Délmagyar logó

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Luxuskollégiummá alakítják a Royal Szállót?

Szeged - Az SZTE szenátusa hétfői ülésén jóváhagyta azt a keretmegállapodást, amely szerint amennyiben a szegedi Royal Szálló tulajdonosa az egyetem igényeinek megfelelően alakítja át kollégiummá az épületet, az SZTE öt évre kibérli. A szerződő felek a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. jóváhagyására és az építési engedély jogerőre emelkedésére várnak.
– Véleményezte az egyetem gazdasági tanácsa azt az előterjesztést, amely szerint ha a Royal Szálló tulajdonosa az egyetem elvárásainak megfelelően kollégiumi férőhelyeket alakít ki a szállóban, akkor az SZTE a piaci viszonyoknak megfelelően öt évre kibérli az épületet. A hotelből így prémiumkategóriás kollégium lehet, ilyennel jelenleg nem rendelkezik az oktatási intézmény. A gazdasági tanács az előterjesztést szenátusi döntésre alkalmasnak találta, javasolta a szenátus számára az előterjesztés napirendre vételét és elfogadását – mondta el lapunknak Dömötör Máté.

A Szegedi Tudományegyetem főtitkárától megtudtuk: a szenátus hétfői ülésén jóváhagyta a szerződéstervezetet, amely azonban csak akkor lesz érvényes, ha a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. jóváhagyja.

Luxuskollégium lesz a Royalból? Fotó: Frank Yvette (galéria)

Az egyetemmel közös projekt előnyös lenne a Royal Szálló számára: a belvárosi szálláshely évek óta csak tavasztól őszig üzemelt. Többször megírtuk, hogy a Royal felújítását több éve tervezik, a tulajdonos cég 2008-ban 500 millió forintos uniós támogatást is nyert a mintegy 1,5 milliárdos költségvetésű projektre. Az átépítés során négycsillagos hotelt alakítottak volna ki mélygarázzsal. 2009-ben már odáig jutottak, hogy a támogatási szerződést is aláírták az NFÜ-vel, ám a beruházáshoz mégsem fogtak hozzá, és az uniós pénzt sem vették igénybe. Májusban sajtótájékoztatón jelentette be Tóth Zsolt, a tulajdonos Eurasia Kft. ügyvezető igazgatója: a hotel idén is csak a turistaszezonban, szeptember 30-áig tart nyitva 60 klimatizált szobával és három különböző méretű konferenciateremmel.

Tóth Zsolt csütörtökön megkeresésünkre elmondta: a hotel kollégiummá való átalakításához az építési engedélyt megkapták, jogerőre emelkedését várják. Az ügyben később kíván részletesen nyilatkozni.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. Teo 2011. július 08. 18:30
  „Nevetséges, hogy az SZTE - nek erre van pénze, de a nekik dolgozó cégeknek s az átutalással fizetett számlákat meg nem egyenlítik ki , több mint 3-4 hónapja, pénzhiányra való hivatkozással.
  Tisztelt újságíró, csak kérdezzenek meg egy-két beszállítót akinek nem egyenlítették ki a számláját. ( pl: Barát papír )”
 • 33. szeti 2011. július 08. 17:21
  „nyuszat: az még mindig TÉNY, hogy 1-1,5 éve, amióta kitalálták az új szociális ösztöndíj rendszerét, és az elbírálás joga mellett magát a keretet is átadták az ehöknek, hogy ők intézzék az utalást a hszi-n keresztül, azóta a rászorulóknak jelentős része elesett a támogatástól. félárvák, szegénységi küszöbön élők stb. nem kapják meg a pénzt, nemhogy az egészet, semennyit! csak, mert nem halmozott a hátrányuk. pedig korábban megkapták, mert rászorulnak! kérdem, hova tűnt az a pénz??? régen a karok szét tudták osztani, akkor most hova került az ehök keze alatt? emellett hogy van az, hogy a tanulmányi ösztöndíjak összege a felére-kétharmadára esett vissza?

  ez kérem, lenyúlás a köbön, török márk bulija. nem véletlen vágták ki az egyetemről, csak volt elég pénze és kapcsolatrendszere, hogy megnyerje az egyetem elleni pert, és visszarágja magát az elnöki székbe. szégyen, hogy ezt meg lehet tenni, hogy ennyire szabad kezet kapott az ehök. mindenért dolgoznak, csak azért nem, amiért kellene: a hallgatókért.”
 • 32. pocak77 2011. július 08. 13:05
  „Önkormányzatok költségvetési szervezetek, ha ott ekkora pénzek halmozódnak fel, ott bizony valami nagy probléma lehet. (ez olyan mint a pénztáros esete, ha túl kevés van a kasszában, akkor sokat adtál vissza, ha meg záráskor túl sok van a kasszában, akkor bizony megloptad a másikat, vagy egyszerűen csak rosszul számoltál és adtál vissza. Ergo alkalmatlan vagy a feladatra.) Másrészről eddig folyamatosan arról lehetett olvasni, hogy arról panaszkodtak nincsen pénzük! Ez nagy ellentmondás. Egy önkormányzat költségvetésének és elszámolásának nyíltnak kell lennie, a hallgató önkormányzatok nem azok, ez pedig sok visszaélésre és félreértésre adhat okot.”
 • 31. szabogabor 2011. július 08. 12:07
  „maz 2011.07.08. 11:41 "ha volna ennyim most letenném a konyhára meg az étteremre",

