Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

M5-ös baleset: újra szabad a pálya

Kistelek – Csúnya baleset volt az M5-ösön, egész délelőtt le volt zárva a sztráda, de most már újra lehet használni az autópályát.
14:31 Megszűnt az útzár, újra 130 kilométer/órával LEHET menni az M5-ösön a baleset helyszínénél is. Figyeljenek egymásra!

13:06 Véget ért a terelés, délután három óráig fél pályán, sebességkorlátozás mellett halad a forgalom.

Kamionbaleset a sztrádán: egész délelőtt útzár az M5-ösön! Fotó: MTI/Donka Ferenc (galéria)

Korábban írtuk:
A baleset a 116-os kilométerszelvényben történt a jobb pályatesten. Egy bolgár kamion defekt miatt a leállósávban vesztegelt, ebbe rohant bele egy szlovák kamion. A balesetet okozó járműből két személyt könnyebb sérülésekkel vittek a mentők kórházba. A roncsok az útpályát teljes szélességében elfoglalják, ezért a jobb pályatestet a rendőrség lezárta, egész délelőttre. A forgalmat Kiskunfélegyháza déli lehajtónál a régi 5-ös főútra terelik át és Kisteleknél lehet újra felhajtani az M5-ösre.

Kamionbaleset a sztrádán: egész délelőtt útzár az M5-ösön! Fotó: MTI/Donka Ferenc (galéria)

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. fakandrea 2012. június 14. 22:56
  „23. ValakiaSOKKözül

  Amíg te csak feltételezel, én a konkrét tapasztalataimat írom le. Szándékosan balesetet nem okoznak, de szándékosan veszélyeztetik mások biztonságát. És egyetértek veled abban, hogy meg kell tanulni partnerként közlekedni, de azt nem tudom annak értékelni, ha valaki az alapvető szabályokat se tartja be.”
 • 22. ValakiaSOKKözül 2012. június 14. 20:12
  „22. fakandrea 2012.06.14. 18:32

  Nem vitatni akarom az álláspontod...a véleményem az, hogy nem vagy előrelátó....
  Tudod egy kamion bármikor eléd jöhet, bármi miatt így cselekedhet... ne azzal foglalkozz, hogy ő most kresz szerint hány órakor előzhet és hány órakor nem... Az utat közösen használjátok, közlekedési partnerek vagytok...és kötelességed figyelni a másikat, s ha kell, akkor megfelelő cselekedetet megtenni...

  Gondolom te az a 120-as vagy aki ugyancsak körültekintés és előrelátás nélkül bemegy a belsőbe a 160-al közlekedő elé.... s még meg is magyarázod, hogy ő szabálytalanul megy, meg különben is te is kifizetted a pályamatricát és jogod van bármikor a belső sávba....
  és nem panaszkodni, meg kifogásokat keresni kell...csupán megtanulni partnerként közlekedni, s ha kell akkor lassítani, vagy gyorsítani (még ha drága is a benzin)

  Amúgy egy kamion vezető sem okoz szándékosan balesetet....”
 • 21. fakandrea 2012. június 14. 18:32
  „21. ValakiaSOKKözül

  Örülök, hogy annak ellenére feltételezel butaságokat, hogy fogalmad sincs a dologról. 120as tempóval is 2-2.5 másodperc, amíg elmész egy nyerges vontató mellett, ami egyes sofőröknek pont elég, hogy indexeljenek és már lépjék is át a szaggatottat. Nem kívánom neked, hogy satufékkel kelljen megmentened a saját és gyereked életét, mert a több tíz tonnás monstrumot figyelmetlenül vezető úgy gondolja, hogy ő a nagyobb, mindent megtehet.

  Annak külön örülök, hogy nem azzal foglalkozol, hogy be sem jöhetne a belső sávba autópályán. És ott bizony se kátyú, se belógó fa, se idétlen sávelhúzás nincs. Egyszerűen annyi, hogy neki 91-re van beállítva a tempomatja, a másiknak meg 89re és mikor 2 méterre megközelíti, akkor hirtelen eszébe jut, hogy most már inkább "kielőzi". 2 percen keresztül meg gyűlik utána a sor.”
 • 20. ValakiaSOKKözül 2012. június 14. 08:57
  „18 fakandrea

  ..."
  Nekem nem egyszer történt már, hogy majdnem odaszorítottak a belső elválasztóhoz, mert egyszer csak úgy gondolta, hogy kielőzi az előtte levőt, tükörbe meg csak egy pillanatra nézett, nem látta, hogy már mellette vagyok..."

