Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Ma jönnek az első fizetős ampullák a megyébe

Szeged - Mivel eddig nem volt rá nagy igény, csak a patikák egy része rendelt a H1N1 elleni védőoltásból Szegeden. A gyógyszerészek tartanak tőle, hogy a nyakukon maradnak a fizetős vakcinák. Az első szállítmány ma érkezik a megyébe.
Ma érkezik az első, patikában is megvásárolható H1N1 elleni oltóanyag-szállítmány Csongrád megyébe – tudtuk meg Kárpáti Zsuzsannától, a hazai vakcina kizárólagos forgalmazója, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) főigazgatójától. A szállítás folyamatos, többnyire a megrendeléstől számított 3 napon belül minden olyan patikába eljut a vakcina, amelyik rendel belőle. Eddig csak azok kaphattak az ÁNTSZ-en keresztül – ingyenes – védőoltást, akik valamelyik rizikócsoportba tartoznak, például krónikus betegek, egészségügyi dolgozók vagy terhesek. Őket a háziorvosok október elején kezdték el beoltani. A patikákba kerülő védőoltást azok vehetik meg vényre, akiknek nem jár ingyenes. Tőlük viszont a háziorvos is kérhet pénzt a beadásért, maximum az oltóanyag árával azonos összeget.

– Nem gondolom, hogy megrohamoznának bennünket a H1N1 elleni oltások miatt, eddig legalábbis nem volt nagy érdeklődés iránta. Ezért egyelőre csak 1 dobozzal rendelünk belőle, és inkább csak biztonsági okból, mint valós igényekre reagálva – mondta el Zolnay Kriszta, a szegedi Kígyó Patika vezetője. Kockázatos lenne betárazni az oltásból – magyarázta –, hiszen azt csak 20-as kiszerelésben kaphatják meg, az el nem adottakat pedig nem veszi vissza az EKI. Megjegyezte, a hazai vakcina körüli mizéria miatt jó lenne, ha külföldi gyártású H1N1 elleni védőoltások is lennének itthon, így – Nyugat-Európához hasonlóan – mindenki olyan vakcinát választhatna, amilyet akar, amiben megbízik.

Bizakodóbb Lacsán Péter, a Dóm Patika vezetője, aki 2 dobozzal – azaz 40 ampullával – rendelt a H1N1 elleni oltásból. Nála sokan érdeklődtek már az új oltás iránt, de úgy látja, a normál, szezonális influenzaoltásra nagyobb az igény.

Tóth Tamás, a Debreceni utcai Gyógyszertár vezetője viszont egyáltalán nem rendelt a vakcinákból, mert nem kereste senki, és tudomása szerint az ingyenes sem fogy igazán. Ha lesz rá igény, rendelni fog – mondta. A domaszéki és a szegedi Kálvária Patika tulajdonosa, Kopasz Ágnes sem kért még a vakcinákból, nála sincs iránta kereslet.

Ma jön a CORA-ba

Az EKI vezetője tegnap egyetlen szegedi gyógyszertárról, a CORA-ban működőről tudta biztosan, hogy ma kapnak a H1N1 elleni vakcinából: 1 dobozzal, amiben 20 ampulla van. Minden dobozhoz küldenek 20-20 fecskendőt, tűt és betegtájékoztatót is. Kárpáti Zsuzsanna elmondta, eddig az ország 400 gyógyszertára rendelt tőlük védőoltást, amelynek „nagykerára" 1675 forint, de maximum 1930 forint kérhető érte.