  Ha éttermet akarsz annyiból nyitni, menj át a Hágiba, jobban jársz! :) Ennek a szállodának 100 milliós hitelállománya van, az vele a nagy probléma! Továbbá kérdezek Tőled valamit, ha meg tudsz vásárolni valamit 500 milláért, akkor megveszed, vagy inkább kibérled 5 évre 690 millióért? Nem kell közgazdásznak lenni ehhez, hogy abszolút látszódjon mi folyik a háttérben, persze ezt a nyomozóhatóság úgyis ki fogja deríteni! Magyarország, így szeretlek...”
 • 30. maz 2011. július 08. 11:41
  „26. szabogabor 2011.07.08. 09:04
  "az a szálloda nem ér 500 millió forintot se"
  ha volna ennyim most letenném a konyhára meg az étteremre”
 • 29. maz 2011. július 08. 11:39
  „17. Wacky 2011.07.07. 22:28

  15. Smerdis 2011.07.07. 21:20

  tök mind1 kinek készül... nem az övé csak használja, ergo, ahogy mondták mások is, ha valamit akar csinálni, alkalmazkodnia kell másokhoz!! a gazdag külföldi diák meg lehet hogy nem akar... sőt jobban megéri neki egy albi, mint egy kolesz, vagy szálloda, nevezzük bárhogy is...

  az albi szabadabb!! ha meg gazdag akkor meg házuk van... ennyi

  ja az albiba nem mosnak meg nem takarítanak rád
  nyelvi nehézségek így könnyeben megoldódnak
  örülök végre nem áll üresen”
 • 28. librarianna 2011. július 08. 10:05
  „Hát nem érdekes, hogy pont szemben van egy szórakozóhely, amit majd biztos gyakran fognak látogatni a beköltöző hallgatók? Jó kis forgalmat hozva az EHÖK-ös és egyéb tulajdonosoknak...
  Ennek a hatalmas összegnek meg egyébként is sokkal jobb helye lehetne a már meglévő kollégiumoknál.”
 • 27. szpirigonzálesz 2011. július 08. 09:28
  „Nem fognak unatkozni a szomszédos ház lakói:)))”
 • 26. szabogabor 2011. július 08. 09:04
  „Nyuszat, az a szálloda nem ér 500 millió forintot se, kérdem én, akkor miért bérli ki az EHÖK 690 milláért 5 évre, úgy, hogy előre fizet? Fognak itt még börtönben ülni, annál is inkább mert nyomoznak már az ügyben... Ezt jogilag úgy hívják ha más pénzével nem megfelelően gazdálkodsz, hogy hűtlen kezelés, büntetési tétele ha különösen jelentős az értéke: 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztés. Majd meglátod :)”
 • 25. nyuszat 2011. július 08. 08:44
  „Nem akarom az Ehököt védeni, de néhány hülyeséget kijavítanék:
  a hökök, és az ehök is keretekből gazdálkodik. Az 500 millió a lakhatási kereten gyűlt össze - tudomásom szerint - több év alatt. Ezt a pénzt kollégiumok felújítására vagy építésére, új férőhelyek létrehozására lehet fordítani. Tehát nem ösztöndíjra. Az ehök így használja fel. Ezen lehet vitatkozni.”
 • 24. szabogabor 2011. július 08. 08:43
  „Amiről nem írnak:

  Az SZTE elvileg négyzetméterenként 4642 forint havi bérleti díjat fizetne a Royalért, ami első pillantásra soknak tűnik, hiszen 40-50 ezer forintért - rezsivel együtt - már 15-20 négyzetméteres szobát lehet bérelni Szeged belvárosában. Ráadásul, ha figyelembe vesszük az épület állagát, és azt, hogy nagyjából 120 hallgatónak tudna szállást biztosítani, akkor már tényleg sok az évente 138 millió forint, amit bérleti díjként fizetne az SZTE. Ez azt jelentené, hogy az egyetemnek egy évre nagyjából 1 millió forintba, öt évre pedig 5 milliójába kerülne egy hallgató elhelyezése.

