíz kritikus útszakaszt számoltunk össze Szegeden, ahol a tanévkezdés miatt holnaptól különösen nehéz lesz közlekedni, megállni, parkolni. A rutin nem segít, az építkezések, rendezvények nap mint nap újra átrajzolják a térképet.

Érdemes holnap reggel mindenkinek korábban munkába, iskolába indulnia Szegeden, mert a tanévkezdés miatt az eddiginél sokkal többen lesznek az utakon. Főként pedig azért kell több időt szánni a közlekedésre, mert tele van a város útfelbontásokkal, terelésekkel, lezárásokkal.

A Bertalan híd szélső sávjain a dilatációs elemeket javítják, útszűkület tartóztatja fel az autósokat. A Mars téren, az egyetem mérnöki kara előtt dísztér épül, lezárták az utat; a buszok és autósok a nagykörútról a piac mellett csak jobbra, a Kossuth Lajos sugárút felé mehetnek. A tér túloldalán a piac nagykörúti lehajtósávját alakítják ki; a külső sávot lezárták, a Gábor Dénes szakközépiskola előtt is dolgoznak, parkolni tilos. Továbbra is az építőké a Gutenberg utca; közmű- és díszburkolat-építés miatt a keresztforgalom is szünetel.

A korábban bevezetett korlátozások és terelések érvényesek a 3-as villamos vonalán a Kálvária sugárút nagykörút és Tisza Lajos körút közötti részén. Egy hónapja gázszivárgás miatt a Kálvária térnél is elterelték a forgalmat, a belvárosból kifelé a Déri Miksa szakközépiskola felé kell kerülni. A legújabb változás: tegnap óta a Kálvária sugárút Moszkvai körúti csomópontjában a lezárt munkaterületet az ideiglenesen kialakított egysávos körforgalomban kell kikerülni.

A Bertalan híd négy sávjából csak kettőt használhatnak az autósok. Fotó: Karnok Csaba
A Bertalan híd négy sávjából csak kettőt használhatnak az autósok.
Fotó: Karnok Csaba

Tart a körforgalom-építés a Bécsi körút és a Boldogasszony sugárút találkozásánál; az új klinikai tömb többi közmű- és útépítése miatt a Liliom utca egyirányú, parkolni ott is tilos. A kocsikat az ideiglenes parkolóban lehet hagyni. Változatlanul zárva van a forgalom elől az Oldal utca és a Bánomkert sor. A 8-as trolik meghosszabbított útvonalon járnak a Tisza-parti iskolák és klinikák felé; emiatt a Klinikák végállomás felé a Semmelweis utca egyirányú, parkolni tilos. A Markovits utca is egyirányú, és ott is megszüntették a parkolóhelyeket. A Vitéz utcán van kijelölt parkolóhely, de csak a belváros felőli oldalon. A 8-as másik végállomását a Körtöltés utca helyett átmenetileg Makkosházra helyezték át a 2-es villamosvonal építése miatt.

Útszűkület nehezíti a tömegközlekedők, autósok, biciklisek és gyalogosok dolgát hetek óta a Rókusi körúton; a 2-es villamos vágányépítői foglalják el a két szélső sávot a Tesco és a Kisteleki utca között, szélesítik a körutat, a Csáky utcai kereszteződés is munkaterület még. A jelzőlámpák továbbra sem működnek, a buszok ideiglenes megállókban állnak meg az eredeti megállók közelében. A felsővezetékek szerelése miatt az 5-ös troli helyett pótlóbuszok viszik az utasokat; a járat ideiglenesen a Körtöltés utcai végállomásról indul, és a belváros irányában érinti a megszokott Vértói úti végállomását.

Szeged 10 kritikus pontja – Lezárások, terelések, útszűkületek. DM/DV GRAFIKA
Szeged 10 kritikus pontja – Lezárások, terelések, útszűkületek.
DM/DV GRAFIKA

Mindezeken túl a hétvégi halfesztivál miatt csütörtök délelőtt 11 órától hétfő hajnali 6 óráig lezárják az autósok egérútját, a Huszár Mátyás rakpartot.

