Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Licit előtt a belvárosi lakások

Zöld ház és narancssárga ház – így hívják a leendő bérlők a Kelemen utca–Somogyi utca felújított épületeit. A tegnapi bejáráson az érdeklődők elégedettek voltak a látottakkal: a napos szobákkal, a csillogó parkettával, a hangulatos belső udvarral. A legkisebb lakás induló térítési díja 4 millió 400 ezer forint, havi bérleti díja 4444 forint.
A tegnapi bejáráson az érdeklődők elégedettek voltak a látottakkal. Fotó: Frank Yvette
Aki véletlenül tévedt tegnap a Kelemen és Somogyi utcai felújított önkormányzati lakásokhoz, könnyen hihette, hogy az ingatlant népes családok lakják. Pedig a ház egyelőre lakatlan, tegnap – a bejárás utolsó napján – a bérleti jog iránt érdeklődők jöttek-mentek egész nap az épületben. A 18 lakásra február 3-áig nyújthatók be pályázatok, a licitet február 14-én és 15-én tartja az IKV Rt. Aki a Kelemen utcába költözik, ahogy azt korábban megírtuk, Gyulay Endre megyés püspök szomszédja lesz, aki ebben a háztömbben kapott bérlakást az önkormányzattól.

Ha az ingatlant a Somogyi utca felől közelítetjük meg, halványzöld árkádok alatt vezet az út a belső udvarba. Itt fű között, fa padokon pihenhetnek nyáron a lakók. Fák is lesznek – egyelőre csemeték. Az épület uralkodó színe a zöld, a kőlépcső emeleti függőfolyosóra visz. Egy kissé szűk a tegnapi forgalom számára, a lakások azonban tágasak.

Nagy Adrienn háromszobás lakást keres, a látottakkal elégedett. Újszegedről költözne a belvárosba két kislányával, akik nem kísérték el nézelődni. Egyrészt mert iskolában vannak, másrészt mert ami őket igazán érdekli: hol lesz a kutya az új lakásban. Termetes kutya számára a „Belváros II-esben" nem igazán találni helyet, de – ami egy másik potenciális bérlő szerint nagyobb gond – az autó számára sem. Parkolni csak a ház előtt lehet.

Akik pályázhatnak

Pályázatot az a legalább egy éve szegedi bejelentett lakóhellyel rendelkező, nagykorú európai uniós állampolgár adhat be, aki önkormányzati bérlakással, társbérleti lakrésszel nem rendelkezik. A bérleti jogra licitálni kell. A legkisebb lakás induló térítési díja 4 millió 400 ezer forint, havi bérleti díja 4444 forint.

A Kelemen utca 2. első emelet 3-at vesszük először szemügyre: a rombusz alakú nappali csillogó parkettájára hat ablakból ömlik a fény a Somogyi utca felől. A mosdó ablakára nem árt majd a függöny – a függőfolyosóra néz. Hatalmas a konyha, ez szinte minden lakásra jellemző. A járólap zöld, a falak fehérek, a fehérre mázolt ajtókon rézkilincs. Néhány lakás különlegességet rejt: boltíves üvegajtó az egyikben, óriási benyíló a kád fölött a másikban.

A Kelemen utca felől hasonló stílusú, de más színvilágú folyosót, lakásokat látunk. Itt a vidám narancssárga dominál, az első és a második emeleti lépcsőfeljáróban színes üvegablak teszi még melegebbé, kellemesebbé a látványt. A lakásokban a járólapok és a csempe barna, a konyha még nagyobb, mint a „zöld házban". A második emeleti 13-as lakásból kilépve a dóm tornyai, a Somogyi-könyvtár üvegablakai szinte karnyújtásnyira vannak.

– Csodálatos a parketta, szép a kivitel és a belső udvar – sorolja az előnyöket Bakonyi Tiborné, építész, aki saját magának keres lakást. Ami a hölgynek nem tetszik: az egyszobás lakás üvegajtaja. Erre ugyanis szíve szerint rácsot szereltetne, melyhez pedig IKV engedélyre van szükség. Más szabályok is vannak: a bérlők diszperzittel festhetnek, de falakat nem emelhetnek és nem tüntethetnek el. Több mint 436 millió forintból felújított műemlékről lévén szó, évente kétszer az IKV munkatársait be kell engedni, hogy ellenőrizzék a helyiségek állapotát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gregor rapült a színpadon

Két nagyszabású koncertet adott a Rapülők Budapesten. Geszti Péter zenekara közel százfős… Tovább olvasom