  Érdekessége a megállapodásnak, hogy - a tervek szerint - a kollégiumot nem az egyetem üzemeltetné, így a bevételekkel (kollégiumi díjak, nyári szobakiadás) és a költségekkel is egy harmadik félnek kell majd számolnia.”
 • 23. szabogabor 2011. július 08. 08:42
  „Amiről nem írnak:

  Az SZTE elvileg négyzetméterenként 4642 forint havi bérleti díjat fizetne a Royalért, ami első pillantásra soknak tűnik, hiszen 40-50 ezer forintért - rezsivel együtt - már 15-20 négyzetméteres szobát lehet bérelni Szeged belvárosában. Ráadásul, ha figyelembe vesszük az épület állagát, és azt, hogy nagyjából 120 hallgatónak tudna szállást biztosítani, akkor már tényleg sok az évente 138 millió forint, amit bérleti díjként fizetne az SZTE. Ez azt jelentené, hogy az egyetemnek egy évre nagyjából 1 millió forintba, öt évre pedig 5 milliójába kerülne egy hallgató elhelyezése.

  Érdekessége a megállapodásnak, hogy - a tervek szerint - a kollégiumot nem az egyetem üzemeltetné, így a bevételekkel (kollégiumi díjak, nyári szobakiadás) és a költségekkel is egy harmadik félnek kell majd számolnia.”
 • 22. jozicsenko 2011. július 08. 08:05
  „???? laktam balatonparton, kollégistaként bérelt szállodában
  jó volt, de kényszermegoldás volt: nem volt azon az egyetemen elég kollégium
  az első uniós pályázatból, 10 éve kb, rögtön rástartoltak és saját kollégiumot építtettek (ppp lett, de mindegy): a bérelt helyeknek annyi volt...

  Wacky: más a kolesz és más az albi: ha hülye vagy, az albérletből is repülsz, mert a tulajnak a lakás fontosabb, mint te! a koliba meg hajnal 3-kor is bemehetsz, beenged a portás (max csunyán néz rád...) ahogyan az albérletben sem biztos, hogy jó, ha a lakótársakat/szomszédot hajnalban részegen ébreszted...

  az ehök meg egy utolsó maffiának tünik: minden diák után megkapják a fejpénzt, amiből nem telik ösztöndíjra

  de önerőhöz, egy hotel felújítására már telik? hogy is van ez? ha egy magáncég pályázik, az önerőnek is magánnak kellene lennie, nem államinak

  másképp: ha állami épületet újítanak fel, ott megértem az önerőt (sajnos előírás), de ezt, így nem: a szememben ez szimpla pénzmosás: állami pénzből magán cég gazdagodik...”
 • 21. csendesen 2011. július 08. 06:34
  „Ha jól tudom a kollégiumot azoknak a diákoknak tartják fenn akik valamilyen iskolában tanulnak. Nem pedig a még nyugodtabb bulizás miatt. Amikor be akarták vezetni a tandíjat ( jogosan ) mindenki felháborodott. Láss csodát most pedig luxus kolesz épül. Furcsa egy világ ez kérem.”
 • 20. Mogyoró 2011. július 08. 04:39
  „Mignon nem lehetsz túl fiatal, hogy ilyesmikre emlékszel, és a pultos Évikére emlékszel e még? Egyébként meg aki buliba megy tanuljon meg inni mindenféle ivóalkalmatosságból! Egyébként ismeretlenül de baráti üdvözlet Te Öreg harcos: mogyoró, remélem nincs harag!!!!”
 • 19. markthefish 2011. július 08. 00:07
  „Magyar diákok nem kaptak ösztöndíjat. Helyette, lesz külföldi diákoknak luxusszálló. Remélem egyszer mindenki megkapja a méltó jussát.

  "Akitől sok ember fél, annak sok embertől kell félnie."”
 • 18. Mignon 2011. július 07. 22:55
  „A Hotel Royal "Bar"-jaban,

  a Cinzanot mindeg olyan hülye, szeles es lapos poharban hoztak.
  Alig lehetett belöle inni!

  A fele mindeg a nyakamba csurgott...

  :)))”
 • 17. Wacky 2011. július 07. 22:28
  „15. Smerdis 2011.07.07. 21:20

  tök mind1 kinek készül... nem az övé csak használja, ergo, ahogy mondták mások is, ha valamit akar csinálni, alkalmazkodnia kell másokhoz!! a gazdag külföldi diák meg lehet hogy nem akar... sőt jobban megéri neki egy albi, mint egy kolesz, vagy szálloda, nevezzük bárhogy is...

  az albi szabadabb!! ha meg gazdag akkor meg házuk van... ennyi”
 • 16. Mignon 2011. július 07. 21:29
  „A Royalba ha bemegyünk, 1972-ben

  balra volt a "Bar".
  Egy Cinzano 14 forintba került...

  :)))”
 • 15. Smerdis 2011. július 07. 21:20
  „10. Wacky 2011.07.07. 19:56

  szerintem ez korántsem a magyar fiataloknak készül :)”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alföldi Rigolettója siker Plzenben

Megtartották a plzeni Josef Kajetan Tyl Színházban az idei Armel operaverseny első premierjét: Verdi Rigolettóját Alföldi Róbert rendezésében láthatta a cseh közönség. Tovább olvasom