Iskolai menetrend

Holnap reggel üzemkezdettől az iskolai napokon szokásos menetrend szerint járnak a trolik és a villamosok, valamint a helyi, helyközi és távolsági buszjáratok.

Olvasóink írták

79 hozzászólás
 • 79. Sportplusz 2010. szeptember 04. 10:30
  „köszönet bukta " botka "”
 • 78. koszone 2010. szeptember 02. 10:31
  „CsImre !

  46. koszone
  A gyerekvállalásnak mióta feltétele az autó?

  Nem tudom hol élsz egy 7 éves és egy 4 éves komám van !
  Ez gondolom nem baj és autóm is van ez se gond ,biztos van neked is !

  3-as tandemmel meg reggel szar menni ,7 és 8 között meg nem bírom őket leadni oviba,iskolába és még beérjek a munkámba !

  Annyira jók ezek a dumák,én nem sírok, én csinálom csak az ilyen balfék beszólásokat nem kedvelem !
  Nem vicces röhelyes,idegesítő és csak arról szól hogy valakinek beszóljál !”
 • 77. gróf 2010. szeptember 02. 08:17
  „32. hozzászólás kispacni 2010.08.31. 11:28

  Ugyanígy gondolom én is!”
 • 76. kingtibi 2010. szeptember 02. 07:51
  „Szerintem le is zárhatnák végleg!! Minek az??? Legyen belőle sétálóutca!!!!!!
  Én meg majd veszek egy helikoptert hogy eljussak a város másik végébe!!!”
 • 75. CID. 2010. szeptember 01. 06:17
  „5 percet tudsz nyugodtan ülni?
  na ne!
  egy másodpercet nem birnak az autosok várni !
  mindig ugy dudálnak mint a fábaszorult férgek!”
 • 74. CID. 2010. szeptember 01. 06:13
  „a rakpartot le kell zarni!
  és punktum !
  :)”
 • 73. CID. 2010. szeptember 01. 06:11
  „na de minden keresztezodesben 5 percet?
  az kicsit sokknak tunik !!”
 • 72. ifj. Nagy Gábor 2010. augusztus 31. 21:05
  „61. hozzászólás ValakiaSOKKözül 2010.08.31. 16:57
  "lesarom, ha 5 percet állni kell a kereszteződésben...2010-et írunk, pörgős világot élünk..."

  Az állás a haladás helyett nyilván a pörgés része. :-))”
 • 71. GreatWhiteShark 2010. augusztus 31. 20:47
  „70.
  Te vezetkőkről (sofőrök) beszélsz, én meg utakról. Szabad utat akarok a rakparton, addig, míg el nem önti a víz! Akkor le lehet zárni, azt az okot elfogadom. Ennyi, nem kell ezt túlragozni, meg személyeskedni.”
 • 70. CsImre 2010. augusztus 31. 20:06
  „69. A kamionforgalomról most nem beszélünk, mert az nem függ az iskolaidőszaktól. Amúgy de, szennyező.

  Ma megpróbáltam elkerülni a dugót, és sikerült.
  Amúgy ezt a felbontást mindenki el tudja viselni, mivel ideiglenes, és a célja nemes, kivéve pár úrvezetőt, akik összecsinálják magukat, ha egy terelés miatt lassítaniuk kell, vagy oldaltváltani. Ők azok, akiket a gyalogos a zebrán is bosszant, meg mindenki, mert egészen egyszerűen nem megy nekik a az vezetés, ami nem csak a gáz nyomását jelenti A-tól B-ig, hanem a hely megváltoztatását, problémahelyzetek folyamatos figyelemmel való megoldását. Kell nekik két szabály, amit tudnak, a többit elfelejtik, és mennek szépen, ahogy megszokták.”
 • 69. GreatWhiteShark 2010. augusztus 31. 19:30
  „A környezetvédőknek elmondanám, hogy nincs környezetszennyezőbb jármű, mint az egyedül használt személyautó! Ha akarják, bebizonyítom, hogy a kamionforgalom kifejezetten regenerálóan hat az ökoszisztémára! Valamint a dohányzás sem okoz halált, az az élet következménye. Az államot meg holnaptól sajnálni fogom, hogy a mi adónkból visszacsepegtet valamit az egészségügybe!
  Ugyan, nem élhettek álomvilágban!

