Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Ma hetvenéves Szeged, Makó és Szarvas főépítésze

Szeged - Ma ünnepli hetvenedik születésnapját Novák István DLA, Ybl-díjas építész. Szeged korábbi, Szarvas és Makó jelenlegi főépítészének munkásságáról ebből az alkalomból könyv jelent meg, amelynek bemutatóját tegnap tartották a szegedi városházán.
Novák István városai. Ezt a címet kapta az Ybl-díjas építész munkásságáról készült album, amely Szeged korábbi, Szarvas és Makó jelenlegi főépítészének munkásságát foglalja össze, azt érzékeltetve, hogyan hagyta rajta keze nyomát a három alföldi városon, és magán az alföldi tájon.

Kellemes kötelességek: tegnap mindenki Novák Istvánnak (balról) gratulált.
Fotó: Karnok Csaba

Novák Istvánt mediterrán embernek nevezi Meggyesi Tamás a könyv előszavában, és ennél érzékletesebb jelzőt nem is lehetne találni az ismert, közel fél évszázada Szegeden élő, a várost rajongva szerető építészre. A mediterrán ember ugyanis pont olyan, mint Novák: életvidám, barátait őszintén és feltétel nélkül szereti, nyitott, fogékony az ötletekre, és tiszteli a hagyományokat. A mediterrán ember szolgál, és nem uralkodik: meghajtja fejét az elődök munkái előtt, hogy azokra építse a jövőt. Mindez igaz Novákra is, aki főépítészsége idején arra törekedett, hogy „kibontsa" a várost, és aki nem magának akart emlékművet állítani.

A könyv szerzői

A Novák István városai című albumot Szávay István szerkesztette. Az egyes fejezeteket Meggyesi Tamás, Fekete Klára, Karsai Ildikó, Keserű Zsuzsa, Bátyi Zoltán, Tandi Lajos és Szávay István írta, a fotókat Schmidt Andrea készítette. A kötetet Jacob Gábor tervezte.

Kedvenc városait is a mediterrán derűt sugárzó, szeretni való és a közösségi életre alkalmas színterekké formálta. Szeged köztereinek, főutcájának felújításakor ő fedezte fel a kőbordűrök közé elhelyezett téglát, az Alföld ősi, természetes építőanyagát. Ehhez párosította az eklektikus épületek színvilágát, a térbútorokat, a szobrokat, s mindehhez elképzelte, milyen az összhatás, amikor rájuk süt a nap. Novák István – aki 1995-től nyugdíjba vonulásáig, 2003-ig volt Szeged főépítésze – vezényelte le a szegedi Belváros rekonstrukcióját, neki és munkatársainak köszönhető, hogy Szeged 2003-ban megkapta az Európai Unió Kulturális Örökség Díját, az Europa Nostra-díjat.

Ahogy Szegeden a város polgári építészetére, a Tiszára és a 19. század Párizsát idéző városszerkezetre támaszkodott munkássága során, úgy tisztelte az alföldi tájat és a múltat Szarvason, ahol 1987 óta főépítész, és Makón, ahol 2001 óta látja el a tisztséget. Szarvason a természetes környezetet emelte be a megújuló mezővárosba, Makón a „Maros-parti Konstantinápolyt" építette tovább.

Novák István a gratulációk után készséggel dedikálta a köteteket. Fotó: Karnok Csaba

Novák István több mint húsz rangos elismerésben részesült pályája során: 1983-ban Ybl-díjjal jutalmazták, 1995-ben Szegeden Pro Urbe, 1998-ban Szarvason Közszolgálati Díjat, 2007-ben Makón Podmaniczky-díjat kapott. A Szabad Művészetek Doktora (DLA) címet 1998-ban szerezte meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresztféléves ponthatárok

Szeged - Felkerültek tegnap este a www.felvi.hu honlapra a keresztféléves, februárban induló… Tovább olvasom