Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 20°C | 32°C Még több cikk.

Luxuskonyhai ízek

Négy szezont dolgozott Anglia legjobb konyháiban a szegedi Goda Gábor. A 28 éves fiatalember a szakma mesterfogásait a világ leghíresebb szakácsaitól leste el. Amit tanult, ma egy balástyai vendéglőben kamatoztatja.
Goda Gábor szerint a tálalás legalább olyan fontos, mint az ízek harmóniája. Fotó: Segesvári Csaba
Kreatív szakmát szeretett volna, így választotta a vendéglátást a szegedi Goda Gábor. A szakiskolák után az élelmiszer-ipari főiskolára jelentkezett, ám az első év laborgyakorlatai alatt úgy érezte: nem ez az, ami őt érdekli. Ezért úgy döntött, halaszt a főiskolán, és megpróbálkozik a külföldi munkával.

– Három szezont töltöttem a francia partokhoz közeli Jersey szigetén 1999-től, egy háromcsillagos szálloda konyháján. Először beosztott szakácsként, majd az első év végén részlegvezető szakácsnak neveztek ki – mesélte. A luxusszállodák luxuskonyhát visznek, amihez világhírű szakács jár. Jersey szigetén egy svájci származású főszakács keze alatt dolgozva kezdett másként gondolkodni az ételekről. Rengeteg, számára addig ismeretlen alapanyaggal találkozott. Furcsa volt az is, hogy ezen a konyhán tizenötféle burgonyát használtak. Itt ismerte meg a spárga, az édeskömény és számtalan tengeri hal különféle elkészítési módját.
Hazajött, de nem sokáig maradt. Egy barátja a London melletti Marlowban dolgozott felszolgálóként, hívta Gábort dolgozni. A Jersey szigetén eltöltött évek jó ajánlólevelet jelentettek a szegedi fiatalember számára, és 2004 novemberében munkába is állt az egyik arab sejk tulajdonában lévő luxusszálló konyháján.

Bátorság a kalandozáshoz

Gábor szerint a magyar és a nyugat-európai emberek között az a különbség, hogy mi még mindig nem vagyunk elég bátrak. Az étteremben ismert ételeket rendelünk, kevesen mernek kalandozni Gasztronómiában. Egy angol vagy egy francia soha nem enne olyan ételt az étteremben, amit otthon is el tud készíteni. A nyugat-európaiak nem az otthonukba hívják meg vacsorázni barátaikat, inkább étterembe mennek – persze, nyilván meg is tudják fizetni. A külföldiek szívesen kóstolnak meg újabb és újabb ízeket, míg a magyarok ma is előszeretettel rendelnek rántott húst, rántott sajtot.

– A szálló indulásakor a tulajdonos egy világhírű, szakmájában rendkívüli elismerésnek örvendő szakácsot szerződtetett. Aiden Burnes feladata volt, hogy csúcséttermet „csináljon". Ehhez minden eszközt megkapott – mesélte Gábor. A luxuskonyhán speciális volt a munkamegosztás: volt, aki reggeltől estig mártásokat készített, mások halételeket. Gábor itt is rengeteg új dolgot látott, megtanulta, hogy a tálalásnál egyaránt fontos az alapanyag íze, színe, formája. Aiden Burnes mindig újabb és újabb ételeket kreált, s minden remekműhöz külön tányérokat vásárolt, amin az étel igazán jól mutatott. Természetes volt az is, hogy a saját kertben nevelgették a zöldfűszereket, biozöldségeket. A jó konyha híre vonzotta is a sztárokat, megfordultak itt az ABBA együttes tagjai, és Kylie Minogue testvére, Dannii is.

Gábor nagyon hasznosnak tartja a külföldön eltöltött időt, tanulóhelynek a Jersey szigeti és a marlowi konyha is kiváló volt. Hosszú ideig azonban ezt munkát nem lehet bírni: heti hat napot dolgoztak reggeltől estig. A szegedi fiatalember most egy balástyai étteremet vezet, itt hasznosítja tudását. A konyhai felszerelés, az evőeszközök, a teríték kiválasztásában szabad kezet kapott, az étlapot is a saját maga által megálmodott ételekből állította össze. A világot járt fiatal szakácsnak ez a munka kihívás.

– Ha pesszimista lennék, nem lennék itthon. Úgy gondolom, néhány év alatt fel lehet futtatni az éttermet. Külföldön minden tévécsatornán 3-4 főzőműsor fut, a szakácsokat ismerik és elismerik, teljesen más ennek a szakmának a hagyománya, a kultúrája a és a presztízse. Szeretném, ha ez Magyarországon is így lenne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüntetések, gyűlések Párizstól Belgrádig

A zavargásokba fulladt október 23-i budapesti tüntetés adta az alkalmat, hogy kitekintsünk a… Tovább olvasom