Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Lovagi torna a szegedi Alsóvároson

Szeged - Gólyalábas komédiások, zászlóforgatók, Mátyás korabeli ételek és táncok színesítették a III. nándorfehérvári emléknapot Szegeden. Az alsóvárosi rendezvényen idén körülbelül négyezren fordultak meg.
Ahogy egykor Kapisztrán János indult Szegedről, az alsóvárosi templomtól a nándorfehérvári csatába, úgy indult szombaton a dobosokkal, zászlódobálókkal és pajzsosokkal tarkított menet a Klauzál térről a Mátyás térre. A rendhagyó jelmezeseket az ablakokból és kapualjakból is sokan megnézték.

A Mátyás téren fanfár nyitotta meg a rendezvényt. Ökörsült, sült csirke és kenyérlángos illata csalogatta a reneszánsz hangulatra vágyókat. – A magyar múltat juttatja eszembe, nagyon tetszenek a programok – mosolygott Ottlikné Nemes-Nagy Ilona, aki a családjával csak véletlenül keveredett a vásári forgatagba. – Szerintem még több ilyen hangulatos rendezvény kellene – tette hozzá a pedagógus.

Megnevettette a közönséget a gólyalábas komédiások csapata. Az inter-
aktív, kicsiknek és felnőtteknek egyaránt szórakoztató műsorba például a közönség soraiból került be az a bátor kisfiú, aki vállalta, hogy a fejére teszi az almát, amit az egyik gólyalábas „Tell Vilmos" vett célba a nyilával.

A 27 éves Patonai Gergely lett Szeged Kinizsi Pálja. Fotó: Frank Yvette

– Egy kicsit féltem, mert nem tudtam, hogy mi lesz – árulta el az „álcélbalövés" után Kovács Gábor. A 6 éves kisfiú azonban azt is elmesélte, hogy szívesebben lett volna ő az íjász, és a gólyalábakat is felhúzná, ha lehetne. A gólyalábakat nem, de a kovácsmesterséget bárki kipróbálhatta. Mindenkinek megmutatták a páncél- és az éremkészítés titkait, valamint az agyagozás könnyűnek tűnő technikájáról is megtapasztalhatták, hogy cseppet sem egyszerű. A lovagi bemutató után pedig fakarddal és favérttel felszerelkezve harcoltak nemcsak a kisfiúk, de még az apukák is.

Délután Mátyás korabeli dalok, mesék, táncok és zászlóforgatók idézték fel a reneszánsz hangulatát. És ki lehetett próbálni a több mint 100 éves, turul elnevezésű ütős játékot is. Majd megválasztották Szeged Kinizsi Pálját is. A már-már „klasszikusnak" mondható, 80 kilós súlyok emelgetése, a 250 kilós lengősúly és a 240 kilós koffer cipelése után következett az igazi „kinizsis" feladat: egy 17 kilós malomkövet kellett tartani – minél tovább. A számokat hivatásos versenyzők mutatták be, majd a jelentkezők is kipróbálhatták, mit tudnak. A győztes Patonai Gergelynek azonban nem akadt párja. – Amatőr erőemelő vagyok – árulta el a 27 éves, petőfitelepi fiú. – És jó érzés, hogy én nyertem. Szegeden még nem versenyeztem, jó látni, hogy ennyi embert érdekel ez a sport – tette hozzá Gergő, aki megállná a helyét még a híres Fekete Seregben is, hiszen hivatásos katona Hódmezővásárhelyen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hungaricumfesztivál Szegeden

Szeged - Hagyományaink megismertetése és ápolása a célja a Hungaricumfesztiválnak, melyet idén első… Tovább olvasom