Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Ma ingyen jár a Tatra a 4-es vonalán

Ma délután vonják ki a forgalomból az utolsó, negyvenéves FVV-ket a 4-es járatról. Ennek örömére ma ingyen villamosozhatnak a szegediek a vonalon forgalomba álló Tatrákon.
Ma délelőtt jár utoljára öreg FVV-villamos a Vám téren. Fotó: Frank Yvette
Mától Tatrák közlekednek a 4-es villamos vonalán, hétköznap szólók, szombaton – a Cserepes sori piac forgalma miatt – csuklósok. A vonalon eddig közlekedett legöregebb villamost 1963-ban gyártották – a Budapesti Közlekedési Vállalat már a 80-as években megszabadult tőle. Ezek az FVV típusú kocsik már a hatvanas években elavultnak számítottak: lomhák, nehéz fékezni és elindítani őket; rezegnek, reszketnek, sivítanak, nyüszítenek. Az öreg FVV-k nem tűnnek el teljesen Szegedről, sőt Tarján felé is járnak még a 4-essel összefonódó 3-as vonalon.

Egy uniós pályázat segítségével végezhették el a 4-es vonalon a legszükségesebb munkákat ahhoz, hogy az egyirányú, egy vezetőfülkés Tatrák forgalomba állhassanak. Ezek a kocsik lassan tízévesek lesznek, de sokkal kellemesebb rajtuk utazni, mint az öreg FVV-ken. Tarjánban hurokvágányt alakítottak ki, Kecskésen pedig tolatva fordulnak meg a villamosok, ehhez úgynevezett deltavágányt építettek; a két végállomást parkosították. A Vám téren új kitérő épült, így a Kecskésre menő járatoknak nem kell ezentúl hosszasan várniuk a szembejövő villamost a Szivárvány kitérőben. A teljes felújítás közel 300 millió forintba került.

Ma reggeltől a Vitéz utcánál, a Szivárvány kitérőnél, a Vám téren és Kecskésen egyes megállókat áthelyeztek. Kora délután vonják ki az utolsó FVV-ket a vonalról. A 4-es vonalon közlekedő Tatrákat ma ingyen próbálhatják ki az utasok. Amíg a nyári menetrend érvényes, biztosan csak Tatra közlekedik az 1-es és 4-es vonalon – mondta Dózsa Gábor igazgató. Őszig az SZKT igyekszik annyi járművet forgalomba állítani, hogy mindkét vonalra jusson az újabb kocsikból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzbírság a Sasnak

Több százezer forintra büntette első fokon az etikai bizottság a szegedi Sas patikát. Elsősorban a… Tovább olvasom