Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Lövöldöztek a Dóm téren

Légpuskákkal irtják a galambokat a belváros közepén április végéig. Bár pénteken egyetlen szóba jöhető intézményben sem tudtak róla, hogy erre megbízást adtak volna, a rendőrség mégis engedélyezte az egyesek szerint balesetveszélyes akciót.
Puskaropogásra lett figyelmes a Dóm téren az ott szerda este nyolc körül sétáló Hegyi Klára. Többen is tartózkodtak akkor a téren, akik szintén furcsállták, hogy négy, fényvisszaverő mellényt viselő fiatalember légpuskával a Dóm felé lövöldözött. A megdöbbent nő kérdőre vonta őket. Mint mondta, a lövöldöző fiatalemberek udvariasan beszámoltak róla, hogy a galambokat irtják, erre engedélyük is van, ami április 30-áig szól. Hegyi Klára elkérte ugyan az engedélyt, de csak futólag nézett bele a hivatalos papírnak tűnő irományba. A galambvadászok arról nem beszéltek, ki bízta meg őket ezzel a feladattal – amit egyébként eredményesen végeztek. Legalábbis ezt tanúsították a kövezetre hulló madarak.

Hegyi Klára szerint ha már ritkítani kell a városi galambokat, meg lehetne azt valamilyen humánusabb módon is oldani, nem beszélve arról, mennyire balesetveszélyes egy ilyen akció a belváros közepén. Mint mondta, még véletlenül sem jó végignézni a madárirtást, ha pedig egy kutya netán rátámadna a lövöldözőkre, könnyen előfordulhatna, hogy a megzavart vadász lövése célt téveszt.

Valódi az engedély

A Szegedi Rendőrkapitányság engedélyt adott az elszaporodott galambok elejtésére Szeged bizonyos területein április 30-áig, a légfegyverhasználatra vonatkozó szabályok betartása mellett – tájékoztatott Tuczakov Szilvána, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Mint mondta, ehhez az elejtést irányító és végző adatai, a „lövészet" helye és ideje mellett szükséges a helyi önkormányzat, a helyi vadásztársaság egyetértő állásfoglalása is. Ezek mind rendelkezésre álltak, így az engedélyt megadták a belvárosi galambirtásra.

Tegnap megkerestük azokat az intézményeket, amelyek megbízást adhattak volna a galamblövészetre. A Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. városüzemeltetési részlegének vezetője, Serege János azt mondta, senkit sem bíztak meg ilyesmivel. Hozzátette: elég elgondolkodtató egy ilyen akció a belvárosban. A Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöki hivatala szintén nem adott ilyen megbízást. A Szegedi Tudományegyetem – amelynek ugyancsak működnek intézetei a téren – sem rendelt meg puskás galambirtást. Molnár László, a polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodájának vezetője elmondta: ők biztosan nem adtak sem megbízást, sem engedélyt arra, hogy bárki légpuskával lövöldözzön a város szívében. Kondé Lajos, a belvárosi plébánia lelkésze ugyanakkor elmondta: bár nem ők rendelték puskás akciót, mert erre nincs pénzük, hozzájárult, amikor ezt a megbízott szolgáltató kérte tőlük. Hozzátette: örül neki, hogy végre történik valami galambügyben, hiszen a Dóm tér állapota ezt már régóta indokolta.

Úgy tudjuk, a galambirtást egy makói vállalkozó csapata végezte, és azt a szegedi polgármesteri hivatal rendelte meg. Furcsa, hogy erről az illetékes iroda vezetője nem tud.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újjászületik a folyó éke, a Szőke Tisza

Mégsem lesz az enyészeté a Szőke Tisza, és nem is kerül el Szegedről, mint időről időre hírlett.… Tovább olvasom