Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Lifteztek és tükörbe néztek

Óvodásoktól a nyugdíjasokig mindenkit bevon komplex szűrővizsgálati programjába az a zsombói fogorvos, aki pályázaton nyert pluszpénzt a szájüregi betegségek megelőzésére. A doktornő azt mondja, négy hónap alatt is látható eredményt hozott, hogy mindenkit saját nyelvén sikerült megszólítania és meggyőznie arról, menjen el a fogászati rendelésre.
Apró Katalin fogorvos a zsombói óvodásoknak megtanította a helyes fogmosás alapjait Fotó: Schmidt Andrea
Magyarországon, a 21. században élnek még gyerekek, akik sosem mosnak fogat, a felnőttek többsége legfeljebb akkor megy fogorvoshoz, ha a fájdalom már elviselhetetlen. Bár a fogászati megbetegedések könnyen megelőzhetők, a szájüregi egészséget jelző legfontosabb mutató alapján hazánk csupán a 29. helyen áll az európai országok rangsorában. Ennek a helyzetnek a megváltoztatása volt a célja annak a fogászati prevenciós pályázatnak, melyet az egészségbiztosító 2005-ben hirdetett meg.

A pályázaton csaknem 200 körzeti fogorvos nyert. Ők a tavalyi esztendő utolsó négy hónapjára praxisonként 180-280 ezer forint plusztámogatásban részesültek. Csongrád megyében négy fogorvos vett részt a programban, egyikük Apró Katalin volt. A Zsombón dolgozó doktornő úgy döntött, a 3 és fél ezer lelket számláló falu minden lakóját igyekszik bevonni programjába. Fogmosást tanított az óvodában, rajzpályázatot rendezett az iskolásoknak, fogkefét és fogkrémet osztott, előadást tartott a Wesselényi Népfőiskolán.

– Hatalmas eredménynek tartom, hogy azok a kicsik, akik néhány hónapja még sírva szaladtak a sarokba, amikor az oviban bele akartam nézni a szájukba, most mosolyogva ülnek az orvosi székbe – mesélt a program sikeréről. – Az a gyerek, akit meglifteztettem a székkel, vagy az a felnőtt, akinek tükörben mutattam meg a fogproblémáit, biztosan nem jön legközelebb rossz élménnyel, ráadásul meg is érti, miért fontos, hogy odafigyeljen fogai ápolására.

Apró Katalin négy hónap alatt körülbelül ötszáz szűrővizsgálatot végzett el a faluban, melynek köszönhetően néhány korai stádiumú szájüregi daganatot is felfedezett. Fogápolási csomagokat, mesekönyveket osztott a gyerekeknek, a rajzpályázat legaktívabb osztályát moziba vitte, ágyban fekvő, beteg emberekhez pedig házhoz ment, hogy felmérje fogaik állapotát. Gondot fordított arra is, hogy javaslataival egészségesebbé tehessék a gyerekek étkeztetését, még az ivóvíz fluortartalmát is ellenőrizte.

– Azért jelentkeztem erre a programra, mert hiszek benne, hogy fontos a megelőzés. Sokat beszélünk mostanában erről, de pénz sosincs rá. Hát most végre valóban lehetett tenni az ügy érdekében – mondta a lelkes doktornő, akinek már most ott sorakoznak rendelőjében a gyerekek számára előkészített, húsvéti történetbe ágyazott, fogmosást népszerűsítő mesekönyvek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkezdődött a szegedi OTP-ház felújítása

Elkezdődött a Széchenyi tér és a Takaréktár utca sarkán álló szecessziós palota felújítása. Az öt… Tovább olvasom