Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Lézerrel a dioptriák ellen

A legújabb lézeres eljárásoknak köszönhetően akár a nagyobb dioptriájú szemüvegüket vagy a kontaktlencséjüket is eldobhatják, akik kifizetik a néhány perces ambuláns látáskorrekciós beavatkozás borsos árát. A lézeres műtétet Szegeden is elvégzik.
Egy néhány perces lézeres dioptriakorrekció után megszabadulhatunk a szemüvegtől vagy a kontaktlencsétől. A műtétért nem muszáj a fővárosba utazni: Szegeden, a szemészeti klinika épületében található magánrendelőben is elvégzik a beavatkozást. Az operáció előtti és a kontrollvizsgálatokat más szegedi rendelők is biztosítják, de esetükben maga a műtét Budapesten történik. Az eljárás nem olcsó: a lézeres látásjavító kezelés egy szemen 83 ezer és 220 ezer forintos skálán mozog, eljárástól függően. Igaz, a műtét költsége néhány év alatt megtérül, ha az éves kontaktlencseadag és az ápolószerek együttes áraival számolunk. A napi korlátlan viselésű, havonta cserélendő kontaktlencse évente 20-24 ezer forintba kerül. Az ápolószerek és a szemcseppek tizenkét hónapra további 15 ezer forint kiadást jelentenek. De aligha a pénz a legfontosabb: aki a műtéten átesik, a későbbiekben akár sasszeműnek is vallhatja magát.

Kik jelentkeznek a műtétre? – kérdeztük Kardos Mária szemész szakorvostól. – Elsősorban azok a páciensek, akik esztétikai probléma, kényelmi okok, sportolási könnyebbség vagy munkavégzéshez szükséges jó látás miatt szeretnék a korrekciót. Speciális eset, amikor a két szem közötti dioptriakorrekció jelentősen eltér, ezért szemüveggel nem lehet megoldani mindkét szem éleslátását – mondta el a doktornő.

A lézerkezelés biztonságosságát és eredményességét Magyarországon több mint tízéves tapasztalat és több tízezer műtét igazolja. Azt is megkérdeztük a szakembertől, hogy a beavatkozás után a páciens számíthat-e tartós panaszmentességre? – A hosszú távú eredményeket a dioptria értéke is meghatározza, de általában megfelelnek az előzetes vizsgálatok szerinti előrejelzésnek. Mínusz hat és a plusz három dioptria feletti kezeléseknél gyakrabban előfordul, hogy később szükség lesz egy kisebb korrekcióra – árulta el a szakorvos.

Balázs Erika két és fél éve Pesten esett át az excimer lézeres beavatkozáson, azóta tökéletesen lát: – Mínusz öt és fél illetve hat dioptriás volt a szemem. Utáltam a lencsével való kínlódást és a szemüveg bepárásodását. A beavatkozás mindössze fél óráig tartott. Szemcseppes, helyi érzéstelenítést kaptam, szinte teljesen fájdalommentes volt a műtét. A következő három nap ágyban telt, az lényegesen gyötrelmesebb volt. A harmadik nap után azonban olyan volt, mint a mesében: tökéletesen láttam. Azóta tudom, hogy semmi sem pótolhatja azt, ha az ember tisztán lát – osztotta meg velünk tapasztalatait a belgyógyász szakorvos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hosszú hétvégére megtelt a megyeszékhely

A tegnapi szabad pénteken nagy volt a mozgolódás a belvárosban. A szegediek kihasználták a szép… Tovább olvasom