Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Licit az új bérlakásokra

Közepes érdeklődés, titokzatos és kitartó vevők – ez jellemezte a Somogyi–Kelemen utcai önkormányzati lakások pályázati tárgyalásának első napját. Legtöbben a kisebb lakásokra pályáznak. A licitálásokról a nyilvánosságot – a pályázók kérésére – kizárták.
Fotó: Schmidt Andrea
Két és fél szoba, konyha, fürdőszoba, vécé, előtér, közlekedő, kamra. Bérleti jogának kikiáltási ára: 8,6 millió forint. Három licittábla, három érdeklődő: egy fiatal ügyvéd, egy középkorú és egy idősebb hölgy. Ahhoz, hogy itt legyenek, 1 millió 720 ezer forint pályázati díjat fizettek – ha nem nyernek, a pénz visszajár. A tétet százezer forintonként emelhetik. A licitet már nem kísérhetjük figyelemmel, az ügyvéd zárt tárgyalást kér.

A felújított Kelemen utca–Somogyi utcai ingatlanok bérleti joga kel el két nap alatt. Tegnap kezdődött, ma folytatódik, a lakásokra óránként indítják az árverést azok között, akik pályáztak.

Körülbelül negyedóráig tart az első licit, először a fiatalabb hölgy távozik, nem ő nyert. Nem baj, mondja, úgyis csak bemelegítésnek szánta, a másnap terítékre kerülő lakások jobban érdeklik.
A Somogyi utca 17. I/1.-be az idősebb asszony költözhet, úgy tudjuk, egymillió-kétszázezer forinttal ígért többet a kikiáltási árnál, vagyis 9,8 millióért veszi meg a bérleti jogot.

Készenlétben a milliók

A most licitre bocsátottak közül a Kelemen utca 2. 1/1. számú, 114 négyzetméteres, kétszobás, de extrákkal is rendelkező lakás kikiáltási ára volt a legmagasabb, 11,4 millió forint. Ugyanennek a lakásnak a pályázati díja – amelyet be kell fizetni ahhoz, hogy egyáltalán licitálni lehessen – 2 millió 280 ezer forint volt, a havi bérleti díja 11 ezer 514 forint lesz. Aki a siker reményében több – mondjuk négy – lakásra is licitálni akar, legalább négy-hat millió forintot be kellett fizetnie. Ha a négy közül egyet elnyer, a visszakapott pályázati díjakhoz már csak néhány milliót kell hozzátennie, és költözhet.  
A következő árverésre négy érdeklődő érkezik. Egyszobás lakás, induló térítési díja, vagyis kikiáltási ára 4,6 millió forint. A már ismerős ügyvéd itt is jelen van, a tárgyalásról ismét távoznunk kell.

Várakozunk hát a folyosón. Öt percig csak, az ügyvéd nyer.

– A következőre vissza se jöjjenek – tanácsolja az egyik hoppon maradt licitáló –, azon meg én kérek zárt tárgyalást.

Szeretnénk tudni, hogy miért. A válasz: „Mert nem akarom, hogy mindenki megtudja, hogy még nincs lakásom. Egyébként szerintem sokan nem is akarnak beköltözni, csak befektetésnek szánják. Én viszont be akarok költözni!"

Ahogy egy bajuszos úr is, aki hosszasan tiltakozik a fotó ellen. Hogy a nevét leírjuk, arról szó sem lehet. Indoklás: ő ismert ember Szegeden. Név nélkül viszont nyilatkozik: csendes kis lakást szeretne a belvárosban, hogy közel legyenek a klinikák. Most nem nyert, de nem csalódott. „Ilyen a piaci értékesítés" – mondja. Négy lakásra pályázott, az egyik biztos összejön.

– Általában nyilvánosak a tárgyalások, de a pályázók kérhetik a nyilvánosság kizárását – mondja Ősz Károly tárgyalásvezető. Hozzátette: a lakások iránti érdeklődés közepes, a legtöbben a kisebbekre pályáznak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fő Fasori Általános Iskola: a szülők kitiltva

A diákok védelmében zártabbá tették a szegedi Fő Fasori Általános Iskolát, ahol az utóbbi időben… Tovább olvasom