Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Ma jön haza a két diák

Lapunk információi szerint ma a hajnali órákban, vagy kora reggel egy Malév-gépen érkezik Ferihegyre az a Szegeden tanuló két orvostanhallgató, aki szerencsésen kijutott Libanonból a damaszkuszi magyar konzulátus segítségével.
Emberi maradványokat kereső libanoni mentő a házromok között. Fotó: MTI/AP/Mohammed Zaatari
Lapunk információi szerint ma a hajnali órákban, vagy kora reggel egy Malév-gépen érkezik Ferihegyre az a Szegeden tanuló két orvostanhallgató, aki szerencsésen kijutott Libanonból. Jelentkeztek a damaszkuszi magyar konzulátuson, amelynek munkatársa segítette őket abban, hogy felszállhassanak a Malév éjszaka induló különgépére. Az izraeli hadsereg szinte teljes blokád alatt tartja a szomszédos országot, Libanont.

Orvostanhallgató az a két szegedi egyetemista, akiknek hollététől a hét végén még nem volt információja a Külügyminisztériumnak, és akikről az első hírforrások úgy tudták, a szegedi bölcsészkarra járnak. Lapunk munkatársa vasárnap Kabát Pálnak, a damaszkuszi magyar konzulátus munkatársának segítségével lépett kapcsolatba velük. Tóth Gábor szombathelyi, Kovács Endre tompai, mindketten a Szegedi Tudományegyetem hatodéves diákjai. Egyedül a Délmagyarországnak és a Délvilágnak nyilatkoztak arról, hogy Libanon fővárosában, Bejrútban, az ottani amerikai orvostudományi egyetem klinikáján töltötték gyakorlatukat öthetes ösztöndíjjal. Három hét már letelt, amikor közbeszólt a háború.

Mint elmondták, eleinte nem érezték magukat közvetlen életveszélyben, mivel csak távoli lövéseket hallottak.

Szombaton este akkor szakadt meg velük a kapcsolat, amikor megpróbálták Bejrútot elhagyni és Szíriába menekülni – ezt a TV 2 kiküldött tudósítója jelentette. Kabát Pál azonban vasárnap már arról tájékoztathatta lapunkat, hogy a szegedi orvostanhallgatók jelentkeztek Damaszkuszban, a konzulátuson, és segített velük kapcsolatot teremteni. A konzulátusnak köszönhető, hogy a Malév különgépeinek egyikével ma hajnalban vagy a kora reggeli órákban megérkezhetnek Budapestre. Damaszkuszból különben szombaton hat magyart menekítettek ki, ma pedig összesen négyen érkeznek haza. Ezen a tíz magyaron kívül többen nem jelentkeztek Damaszkuszban – erről a nagykövet, Medgyes Péter adott tájékoztatást.

Mint ismeretes, azóta, hogy a Hezbollah szélsőséges iszlám szervezet múlt szerdán elrabolt két izraeli katonát, Izrael légi csapások sorozatát intézte Libanon ellen. A hadműveletek kezdete óta a turisták tömegesen menekülnek Szíria felé a még használható földutakon, miután az izraeli légierő szétbombázta a libanoni és a szíriai fővárost összekötő gyorsforgalmi utakat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Thealter és Szassz tizenhatodszor Szegeden

Ez már a tizenhatodik lesz. Hivatalosan úgy kell mondani, hogy a hazai színházi élet egyik… Tovább olvasom