Délmagyar logó

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Litvániában került elő a szegedi híd tervezőjének fotója

Szeged - Négy esztendeje, 2007 novemberében ünnepelte 150. évfordulóját a Szeged–Temesvár vasútvonal. Különös kapcsolat: a szegedi hidat is fotózó Anton Rohrbach dokumentálta a 2011-ben 150 éves Varsó–Szentpétervár vonal építését.
1857-ben még ritkaságszámba ment a fényképészet, senki sem gondolt arra, 150 évvel később milyen jelentősége lehet egy XIX. századi felvételnek.

– A Szeged–Temesvár vasútvonal megépítésének 150. évfordulójára készültünk, amikor kiderült: a hidat tervező Ernest Cézanne-ról nincs fotónk. Az 1857–58-as évben Szegeden dolgozó francia tervező-főmérnökről az archívumban nem találtunk képet, pedig a hídépítés folyamatát a szegedi Anton Rohrbach gyógyszerész-fotográfus végig dokumentálta. A Fekete Házban rendezett kiállítás anyagából a Vasúttörténeti Alapítvány a Móra Ferenc Múzeummal közösen készített könyvet. Az emlékalbumból több vasútbarátnak is küldtünk, többek között
Ernest Cézanne fotója.
Ernest Cézanne fotója.
a litván Dainius Junevičiusnak. Idén legnagyobb meglepetésünkre megkaptuk a hiányzó képet. Litvániából – mesélte Áy Zoltán, a szegedi Vasúttörténeti Alapítvány munkatársa. A második világháborúban lerombolt szegedi vasúti híd tervezőjéről készült, helytörténeti jelentőségű kép a litván fotótörténeti kutató segítségével jutott el Szegedre. – Dainius Junevičius, aki egyébként Litvánia egyiptomi nagykövete, a szegedi fotográfus, Rohrbach életművét kutatta. Kiderült, a szegedi vasúti hidat is fényképező gyógyszerészt kérték fel az idén 150. évfordulóját ünneplő Varsó–Szentpétervár vonal építésének megörökítésére. Áy Zoltán elmondta, litván kollégája felkereste a lengyel, litván, francia, amerikai, moszkvai könyvtárakat, hogy meglelje Rohrbach életművének részeit, XIX. századi fényképeit. – A szegedi vasúti híd megrendelőiről is készültek képek, amelyek egy francia könyvtárból kerültek elő. Litván barátunk így talált rá Ernest Cézanne fotójára is.

150 év távlatából nehéz megmondani, a híd főmérnökéről miért nem maradt Szegeden egyetlen fotó sem. A véletlen, és a vasútbarátok összefogásával teljes a kép – mindenkiről előkerült a felvétel. – A Varsó–Szentpétervár vonalról, a jubileum kapcsán emlékkönyv is készül, amelyhez Tésikné Knotik Márta, a Móra Ferenc Múzeum kutatója segédkezett: a litván úr kérésére hatalmas munkával feltárta Anton Rohrbach gyógyszerész-fotográfus életrajzát.

Anton Rohrbach fotója a szegedi vaúti híd építéséről.
Anton Rohrbach fotója a szegedi vaúti híd építéséről.

A két történet összefonódott: az egykori Szeged–Temesvár vasútvonal, és az idén másfél évszázados Varsó–Szentpétervár vasút a szegedi Anton Rohrbach fényképeivel ünnepel.

Olvasóink írták

 • 7. Misi72 2011. augusztus 01. 21:00
  „Ezt a hidat rég helyre kelett volna állítani.Nem a köröshegyi viaduktot megépíteni.”
 • 6. eljensokaszeged 2011. augusztus 01. 12:12
  „na, látszik, olvassák a kommenteket.”
 • 5. Beroesz 2011. augusztus 01. 10:45
  „2. Wacky 2011.08.01. 10:01

  Szerintem nem, a Fekete házban elhelyezett hídtörténeti kiállítás két éve volt. Úgy emlékszem, hogy ott ki is volt írva, hogy a híd tervezőjéről nem maradt fenn fénykép.”
 • 4. Palmer2011 2011. augusztus 01. 10:07
  „Érdekes, miért pont Dainius Junevicius vasútbarátnak küldték az anyagból először. Én is vasútbarát vagyok, igaz a vasút nem utasbarát. Vagy a vasútbarát az egy Rend tagja, a Vasutasrendé ? És akkor a Dainius egy főméltóság ?”
 • 3. Zsoltee0716 2011. augusztus 01. 10:02
  „Ezek szerint nem. Szigorúan titkos, ne, hogy újra megépítsék.

  Amúgy én is hiányolok pár képet róla!”
 • 2. Wacky 2011. augusztus 01. 10:01
  „1. Beroesz 2011.08.01. 09:35

  A Fekete Házban, ha jól vettem ki...”
 • 1. Beroesz 2011. augusztus 01. 09:35
  „És lehet látni valahol a fényképet?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magánnyugdíjpénztári reálhozam: ma már az OTP is utal

Augusztus 1-jén szinte minden magánnyugdíjpénztár megkezdte a reálhozamok kifizetését. Ön mikor kaphatja meg a pénzt? Tovább olvasom