Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Ma ér véget Szegeden azb Őszi Kulturális Fesztivál

Szeged - Mintegy 170 programot kínált idén a szegedi őszi kulturális fesztivál. Ezek fele az SZTE kulturális irodájának szervezése, negyede kapcsolódó egyetemi rendezvény, a többi a társintézményeké.
Körülbelül 170 program szerepelt idén a tizenharmadik alkalommal rendezett, ma véget érő, szegedi őszi kulturális fesztivál műsorfüzetében. Az egész októberben zajló rendezvények mintegy fele volt a legszorosabb értelemben fesztiválprogram, egynegyede ehhez kötődő egyéb egyetemi rendezvény, a másik egynegyed pedig a társintézmények – például a Belvárosi mozi, Grand Café, REÖK, IH Rendezvényközpont, Millenniumi Kávéház, Móra-múzeum – szervezése.

A fesztivál szervezője a Szegedi Tudományegyetem kulturális irodája. Tajti Gabriella irodavezető szerint a legsikeresebb programok idén a következők voltak: Bogányi Gergely zongorahangversenye, a Pál utcai fiúk felolvasás, Bálint András Radnóti estje, a KoMa Társulat előadása, valamint a színházi nyílt nap. A közönséget részben egyetemisták, részben érdeklődő szegediek alkották.

A fesztivál költségvetése 4 millió forint, ebből kell kihozni a programokon kívül a járulékos költségeket, például a reklámot, programfüzetet, esetenként a művészeknek szállást. Részben a szűkös forrásnak is köszönhető, hogy társintézményekkel dolgoznak, de kell az együttműködés azért is, mert az egyetemnek nincs – mondjuk a központi épület auláján kívül – saját előadó-helyisége. A többi intézménynek pedig jól jön az őszi fesztivál „felhajtóereje".

Miért nincs tematikája a fesztiválnak? – kérdeztük Tajti Gabriellát, aki elmondta: az 1956-os események és a nő is volt már központi téma, azonban a sok helyszín és a sok program rendszerint széttöri a tematikus keretet.

A felvetésre, hogy sok néző talán nem is tudja, hogy amikor Budapest Bár koncerten vagy A nyomozó című film bemutatóján ül, akkor a fesztivál rendezvényén vesz részt, a kulturális iroda vezetője így válaszolt: lehetne ugyan hangsúlyosabb a fesztivál, de a közönséget a színvonal érdekli, és nem az, hogy ki szervezi a progra

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Novák István az első jelölt Csongrád megyéből

Szeged - A Prima Primissima Díj alapítása, 2003 óta a Szegeden élő Novák István Ybl-díjas építész az… Tovább olvasom