Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Lukács János: Ez az év az integrációról szól majd

Szeged - A múlt év eredményeiről, a január 1-jétől bekövetkezett változásokról és az integrált rendőrség előtt álló feladatokról beszélt a Délmagyarországnak Lukács János dandártábornok, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője.
– Működik a schengeni információs rendszer, amire a rendőrség munkatársait tavaly szakszerűen kiképezték. A rendőrség és a határőrség integrációja után pedig a korábbi 1100 fő helyett közel 1800-an dolgoznak a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon. Azok közül a határőrök közül, akik hozzánk jelentkeztek, mindnek tudtunk állást adni. A határőrök – rendőri irányítás mellett – eddigi munkájukat folytatják – mondta Lukács János dandártábornok.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjét arról is kérdeztünk: milyenek voltak a megyei rendőrség 2007-es évének mutatói?

– Az ismertté vált bűncselekmények – főként a vagyon elleniek – száma nőtt a megyében. Többen sértették meg a szerzői és a szomszédos jogokat is, és több gépkocsit törtek fel. Életellenes bűncselekményből kevesebb, rablásból viszont nem lett kevesebb. Ennek ellenére a felderítési mutatók jobbak, mint 2006-ban – tájékoztatott a rendőrfőkapitány.

A megye útjain történt balesetekkel kapcsolatban megjegyezte: a közelmúltban a 2006-os év mutatói voltak a legrosszabbak. Tavaly például hússzal kevesebb halálos baleset történt, köszönhetően egyrészt a preventív intézkedéseknek, másrészt a baleset-megelőzés aktív tevékenységének.

Lukács János: - A zongoracipelő kollégák munkája alapján ítélik meg a rendőrséget. Fotó: Segesvári Csaba

– A rendőri ellenőrzések száma a jelenlegi állománnyal a csúcsra jutott. Itt a baleset-megelőzési programoktól és a keményebb szankciók idei bevezetésétől lehet előrelépést várni – mondta a főkapitány. Ennek ellenére alig volt olyan hónap az évben, hogy ne történt volna baleset a 43-as úton. Ezeknek nem egyszer uniós rendszámú autók voltak a szenvedő részesei.

– Attól az uniós külföldi állampolgártól, aki vét a közlekedés szabályai ellen, a rendőr útlevelet, pénzt nem vehet el. Az illető kap egy csekket, hogy harminc napon belül fizesse be tartozását. Ennek azonban addig nincs értelme, amíg azt büntetlenül el lehet dobni. El lehetne gondolkodni a jelenlegi jogi helyzet átalakításán – mondta a dandártábornok.

A 2007-es év nem volt mentes országos rendőrbotrányoktól sem. Értéknek tartja a rendőrfőkapitány, hogy Csongrád megye e tekintetben nem híresült el. A kormányellenes tüntetésekkel kapcsolatban megjegyezte: meg kellett tanulniuk kezelni a demonstrálókat, ahogy a demonstrálóknak is meg kellett tanulni a jogaikat. – A legfontosabb, hogy Csongrád megyében semmi probléma sem alakult ki a demonstrálók és a rendőrök között – beszélt a kapitányság vezetője.

– Hangzatos lenne kiemelni egy-egy ügyet, de igazságtalan lennék a többiekkel szemben. A közvéleményt a bűnügyek érdeklik, viszont vannak olyan szorgalmas „zongoracipelők", akiknek munkája alapján az egész rendőrséget megítélik. Ilyenek például a közlekedés területén, és a járőrként dolgozó kollégák – magyarázta a főkapitány, mire a legbüszkébb. A statisztikák szerint a legtöbb állampolgár közlekedési esemény kapcsán találkozik a rendőrrel. – Bár az itt dolgozók életkora csökkent, az intézkedések száma nőtt. Több helyszíni bírságot szabtak ki, és több ittas vezetőt szűrtek ki a forgalomból.

A 2008-as teendőkről a főkapitány elmondta: az évet az integrált szervezet beindítása és a schengeni követelmények teljesítése teszi majd ki.

– Nagy kihívás, hogy a két különböző kultúrát – a rendőrséget és a határőrséget – hogyan tudjuk majd összefésülni – fogalmazott Lukács János. – De helyt kell állnunk az autópályán is.

Olvasóink írták

 • 3. triatlonos 2008. január 03. 17:24
  „A legújabb értelmező szótár szerint a járőr fogalma: olyan rendőr, aki ebédelni is autóval megy.”
 • 2. Cc 2008. január 03. 16:27
  „Ja kolléga te másodrendű vagy az unióban”
 • 1. karlvonbanhoff 2008. január 03. 13:41
  „"- Attól az uniós külföldi állampolgártól, aki vét a közlekedés szabályai ellen, a rendőr útlevelet, pénzt nem vehet el. Az illető kap egy csekket, hogy harminc napon belül fizesse be tartozását."

  Tisztelt Lukács Úr!
  Hogy is van ez?Ha én szintén mint Uniós állampolgár
  Németországban vagy Ausztriában,de gyakorlatilag bárhol közlekedési szabályt szegek akkor bizony amíg ki nem fizetem ott helyben a büntit nem mehetek sehova a jármúvemmel,mert a jármű okmányait elveszi a polce és még örülhetek ha addig amíg pénzért rohangálok nem viteti be valami zárt tárolóba ahol még szintén jól lehúznak.Nem kell valami vérlázító szabályszegésre gondolni elég,ha csak egyszerűen túlvezettem 10 percet vagy túlléptem a megengedett sebességet amit a tachográf korongról leolvasnak!Nálunk miért nem lehet elvenni a KÜLFÖLDI /mert a magyarét azt nagyon értik!/ kamionosok korongját és ha túllépte a megengedettet akkor pihenő amíg nem fizet?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másképp emlékeznek a verekedésre a felek

Szeged - A szegedi éjszakai életben még mindig téma a másfél éve a Kálvária téren történt, halálos áldozatot és több súlyos sérültet követelő, egyébként barátok között zajló verekedés. Tovább olvasom