Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Lomnici Zoltán az ítélőtáblán

– A Szegedi Ítélőtábla úgy működik, mintha 1950-ben meg sem szűnt volna. Működéséhez mind a tárgyi, mind a technikai feltételek biztosítottak – mondta Heidrich Gábor a Szegedi Ítélőtábla elnöke az ítélőtábla tavalyi tevékenységét értékelő sajtótájékoztatón.
– A Szegedi Ítélőtábla úgy működik, mintha 1950-ben meg sem szűnt volna. Működéséhez mind a tárgyi, mind a technikai feltételek biztosítottak – mondta Heidrich Gábor a Szegedi Ítélőtábla elnöke az ítélőtábla tavalyi tevékenységét értékelő sajtótájékoztatón. Az évértékelésen részt vett Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke is, aki szerint a szegedi bíróság 2005-ben jól működött, szerves részévé vált a magyar igazságszolgáltatásnak. – Szeged igazságszolgáltatási centrummá vált – jelentette ki Lomnici.

Az ítélőtábla három megye – Csongrád, Békés és Bács-Kiskun – fellebbezett ügyeiben járt el a tavalyi évben. Ezekből a megyékből összesen 1524 ügy érkezett a táblabíróságra: 498 büntető, 496 polgári, 530 gazdasági. Az ügyek közel kilencven százalékát le is zárták – folyamatban 215 ügy maradt. Büntető ügyekből 2005-ben közel harminc százalékkal érkezett kevesebb az ítélőtáblához, mint 2004-ben. A befejezett büntető ügyek száma 517 volt: több mint egyharmadának emberölés volt a tárgya. A Szegedi Ítélőtábla büntető kollégiuma tavaly összesen 728 év börtönbüntetést szabott ki, hárman kaptak életfogytiglant. Közülük ketten minimum 30, míg egy 40 év letöltése után szabadulhat. A táblabíróság 148 vádlottat talált bűnösnek: 124 férfi és 24 női vádlottat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mától bontják a piacot a Szent István téren

Tegnap végleg el kellett költözniük a szegedi Szent István téri árusoknak. Ma elkerítik a területet,… Tovább olvasom