Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Luxushajón próbálnak szerencsét

Sok szegedi vállalna külföldön munkát óceánjárókon és folyami hajókon. Fontos a szakmai képzettség, de az idegen nyelv(ek) ismerete elengedhetetlen. A többség azonban a magyaron kívül nem beszél más nyelvet.
A többség a magas fizetés miatt vállalna munkát egy luxushajón Fotó: DM/DV
Sokan jelentkeznek külföldi munkára a szegedi irodákban ahol munkaajánlatok széles választéka várja az érdeklődőket. Legvonzóbbak a luxus-, és folyami hajókra szóló állásajánlatok. A hatalmas kereset és az egzotikus országok megismerése nagy vonzerőt jelent. De ahhoz, hogy eljusson valaki egy ilyen „úszó városba", számtalan követelménynek kell megfelelni.

– Egy Karib-tengeri óceánjárón három-négy ezer ember utazik. Ellátásukról közel 1500 fős személyzet gondoskodik. Mivel a vendégekkel napi kapcsolatban kell állni, a nyelvtudás és a szakmai képzettség előfeltétel – mondja Lajkóné Takács Ibolya, a Discos Eurogold Kft. ügyintézője. Az iroda pár hónapja foglalkozik munkaerő-közvetítéssel – luxus-, és óceánjárókra. A vendéglátás területére keresnek embereket. Érdeklődőkből nincs hiány, a szerződés aláírásáig azonban csak kevesen jutnak el.

– A legnagyobb probléma a nyelvtudás hiánya. Folyami hajókon – amelyek főleg a Rajna–Majna–Szajna vizén futnak – a francia és a német, az óceánjárókon az angol és a német nyelv ismerete az alapfeltétel.

Az óceán ára

A szegedi irodában tizenötezer forintba kerül a tanácsadói díj, ami visszajár, ha az iroda öt hónapon belül nem talál állást a jelentkezőnek. A sikeres kiközvetítés azonban közel 150 ezer forintot emészt fel: tartalmazza a különböző védőoltásokat, a hajóskönyv kiváltását és az elsősegély gyakorlatok árát. Utóbbiból a hajón folyamatos képzéseket tartanak, amit a 16-18 órás szolgálat után kell teljesíteni. A munkahelyre való utazás költségét a munkáltató hitelezi, amit később a munkavállaló első fizetéséből vonnak le.  

Idegennyelvtudással azonban a jelentkezők mindössze tíz százaléka rendelkezik – mesél a tapasztalatokról Takács Ibolya. A jelentkezőt először egy nyelvi szintfelmérővel tesztelik, alkalmas-e a feladatra. Ha megfelelt, Budapestre kell utaznia, ahol a hajós cégek képviselői beszélgetnek el vele. Itt szakmai tapasztalatára is fény derül: egy-egy munkafolyamatról idegen nyelven kell beszámolnia. A szerződés aláírása után – amit hat-nyolc hónapra kötnek – a munkavállaló néhány héten belül a luxushajón lehet.

A huszonhárom éves Forrai Gábor zsebében már ott pihen egy ilyen szerződés: a pizzériában dolgozó fiatalember március végén a Rhone folyón egy luxushajón kezdi meg nyolc hónapos szolgálatát konyhai kisegítőként. Gábornak, akit elsősorban a magas kereseti lehetőség motivál, nem ez lesz az első külföldi munkája. – Olaszországban dolgoztam egy pizzériában, de csak tíz napot töltöttem ott. A hely piszkos volt, engem pedig kihasznált a tulajdonos. Amikor fizetésre került a sor, nem kaptam semmit. Bízom abban, ez egy luxushajón nem történhet meg – mesél eddigi rossz külföldi tapasztalatáról.

Ha a honvágy és a barátok hiánya nem emészti fel az embert, szép summával térhet haza. A fizetés havi kétszázezer forinttól kezdődik és egyre jobb nyelvtudásra tehet szert a munkavállaló. De mint mindennek, ennek is megvannak a hátulütői: napi 16-18 órában kell a vendégek rendelkezésére állni. Akivel pedig elégedetlenek, az a következő kikötőben hamar parton találhatja magát. A hazajutást is neki kell megoldania.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi kórházat hibáztatja a család

Szűcs Tamásnét háziorvosa tíz nap alatt kétszer utalta be kivizsgálásra a szegedi kórházba. A… Tovább olvasom