Délmagyar logó

2019. 06. 16. vasárnap - Jusztin 20°C | 33°C Még több cikk.

Lottónyertesek a kiskonyhában

Szeged - Spiró György Prah című komédiáját mutatják be Barnák László rendezésében péntek este fél nyolckor a Pinceszínházban.
Egy középkorú házaspár, akit Kondász Rózsa és Kosztolányi József alakít, megnyerik az ötös lottó főnyereményét – bármelyik szerencsejátékos álma kezdődhetne így.

– A házaspár konyhájában játszódik az előadás, egy sorsfordító pillanatot csíphet el a néző, amikor hazaállít a férj azzal, hogy nyert 600 milliót a lottón – foglalta össze Barnák László. – Sokan egy sorsjegytől, szelvénytől várják, hogy megváltozik az életük, boldogabbak, szabadabbak legyenek. Mikor azonban ez kiderül az isten háta mögötti tanyán, a komédia műfaja ellenére is sokszor szív- és gyomorszorító a történet, mert felszínre kerül a párban élő összes gátlás és félelem.

Ábrándoznak arról, hogy szigetet vesznek a volt Jugoszláviában, autópályát építtetnek a házukhoz, vagy helikopterrel repdesnek – ugyanakkor felmerül, hogy mindenki rájuk fog szállni, az összes rokon, az ismerősök, a maffia, de még a saját gyerekeik is. Olykor nevetséges, néhol elszomorító, és a Pinceszínház kis terének köszönhetően intim hangulatot teremt. Mintha a néző is ott ülne a viaszosvászonnal leterített asztal mellett a kis hokedlin, és figyelné a korosodó házasok riadt kapkodását a kávésdobozba rejtett szelvény felett.

– Ez a mű nem véletlen a ma leggyakrabban játszott kortárs darab – jelentette ki a rendező. – Amit a színpadon kimondanak, nagyon mélyről megfogalmazott problémák.

A kétszereplős kamaradarab érdekessége, hogy a cselekmény valós időben zajlik, mint az ókori görög drámák, egy óra alatt jut el a házaspár a felhőtlen boldogságtól egy furcsa, kétségbeesett gesztusig – és mi lesz a szelvénnyel?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zajlik az élet, csak a Tisza áll - videó

Zajlik az élet, csak a Tisza áll - videó
Méltóságteljes, mozdulatlan a befagyott folyó, körülötte viszont zajlik a szegedi élet. Nézze meg… Tovább olvasom