  Hát he egy 90 km/h - val száguldozó kamiont 96-talkezded előzni, akkor ne csodálkozz, hogy hosszabb ideig vagy a tükre holt terében, s esetleg a szándéka ellenére nem vesz időben észre....”
 • 19. ValakiaSOKKözül 2012. június 14. 08:18
  „18. fakandrea

  Hát nem tudom, hogy Te honnan veszed a kamionosok pihenőidő csalását, de azért nem annyira tragikus a helyzet, mint azt beállítod. A város útjai a kamionosok számára sem járható. Egyszerűen szarok és balesetveszélyesek a városi útjaink. Belógó fák, kátyús út, idétlen sávelhúzások ami nem mindig van megfelelően felfestve.
  A kamionosok közlekedését inkább segíteni kellene, nem pedig betartani nekik....
  Én nem kamionozom, egyszerűen sokat vezetek és belátom az ő közlekedési nehézségeikat....persze én is találkozom félelmetes soffőrökkel, de ettől nem általánosítok...
  Segítsd őket a közlekedésben, akár úgy is, hogy leveszed a lábad a gázról, ha látod hogy a szélső sávban egy autós mazsola botladozik, s a kamion a folyamatos haladáshoz ki kell, hogy kerülje....hidd el, hogy ettől még rugalmasan tudsz haladni...”
 • 18. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2012. június 14. 07:30
  „Fura: országúton bárki lebasz*atja a kocsiját az út közepén, mert mondjuk brunyálnia kell.
  Autópáűlyán hophopp már a leállósávba se lehet megállni...
  ennyit jelent 40 km/h difi?”
 • 17. fakandrea 2012. június 14. 07:29
  „17. ValakiaSOKKözül

  Az, hogy kevesebb balesetük van, nem jelenti azt, hogy jobb szabálykövetők. Egyszerűen annyira félelmetes egy 80 tonnás jármű minden mozdulása, hogy az ember jobban odafigyel rá. Nekem nem egyszer történt már, hogy majdnem odaszorítottak a belső elválasztóhoz, mert egyszer csak úgy gondolta, hogy kielőzi az előtte levőt, tükörbe meg csak egy pillanatra nézett, nem látta, hogy már mellette vagyok. Eleve nem is előzhetne 2x2 sávoson. A városban is végig a belső sávban vannak, a hídról lefele meg egyszerűen nem találsz olyan kamionost, aki 50-nel jönne. A román kamionosok közül minden második csal a pihenőidejével, és még ki tudja mi mással.”
 • 16. ValakiaSOKKözül 2012. június 14. 04:28
  „Sziasztok
  Sajnálom, hogy sokan csak gyűlölködnek a kamionok miatt. Egységnyi statisztika alapján a kamionosok nagyságrendekkel jobb szabálykövetők, korrekt közlekedők mint az autósok.
  Reggel a baleset után kb 4-5 perce érkezhettem szemből, sajnos ennyi idő után én voltam az első aki értesítette a rendőrséget, mentőket.
  A baleset egy hosszú, jobb ívű kanyar végén történt, ahol max 300m- látsz előre. A megfelelő követési távolság ellenére is benne van a pakliban az a helyzet, hogy ellkapod a jobb elejével a leállósávban veszteglő autót...elég egy pillanatnyi túlkormányzás...

  Sokkal több barom autós van, aki miatt félni kell a pályán (pl 80-al berongyol a belső sávba tükörhasználat nélkül)”
 • 15. ráérő 2012. június 13. 22:55
  „15. fakandrea 2012.06.13. 20:35
  Olvass több baleseti statisztikát és majd rá jössz kik adjáka legtöbb szervet!”
 • 14. fakandrea 2012. június 13. 20:35
  „11. BiróCsaba

