Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Luxuscikk lesz a gyógyszer

Szeged - A szerény anyagi körülmények között élők az orvosok és a gyógyszerészek tapasztalatai szerint nem engedhetik meg maguknak a drágább gyógyszereket. A gyengébb hatóanyagú medicinák ugyanakkor hosszabb távon károsak lehetnek a szervezetre.
Az orvosok csak az olcsóbb gyógyszert írhatják fel betegeiknek, ha több olyan is van, amelyeknek azonos a hatóanyagtartalmuk – a 2007. február óta hatályos szabályozás szerint. Aki azonban megengedheti magának, a mai napig is a jól bevált, ám drágább medicinát íratja fel háziorvosánál.
Szilárd András szerint azonban egyre több embernek számít akár a pár száz forintos különbség is. Pedig a tápéi háziorvos is azt mondja: attól, hogy a hatóanyag ugyanaz, még nem biztos, hogy a gyógyszer mindenben megegyezik az eredetivel. Ráadásul ha a háziorvos a recepten nem ikszeli be a „nem helyettesíthető" rubrikát, akkor a gyógyszerész kiadhat azonos hatóanyagú, de másféle készítményt is a betegnek.

150-től 900 ezerig

A legolcsóbb gyógyszer ára a Debreceni utcai patikában 150 forint, míg a legdrágább ennek százszorosába kerül. Az előre töltött fecskendővel ellátott, cukorbetegek számára készített medicina ampullája 15 ezer forintba kerül. Az igazán drága onkológiai gyógyszerek nincsenek benne az állandó készletben. Ezek egyébként 60-900 ezer forintba is kerülhetnek.

 
– Így fordulhatott elő az az eset is, amikor a beteg három azonos hatóanyagú készítményt szedett. Ez hosszú távon ráadásul biztosan nem tesz jót a szervezetnek – mondta. Vagy: az olcsóbb gyógyszer hatékonysága sokszor megkérdőjelezhető, így megtörténhet, hogy egy kúra nem elég belőle. Kétszer kell vásárolnia a betegnek belőle, ami összességében többe kerül neki, mintha a drágábbat vette volna meg. Az OEP pedig a rendelet bevezetésével egyidejűleg a gyógyszerek támogatását is csökkentette, és bizonyos gyógyszereknél azóta is csökkenti: hiába adja a gyártó az eredeti, jól bevált gyógyszereket olcsóbban, mint korábban – a beteg ebből semmit sem vesz észre.

– Két éve még negatív példaként meséltem a kollégáknak: egy nő több receptet adott be az ablakon, mondván, csak a gyerek gyógyszereit adjuk ki, de az övét ne. Ma már nem egyedi ez az eset. A gyógyszer kezd luxuscikké válni – magyarázta Tóth Tamás gyógyszertárvezető. Patikájának forgalma elmondása szerint harminc százalékkal csökkent az utóbbi időben.

A kecskéstelepi Szent László gyógyszertár statisztikája: a vevőik harmada ragaszkodik a régi márkához, minőséghez, míg a többiek az olcsóbb miatt a kísérletezés mellett döntenek.

Olvasóink írták

  • 2. A* 2008. június 10. 17:36
    „NEM A GYÓGYSZER HANEM AZ EGÉSZSÉG!!!!!”
  • 1. Egy 40-es... 2008. június 10. 07:53
    „Hát igen... Kiváncsi lennék, hogy egy jól kereső OEP osztályvezető vajon melyik gyógyszert íratja fel magának vagy a családtagjának: az olcsóbbat, hogy spóroljon a TB kasszának vagy a korszerűbb, hatékonyabb, kisebb kockézattal járó drágábbat, mert megengedheti magának?

    Valóban luxus már lassan a gyógyszer, ha az ember beteg, vagy számolnia kell az olcsóbb készítmények mellékhatásainak kockázatával, az ugyanis sehol sincs leírva, hogy az azonos hatóanyagtartalom mellett a mellékhatásoknak is azonosnak kell lennie! Gonodlom, ez a OEP "szakmebereinek" eszébe sem jutott, hisz saját maguknak úgysem a generikus készítményeket kérik, hanem a drágább de jobb szereket!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pityu, a világ legkisebb embere

Szeged - Egy tükörtojással jóllakik, és alig nagyobb autója kerekénél a világ legkisebb embere, a 65… Tovább olvasom