Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Lőrinc Ferenc újraéli a gyerekkort hobbijával

A szegedi tévériporternek különleges hobbija, hogy haditudósítót játsszon. Van hozzá eredeti amerikai katonai járműve, egyenruhája, és beszerzett egy világháborút megjárt kamerát.
Lőrinc Ferenc szerint sosincs vége a gyűjtésnek, álma pedig egy utánfutó Fotó: Karnok Csaba
– Gyerekkoromban én is gyűjtöttem a mecsbokszokat. Az első kisautóim között volt egy amerikai katonai dzsip – mutatta az udvaron zümmögő veterán csoda kicsinyített változatát Lőrinc Ferenc. Az RTL Klub riporterét nem hagyta nyugodni a gondolat, hogy egyszer egy igaziba is beülhessen. Két éve bukkant fel a Willys dzsip az életében, amikor veterán járművekről forgatott. És amikor fotón megmutatták neki, elhatározta, beszáll egynek a restaurálásába. Másfélbe évébe telt, hogy a jármű eredeti állapotát visszaállítassa. Mivel Nyugat-Európában piaca van a veterán autóknak, csak pénz kérdése használt és utángyártott alkatrészekből „hadrendbe állítani" egy második világháborús járgányt.

Az alapos tévériporter utánanézett a dzsipje történetének. Alvázszáma alapján 1943-ban gördült le az amerikai autógyár futószalagjáról, és az olasz fronton szállt partra. Végigszolgálta a háborút, majd mivel egyszerűbb volt a lerobbant járgányt az útszélen hagyni, mint javíttatni, „itt felejtette" a gazdája. A Magyar Néphadseregben szolgált tovább, majd amikor a szovjet technika onnan is kiszorította, az ötvenes években kiselejtezték. Civilben küzdött tovább, Balástya környékén járta a földeket a háztájiban. A gazdája elrozsdásodott állapotában is évtizedeken át őrizte egy diófa alatt. Szerette volna összerakni, ezért az özvegye is ellenállt a vasgyűjtők ajánlatainak. Végül a járműgyűjtők kezébe adta a roncsot, hogy azok újraéleszthessék. Eszmei értéke most 5 millió forint, de új tulajdonosa szerint még legalább másfelet rá lehetne költeni.

– Idehaza nagyjából húsz hasonló létezik, különböző kétéltű, lánctalpas kivitelben. Pöccre indul, üzembiztosan szeli az utakat – indította be kedvencét az udvaron Lőrinc Ferenc. – Veteránrendszámom és kétéves műszakim van, repesztek akár ötvennel-hatvannal. A 2200 köbcentis motor tizennégy litert eszik száz kilométeren. Kicsit fapados, ülései fixek, ablaktörlője kézihajtányos. És patinás: átlőtték a hűtőjét, és ki is égett valamikor. Kis növésű sofőrjének ott a keze nyoma a kormánykeréken, rovátkákkal jelölt meg valamit. Remek érzés beleülni, újraélem a gyerekkoromat!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telekáron kínálják a Korondi ingatlant

Három városi ingatlan eladásából legkevesebb 230 millió forint bevételt vár az önkormányzat. A… Tovább olvasom