Ritkán keresik

Vásárhelyen négy gyógyszertárban érdeklődtünk a H1N1 elleni oltóanyagról. Mindenütt ugyanazt a választ kaptuk: még nincs, és egyébként is nagyon szerény az érdeklődés – de azért rendelnek a vakcinából. Hasonló a helyzet Szentesen, Csongrádon és Makón, előbbi városban kettő, utóbbiakban egy-egy patikában kérdezősködtünk. Az érdeklődés csekély a Fluval P iránt, de rendelnek, és várhatóan egy héten belül, november elejére kapják meg a szérumot.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. flexsnake 2009. október 30. 15:28
  „Majd megkeresem a videót amin jól látszik elektronmikroszkóp alatt a vírus. Az örökítőanyag mintájára, beépülve a gazdatest sejtjeibe rábírja a szaporodásához szükséges anyagok termelésére. Ha szerencsés a gazda akkor nem képez rákos sejteket.”
 • 22. flexsnake 2009. október 30. 15:24
  „12. semmilyen veszélyt nem jelent mivel semmi olyat nem tartalmaz amitől bármi baja lehetne. Ettől függetlenül 3év alatti gyereknél ha nem különösen indokolt akkor nem kell.”
 • 21. flexsnake 2009. október 30. 15:22
  „5. ki bénult le? egyetlen ilyen eset sem volt.
  A családban már mindenki megkapta, még csak hőemelkedés sem volt.”
 • 20. koxos 2009. október 29. 16:35
  „lassan nekem is mennem kell ampulláért :)”
 • 19. KukoricaJancsi 2009. október 28. 19:39
  „17-es lényeges kérdést feszeget!!

  Aki korábban bekerült az egészségügy markába (betegként) az már eddig is tudta, hogy az orvostudomány alkalmazása ellentmondásos.
  Nagyon nagyon sok olyan, a lakosság által tudni vélt orvosi dogma van ( ..-nál/nél több ... nem egészséges; a ... sejtek csak pusztulnak, és nem termelődnek; un rutinműtétekkel kapcsolatos téveseszmék, stb) ami ne cáfolódna meg az idő múlásával.

  Az orvosok sokszor azt mondják, amire megtanították őket. Ezek után változik a tudományos álláspont, és aki épp lemarad a legfrissebb hírről, az a régiek szerint fog eljárni, a többiek pedig az új álláspont szerint.

  Az is érdekes, amikor az orvos lemond a páciensről, a természetgyógyász pedig meggyógyít!

  Ki a "hozzáértő" akkor??”
 • 18. KukoricaJancsi 2009. október 28. 19:22
  „Jó a h1n1-es híreken csámcsogni, mert jó látni, ahogyan ébredeznek az emberek az átlátszó butaságok hálójából.

  És megint emlékezzünk meg a pár évvel ezelőtt értelmetlenül elpusztított kacsák, madarak, baromfiak millióiról, akik az emberi butaságnak és ostobaságnak lettek az áldozatai.... értelmetlenül!!”
 • 17. hajjahajja 2009. október 28. 19:15
  „Hát végülis el is hihetem:)Nekem igazából mindegy is, én személy szerint nem veszem fel, és a gyerekemnek sem merném beadatni.Nekem gyanúsan gyors volt a tesztelése.Szerencsére nem kötelező, csak az a baj, hogy ezek után hogyan bízzon meg az ember a "hozzáértőkben", mikor ki ezt mond, ki azt.
  Sok orvos ismerőst megkérdeztem, és senki nem mondta, hogy igen, adasd be, kell az:)
  Hát ki így, ki úgy.”
 • 16. KukoricaJancsi 2009. október 28. 19:14
  „Állítom:

  Már régen átestünk rajta, és erősebbek vagyunk mint előtte voltunk!”
 • 15. k.elvis 2009. október 28. 16:34
  „Ha kötelezővé teszik,akkor én a jobbik fajtából kérem,amit a kormánytagok kapnak.”
 • 14. bratyesz 2009. október 28. 14:13
  „Én tavaly novemberben beadattam a gyereknek az influenza elleni oltást.2000ft volt az oltó anyag,2000ft amiért beadták.Majd felírt egy másik receptet az orvos,hogy váltsuk ki a másikat is és menjünk vissza 1 hónap múlva,ismétlő oltásra!!Az megint összesen került volna megint 4000ft-a.Szart se ért az egész így is sokat beteg volt a gyerek!!!!!!!!!!”
 • 13. 19701230 2009. október 28. 13:44
  „12
  de az volt, hidd el nekem!!!!
  Czeielnek pedig muszáj volt a nevét adnia!
  ne felejtsük el , van néhány dolog a genetikus életében amit el kellett tusolni
  egyébként mélyen tisztelem a nagytudású genetikust!

