Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Lomniczi Zoltán: Nem félnek a bírák

Az ügyészeket és a bírókat ért fenyegetések túllépték a jogállamiság kereteit – nyilatkozta lapunknak Lomniczi Zoltán, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács és a Legfelsőbb Bíróság elnöke, aki tegnap a szegedi Forrás Szállóban megnyitotta az országos cégbírói és gazdasági bírói konferenciát.
– Az elmúlt napokban két honlapon is nyilvánosságra hozták azoknak az ügyészeknek és bíróknak a nevét, címét, magántelefonszámát, akik az utcai zavargásokban résztvevők ügyében emeltek vádat, illetve ítélkeztek. Hogyan lehet, hogyan kell értékelni ezeket a fenyegetéseket?
– Ezek a fenyegetések a jogállamiság keretein túlléptek. Megengedhetetlennek tartom, hogy a demokratikus Magyarországon ilyen megtörténjen. Nem muszáj egyetérteni a bíróságok döntéseivel, de azok ellen jogi eszközökkel kell fellépni, nem ilyen módszerekkel.

– Mit lehet tenni a fenyegetések, a fenyegetőzők ellen?

– A szükséges lépéseket megtettük, az ügyben az ügyészség eljárást indított.

– Félnek a bírók?
– Nem.

– Az érintettek kaptak védelmet?

– Erre a kérdésre általánosságban azt mondhatom, hogy az elmúlt években voltak bírók, akik rendőri kísérettel mentek haza, közöttük voltak, akiknek a házát rendőrök őrizték.

Házkutatás

Házkutatást tartott a rendőrség a zavargások ügyében eljáró bírák, ügyészek személyes adatait közlő honlap főszerkesztőjénél tegnap hajnalban. A rendőrség szóvivője annyit közölt: egy II. kerületi lakásban személyes adattal való visszaélés miatt házkutatást tartottak, és számítógépet, illetve adathordozókat foglaltak le, melyeket szakértői vizsgálatnak vetnek alá.

– Ön szerint a kollégáit a fenyegetettség érzése befolyásolhatja az ítélkezésben?

– Meggyőződésem, hogy nem! A munkájukat végzik, a törvény szellemében járnak el.

– Volt bíró, aki amiatt, hogy a neve felkerült az internetre, kért személyi védelmet?

– Erről nincsenek információim.

– Hogyan lehet fellépni az ügyészeket és bírókat ért fenyegetések ellen?
– Társadalmi összefogással. Nagyon fontos, hogy a társadalom egyöntetűen kiálljon a demokratikus jogállamiság mellett.

– Néhány éve köztörvényes bűnözők fenyegettek meg bírókat, Csongrád megyei bíró is kapott hasonló tartalmú üzeneteket. A mostaniak azonban részben eltérnek azoktól, mivel politikai indíttatásúak?
– Nincs lényegi különbség. Hetente 2-3 bíróságot ért fenyegetésről kapok tájékoztatást, ezek többsége bombariadó. Hadd említsek meg egy tavalyi adatot: 2005-ben 12 bíróságon hatezer ölésre alkalmas eszközt vettek el a belépőktől. Lőfegyvereket, tőröket, késeket, csillagokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellenzéki és kormánypárti frakcióvezetők reményei

A szegedi közgyűlés vezető politikusai biztosak abban, hogy az országos politika hatással lesz a… Tovább olvasom