  Végül: a dugó bármekkora is, kellemetlen, ha tudod elkerülöd. De ma Szegeden ez nem kis feladat. Rajta, próbáljátok meg!

  Ui: Anyámnak ehhez már nem sok köze van, de aki csak azért írna, hogy biztosítson vállalt hivatása mibenlétéről, ne fáradjon, elképzelem.”
 • 68. GreatWhiteShark 2010. augusztus 31. 19:21
  „De most tényleg! Képesek vagytok elharapni a torkom, pedig csak azt kértem, hogy most ne zárják le még a rakpartot is. Ez akkora kérés? Mindenkinek igaza van, mindenki átérzi a saját helyzetét, problémáit, de mondjátok meg, nem lenne jobb, ha a rakpart nyitva lenne, a feltúrások alatt????”
 • 67. qrumpli 2010. augusztus 31. 18:47
  „Minden nagyon szép
  Minden nagyon jó

  Meg vagyok elégedve!”
 • 66. flexsnake 2010. augusztus 31. 18:38
  „moderálva”
 • 65. apatfalvifaszagyerek 2010. augusztus 31. 17:40
  „moderálva”
 • 64. papus3 2010. augusztus 31. 17:39
  „Majd akkor lesz igazi dugó,ha 15 autó egyszerre áll meg az iskola előtt, mert a <moderálva> kölök nem tud 200 métert gyalogolni a bejáratig!”
 • 63. vári 2010. augusztus 31. 17:13
  „ValakiaSOKKözül

  Nem rád gondoltam, amikor kényelmes embereket említettem. Ha olyan a munkád, hogy folyamatosan mozgásban vagy, akkor indokolt az autóhasználat. Én is ezt tenném a helyedben.

  Ezt belátjuk anélkül is, hogy mások munkájának értékességét vitatnád.”
 • 62. ValakiaSOKKözül 2010. augusztus 31. 17:01
  „60. hozzászólás CsImre 2010.08.31. 16:56

  örülök neki, ha valaki szeret biciglizni...még jobban örülök neki, ha valaki 2 megállóért a tömegközlekedést használja....
  De értsétek meg, hogy van az a helyzet amikor az embernek van 2 órája és ezalatt kell eljutni 3 helyre és a feladatait elvégeznie.....

  Aki olyan munkahelyen dolgozik, hogy egész nap a körmét reszeli, meg legnagyobb izgalma az, hogy mikor fő le a kávé....no azok buszozgassanak....”
 • 61. ValakiaSOKKözül 2010. augusztus 31. 16:57
  „nekem van autóm....és használom is....lesarom, ha 5 percet állni kell a kereszteződésben...2010-et írunk, pörgős világot élünk...reggel 7 kor elmegyek otthonról, s jó ha este 6-7 fele hazaérek....
  eszem ágában sincs se tömegközlekedni, se biciglizni....

  Aki szegeden siránkozik a dugó miatt, az menjen többet pestre, bécsbe, stb.....no mikor 2 óra alatt 500m-t haladsz, akkor az dugó...”
 • 60. CsImre 2010. augusztus 31. 16:56
  „43. GreatWhiteShark

  Azt is kiszámoltad, hogy az állam mennyit költ el az autózás okozta károk kezelésére? Nagyot néznél, ha kiderülne. Számold bele az egészségügyi költségeket, az út fenntartásával kapcsolatos költségeket, továbbá a zaj és a légszennyezés okozta környezeti károkat, és akkor még a nem vagyoni kárról egy szót sem ejtettünk.
  A káoszt meg a sok okosügyes autós okozza, aki persze mind nélkülözhetetlennek mondja a járművét, aztán ül benne egyedül egy aktatáskával, aztán mikor már ideges, bemegy a kereszteződésbe, ha nem is tud kimenni belőle, stb.

  46. koszone

  A gyerekvállalásnak mióta feltétele az autó?”
79 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fűre lépni szabad - az LMP szerint

Szeged - Az LMP engedné, hogy a Széchenyi téren fűre lépjenek a szegediek, és a lakosság igényeit is… Tovább olvasom