  őszintén én azt gondolom, hogy hiszek inkább a szakmai kollégium vezetöjének, aki azt mondta nem alkalmas a vakcina terhesek és gyermekek számára, mint a az egészségügyi miniszternek!

  és szeencsére nem kötelezö..csak szülöi engedéllyel lehet beadni, irásos beleegyezéssel, de evvel a felelösség is a tied! ha a gyereknek valami baja lesz az már a te bajod, te adattad be! én ezt gondolom, persze lehet tévedek.”
 • 12. hajjahajja 2009. október 28. 13:31
  „Nem is az a kérdés, hogy miből (persze az is lényeges), hanem hogy minek???
  Nagyon ránk akarják tukmálni, de kell a fenének.
  Én személy szerint azon csodálkozom, hogy még Czeizel Endre is mellette áll, holott senki nem tudja, milyen veszélye lehet a magzatra, illetve a kismamára.Én ezen ledöbbentem.
  Na Székely meg olyan oltást vett fel gondolom, aminek köze nincs a védőoltáshoz:D
  Enyhe rosszindulattal azt mondanám, nemtán desztillált víz volt a fecskendőbe?:D”
 • 11. maradando 2009. október 28. 13:08
  „Ha egy kis drogot adagolnának az elkészitett anpullába,talán kelendő lenne!”
 • 10. mosómasa 2009. október 28. 12:48
  „Nekem ha fizetnének, akkor se kellene! Nemhogy még én fizessek!!”
 • 9. fonaszi 2009. október 28. 12:31
  „Én sem ismerek olyat,aki beadatná magának,vagy a családjának. Valaki,aki nagyon nagy hasznot akart ebből húzni,most nagyon nem fog meggazdagodni belőle.. Senkinek sem kell ez az oltás, az orvosok sem javasolják.”
 • 8. osszeomlas 2009. október 28. 12:21
  „Vihetik is vissza Pestre, amúgy ha azon múlna kifizetném a 4000 forintot csak adják be megint székelynek...
  Mellesleg amerikában az első évben nem, de a következőben már kötelező lesz a védőoltás beadatása, aki nem adatja be, az speciális táborba kerül, ez lesz itt is.”
 • 7. andrisne 2009. október 28. 11:37
  „Nekem se kell,sőt a családomnak se.”
 • 6. kispacni 2009. október 28. 11:11
  „5. Az biztsos, hogy a betegség többe fog kerül (elég ha arra gondolsz, hogy a táppénz a fizud 60 %-a), a kérdés, hogy megvéd ez a vakcina. Hisz maguk is elismerték, hogy 70 százalékos a védettség, vagyis örülj ha van az 50 %.”
 • 5. xene@freemail.hu 2009. október 28. 10:01
  „Ja, én is így vagyok vele. A másik meg, hogy sokszor hallani a különféle mellékhatásokról (lebénul valaki stb.). Inkább kihordom 1-2 hét alatt a betegséget, de nem oltatom be magam. Árba kb. a gyógyszerekkel ugyanott leszek....Biztos gáz van, hogy rájuk rohad a sok injekció. Oltassák be velük a politikai elitet inkább 3-szor is!!!”
 • 4. csutka 2009. október 28. 09:41
  „2000 -be kerül a vakcina 2000-ért adja be a doki. Egy 4 tagu családnak 16 000 ft. de miből?????????”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A matekterem még bérlőre vár

A város legnagyobb alapterületű középiskolája volt valaha a tarjáni textiltechnikum. Tovább olvasom