Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Los Angeles-ből és Tokióból érkeznek a szegedi Jazz Kocsmába

Szeged - Los Angeles-ből és Tokióból is érkeznek zenekarok a szegedi Jazz Kocsmába ezen a héten. Szerdán az amerikai The Durgas, csütörtökön pedig a japán Uramichi trió és Ishii Junya táncművész tart közös előadást.
Amerikából és Japánból is érkeznek együttesek a szegedi Jazz Kocsmába ezen a héten. Szerdán a Los Angeles-i The Durgas, csütörtökön a tokiói Uramichi trió és Ishii Junya táncművész tart közös előadást.

A Subtle Plague és Drastic Measure zenekarok egyenrangú turnépartnerei voltak a 90-es években a legendás Jesus Lizardnak, a Therapy?-nak és sok más, az alternatív tágan értelmezett határmezsgyéjén mozgó előadónak. Az utódegyüttesnek is tekinthető The Durgas Benjii és Christopher Simmersbach, Rainer Baumgartner, Alex Czerny, Raphael Tschernuth szüleménye, pályafutásuk a München-New York-Philadelphia-San Francisco-Los Angeles-Berlin-Prága-Budapest útvonalon állandósult, de gyakorlatilag a két pólus kivételével a világ minden pontján megfordultak.


Ahogy életük az utazás és a zene körül forog, úgy rakódtak rájuk és épültek be észrevétlenül mindennapjaikba a megszerzett tapasztalatok. Így lehet teljesen természetes egy műsorban a Nick Cave-i pátosz és lendület, a kelet-európai zenei motívumok, az americana-életérzés, afrikai népzenei elemek és a rock vagy a pop. A Peace Has Begun projekt egyik fő aktivistájaként is számon tartott The Durgas több jótékonysági koncerten és turnén túl június 3-án a szegedi Jazz Kocsmában lép fel.

Másnap egy japán trió, illetve egy tánc- és mozgásművész érkezik Szegedre. Az Uramichi zenekar Tokió Ikebukuro nevű negyedében alakult, ahol első koncertjeit is adta 2003-ban. Az alapító Masuda Keisuke ún. scum-punk muzsikája Yoshida Takayoshi és Ebina Hajime csatlakozásával fokozatosan a Velvet Underground-féle pszichedélia irányába szelídült. Az Uramichi zenéje ma a pszichedelikus post rock, a csilingelő ambient és az érdes zajzene világa közötti vékony pengeélen táncol.


A trió első kislemeze egy 2006-os koncertfelvétel, a "Live At Koenji 20000V", amelynek megjelenését követő évben Keisuke a magyar Sőrés Zsolttal is elkezdett zenélni. Kettejük munkája arra inspirálta, hogy saját triójának koncertjein is több teret engedjen a kollektív improvizációnak. Az Uramichi első Japán határain túli, legendás koncertje az amerikai Rhode Island-beli Providence városában volt, amely fellépés hanganyaga lett második megjelentett lemezük, a 2007-es "Live At The Vanishing Point". Providence-be később még visszatértek és számos helyi muzsikussal játszottak rögtönzött koncerteket. Tavaly egy stúdiólemezük is megjelent "Untitled" címmel, amit már két újabb koncertlemez követett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kávéval ébrednek a magyarok

Szeged - Négy magyarból három rendszeresen fogyaszt kávét. A 30 éven felüliek akár napi több csésze feketét is megisznak a legnépszerűbb pedig hosszú ideje az eszpresszó. Tovább olvasom