  A kamionosok a kacsázás helyett próbálják csak meg betartani az 50-70 méteres követési távolságot, az sokat segít a kacsázáson. De ha az életüket akarják kockáztatni azért a pár liter fogyasztáscsökkentésért, akkor csak hajrá. Önmagukban a motorosok, mint mozgó szervdonorok nem fedik le az igényeket, az őrült kamionosok javíthatnak az arányon. A híradóban is benne volt, a balesetet okozó kamionos kirepült a szélvédőn. Szabályosan kellene közlekedni, nem lenne baleset.”
 • 13. markusj77 2012. június 13. 14:02
  „Nem értem! Az autópályán kényelmesen széles sávok vannak, még kamionok számára is. Ahol van szembejövő forgalom, szűkebb helyeken, ott meg tudják oldani, hogy ne vigyék le egymás visszapillantó tükrét? Itt meg, ahol széles sávok vannak, belemennek a leálló sávon állóba? Tényleg nem értem! Ilyen erővel a szalagkorlátnak vagy a felüljáró pillérjének is nekimehetne! Szomorú, hogy nappal, jó látási viszonyok között ez megtörténhet! Még ha át is lógott volna (bár nem tudom...) az álló kamion, akkor is, azt már igen messziről lehet látni egy magas kamionból és időben lehetne korrigálni, felkészülni a manőverezésre. Ezt én is olvastam, hogy leállósávon 20-25 perc az átlagos túlélési idő, amit nagyon nem értek, mert záróvonallal el van választva és már nagyon messziről meglátni, ha valami ott áll. Ráadásul ugye ki is szokták jelölni már előre, elakadásjelző háromszöggel, fénnyel stb. Bárkivel megtörténhet, hogy műszaki hiba miatt leállásra kényszerül (és simán eltelhet fél óra vagy több is a sikeres javításig vagy a segítség érkezéséig), akkor már mások figyelmetlensége miatt készüljön a halálra?!”
 • 12. csafe 2012. június 13. 13:58
  „11. BiróCsaba
  Lehet, hogy igazad van Csaba, de a képekből nem ezt látom. Az egyik kamion eleje teljes szélességben szét van rongyolva. Ritkábban járok már a pályán, de igenis tapasztalható, hogy türelmetlen kamionosok (persze mások is!) előzgetnek a leállósávban.”
 • 11. randika 2012. június 13. 13:52
  „tavaly jöttünk haza Budapestről épp felkanyarodtunk a gyorsítósávról a rendes sávba amikor elszállt az autónk összes olaja,így a másodperc töredéke alatt a leállósávban találtuk magunkat.Telefonálgattunk mindenfelé mert ugye menteni kellett volna minket is (1 éves babával ültem a kocsiban) a nagy olajfoltról nemis beszélve amit hagytunk magunk után.
  az egyik diszpécser akit elértünk,azt ajánlotta toljuk vissza a kocsit a feljövő sávon hogy parkolóba kerüljünk!!!!!! az eszem megáll jó ötlet nem??? 1 sávon toljuk vissza az autót.Nooormális???? elküldtük a sóhivatalba,mire végre egy értelmesebb valaki fölvette és azt mondta jön értünk de menjünk az autótól minél távolabb amíg oda nem ér,mert a túlélési esélyünk 30%,és kb félóráig leszünk ott ép bőrrel.Megyugtató,pláne hogy mellettünk egy nagy szakadék volt.No comment.Aztán elmondta a pasi miért is mondta ezt.A külföldi kamionok nem egymás mögött hanem egymás mellett mennek az autópályán tehát az egyikük félig belóg a leállósávba,így mindannyian látnak mindenfelé,azt meg lesz...rják mire való a leállósáv!!!! mondanom se kell amíg feltekerte az autónkat a trélerre úgy szlalomoztak a kamionok körülöttünk persze dudálva mint az állat!!! életem legfélelmetesebb élménye volt,nem kívánom senkinekse.Szerintem ittis ez történhetett....ő urasága valószínűleg a leállósávot használta,és nem tünt fel neki,hogy az ott lévő kamion nem halad hanem áll.Azért csoda hogy ép kis sérülésekkel megúszta látván az utas kabint......”
 • 10. BiróCsaba 2012. június 13. 13:31
  „Amióta behozták a kamionos előzés tilalmát sokszor összejön 5+ sok kamion. Próbáljatok csak egy pár kilómétert kocsikázni egy dobozos mögött, de úgy hogy a felező és a záró közt nem kacsáztok. Itt is az lehetett, hogy valószínüleg átcsúszott a zárón a jobb eleje a járgánynak és az akadt bele a pótkocsi szélébe. A csúszásnyomból ítélve elrántota a kormányt, de már későn vetteészre a pót végét”
 • 9. szentmiki 2012. június 13. 13:06
  „8. galuska, abszolúte jól látod a helyzetet, ezért mondjuk mindig, ha lehet, húzódjunk le a fűre, (kamionnal persze nehéz) ne tartózkodjunk a járműben, (menjünk a kerítéshez és ott várjuk meg a segítséget), ezért kellene átnevezni <vészsáv>-nak...”
 • 8. deszkás 2012. június 13. 13:00
  „Ott kell közlekedni,azért van. És az autópálya rendőrség az minek van? Egy időben egymást "nyomták" fel ki mit csinál. Talán most is ilyenekkel foglalkoznak?”
 • 7. galuska 2012. június 13. 12:23
  „na most ha defektje van akkor a leállósávban áll meg mindenki, vagy rosszul gondolom? ez megállt, a másik meg bealudt, vagy nem figyelt és belerongyolt, még szerencse, hogy nem halt meg senki”
 • 6. heró 2012. június 13. 12:05
  „Valahol egy Német tanulmányban olvastam, hogy az autópályán a leállósávban (vészsáv) 25-perc a túlélési idő! Ezért kérnek mindenkit hogy az autópályát ilyen esetben rövid időn belül hagyják el!!!”
 • 5. vip007 2012. június 13. 12:00
  „Az ilyen balesetek miatt nem értem, hogy a rendőrök, ha megállítanak valakit, miért a leállósávon teszik? Rendszeresen látok ilyet.”
 • 4. Show 2012. június 13. 11:54
  „Tisztelt rend őrei!
  Nem ezeket a külföldi vadállatokat kellene kiszűrni? Minden kamionos tudja, hogy piciny országunkban mindent lehet, főleg büntetlenül. Engem persze elérnek, mert egy kicsit túlléptem a sebességet. A korruptakról meg ne is beszéljek.”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határsértőket fogtak az ásotthalmi polgárőrök

Az ásotthalmi polgárőrök segítségével fogtak el határsértőket a rendőrök a község külterületén lévő erdőben. Tovább olvasom