Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Liszt-év: a zeneszerző művei hallhatók a szegedi Zenés Forgatagon

Szeged - Liszt-műveket hallhatnak az érdeklődők pénteken a szegedi Zenés Forgatagon, az előadók sokrétűen, így például dzsesszesítve és világzenei feldolgozásban előadják a 200 éve született zeneszerző és zongoraművész darabjait.
A rendezvény célja, hogy a járókelők Szeged belvárosában beleütközzenek a komolyzenébe, majd annyira jól érezzék magukat, hogy később már igényük legyen beülni egy-egy koncertre.

A Zenei Forgatag szerdai sajtótájékoztatóján Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikusok karnagya elmondta: előadásukban hallhatja a közönség a II. Magyar rapszódiát, melyre a Szeged Táncegyüttes koreográfiát is készített. Emellett harsány rezes előadásban felcsendül a Mazeppa és a Rákóczi-induló is.

A szervezők szerint az est bebizonyítja, hogy Liszt műveit nemcsak szimfonikus keretek közt lehet élvezni. Nagy János és Frankie Látó dzsesszesítve szólaltatja meg szintén a II. Magyar rapszódiát, ezzel lehetőség nyílik az összehasonlításra a korábbi előadással. Emellett feldolgozták a La Campanellát és az E-dúr Consolationt is.

Őket egy újabb duó követi: Borbély Mihályés Lukács Miklós a VI. Magyar rapszódiára készített népzenei-világzenei feldolgozást, melyben a cimbalmoké lesz a főszerep. Ez a mű egyébként már elhangzott Berlinben az Európai Unió soros elnökségének átvételekor rendezett koncerten.

Toronykőy Attila, az est rendezője elmondta: az idei hangulatot a Széchenyi tér fáinak árnyjátéka inspirálta. Így különféle lámpákkal világítják meg a fák lombjait, hogy a zene mellett a résztvevőknek vizuális élmény is legyen a koncert. A színpadok elhelyezése is a nyári forgatagot ábrázolja: az egyik pódiumon a szimfonikusok, míg a másik színpadon a táncosok helyezkednek majd el.

A zenei szünetekben a hallgatóság érdekes információkat tudhat meg Liszt Ferencről és az elhangzó darabokról is.

Az 2006-ban indult Zenei Forgatag elnevezésű est évek óta egyre népszerűbb. Idén a Széchenyi téri fősétányon tartandó programra több mint ezer érdeklődőt várnak.

Olvasóink írták

  • 1. macs 2011. július 07. 13:44
    „Tud valaki pontos időpontot?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakszervezeti tagságukról nyilatkoztatták az IH dolgozóit

Július 6-án 10 óráig kellene nyilatkozniuk arról, hogy mióta, milyen szakszervezet tagjai, illetve betöltenek-e tisztségviselői pozíciót. Tovább olvasom