Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Lyukas zoknit hasznosítanak: 1 tonnából focipályányi szigetelő

Szeged - Ki ne hallott volna már a zoknik egyik párját eltüntető zoknimanókról? Az így árván maradt ruhadarabok eddig a kukában végezték, pedig nemcsak műanyag palack, fém, üveg vagy papír hasznosítható, a zokniknak is új értelmet adhatunk. Az országban először egy szegedi vállalkozás, a ZV-Impex Bt. gyűjti a lyukas, lerongyolódott vagy pár nélküli, de tiszta zoknikat a Zoknicsere Programban.
Tavaly 1 tonnányi beküldött, viselésre alkalmatlan zokniból egy focipályányi bútoripari szigetelőanyagot készítettek.

– Azt tervezzük, hogy ősztől a használt harisnyákat, melltartókat és egyéb fehérneműket is befogadjuk, a műszálas ruhadarabokból az útépítésnél használható geotextíliát készíthetnek partnereink – mondta lapunknak Csányi Zoltán, a kezdeményezés elindítója.

Csányi Zoltánt a környezetvédelem és a segítségnyújtás motiválja. Fotó: Frank Yvette
Csányi Zoltánt a környezetvédelem és a segítségnyújtás motiválja. Fotó: Frank Yvette

A még viselhető zoknit is gyűjtik, a Szent-Györgyi Albert Rotary Klub és a szegedi ferencesek segítségével eljuttatják a rászorulókhoz. Eddig közel 10 ezer család csatlakozott a programhoz, tavaly hozzávetőleg 1000 pár zoknit osztottak szét ilyen módon.

Az akciót a Magyar Posta is támogatja: új zoknik rendelése esetén egy postai címkét adnak, amellyel ingyenessé válik a használt fuszeklik elküldése. A címke mellett egy 1000 forintos kuponkód is jár e-mailben, amely vásárláskor beváltható. Vásárlás nélkül is elpostázhatók a zoknik, sőt, Szegeden a Dorozsmai út 46. és a Petőfi Sándor sugárút 83. alatt személyesen is leadhatók.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Máshová, de utazhatnak a rászoruló diákok

Mint arról szombati lapunkban beszámoltunk, nem utazhatnak el a szegedi Arany János Tehetséggondozó Program diákjai az egyébként a tanterv részét képező külföldi útra. Tovább olvasom