Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Ma adják át az új Szent István teret

Bő esztendő alatt született újjá a szegedi Szent István tér. A napokban berendezték a parkot, a mérnökpanteont és a torony kiállításait. Ma délután 5-kor: ünnepélyes átadás.
A szökőkutat már tegnap kipróbálták a környékbeli gyerekek. Fotó:Karnok Csaba
Először a több mint százesztendős Szent István téri víztorony szépült meg, tavaly augusztusban. Tíz hónap alatt újította fel 400 millió forintért az ipari műemléket a SADE Magyarország Kft. és a Techno Consult Kft. Idén július végén állt ismét munkába az Öreg hölgy, a Szegedi Vízmű Zrt. visszakapcsolta a szegedi ivóvízhálózatra. Az 1904-ben épült 54 méteres vasbeton buzogány belülről is látványos szerkezet, ráadásul az országban egyedülálló kiállításokat – szikvíz- és fizikatörténetit – is költöztettek bele.
Piac később

Látszanak már a Szent István téri kispiac első pavilonjai, de a piac határideje független a tér építésétől, ott néhány hétig még dolgozik a kivitelező. Összesítették az egész Szent István tér rekonstrukciójára vonatkozó pályázati, tervezési, közbeszerzési, számlázási papírtömeget. Az önkormányzat részéről az építkezést koordináló Pásztor Péter projektmenedzsertől megtudtuk: az irathegy majdnem öt méter magas.

A tér átépítésére a szegedi önkormányzat ugyancsak a SADE Magyarország Kft.-vel szerződött 460 millió forint értékben. Idén áprilisban kezdtek, felújították a közművezetékeket, kicserélték a troli felső vezetékeit, korszerűsítették a közvilágítást. Júliustól feltöltötték a teret, parkosítottak, díszburkolat készült, augusztus végére helyreállították a környező közutakat és járdákat. A téren átvezető 10,6 kilométeres kerékpárút építésére a Strabag Zrt. kapott megbízást 140 millió forintért. A csaknem 18 ezer négyzetméteres tér felújítása augusztus végére befejeződött, következett berendezése.

Két hét alatt 8500 négyzetméter park épült meg sétányokkal: 64 páfrányfenyőt, kőrist, ostorfát, liliom- és tulipánfát ültettek, 1800 díszcserjét, 4300 tő virágpalántát telepítettek, felszereltek negyven pihenőpadot. Az Öreg hölgy lábánál új köztéri látványosság kapott helyet: Szemerey-Kiss Balázs tervezett olyan szökőkutat mészkőből, amelynek vízjátékát automata vezérli a széljárásnak megfelelően. A mérnökpanteonban három szobrot állítottak fel. A kút és a szobrok 18 millió forintba kerültek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vandálok több tízmilliós kárt okoznak a szegedi járműveken

Több tízmilliós kárt okoznak évente a szegedi tömegközlekedésben a vandálok, akik a megállóktól a… Tovább olvasom