Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Ma kezdődik a 18. Thealter - Balog József-előszó

Szeged - Ma kezdődik és hétfő hajnalig tart Szegeden a 18 éves Thealter – idén először tematikus jelleggel, a metamorphosis (átváltozás) jegyében.
A 18. THEALTER

Valójában a tizenhetedik. Az elsőt úgy hívták, hogy Szabad Színházak Nemzetközi Találkozója. Vagy a másodikat is? Jó, most csak THEALTER-nek hívják. Azaz – SZÍNHÁZ és ALTERNATÍV. Igen, szójáték angolul de magyar logika szerint.

1991-ben, már túl két korszak hirtelen határán – két esztendővel azelőtt még szocializmus volt, bármit jelentsen is ez a szó – színházi fesztivált varázsoltunk Szegeden. Fura kis varázslat volt, csupa drukker és semmi európacsúcs. De azért egy magyar csúcs igen, ha nem is valami hagyományos sportágban. Ennyi színház, néhány napon át, egyetlen városban, ennyi sok néző előtt – na, az még nem volt e lángoktól ölelt, kicsike és ártatlan országban. Na, abban!

Most, igen most kell bejelentenem, hogy ott vagyok az első perctől. Sőt, már az első előtt is ott voltam. Azok között, akik 1991-ben ott álltak a JATE-Klubban – már nincsen is ilyen Egyetem – néhány gyümölccsel megrakott asztal körül. És elindították a Szabad Színházak törékeny ladikját a magyar alternatív színjátszás egén. Mindkettő kék, hullámok fodrozzák, és nagyon gyorsan kell a Földbolygó karját tekerni ahhoz, hogy sohase legyen lehetséges összekeverni azokat.

Ez egy olyasféle ügy, hogy mindig örülnek neki néhányan. Illetve örülve van nekünk. Az nem rossz. Még mindig itt vagytok? Nem volt még pizsamaosztás? Nem szégyelled magad, ecsém, 47 évesen még mindig amatőrködöl? Mitagadás? Megadom a módját. Nehezen tanulok szöveget, de eléggé bedobom a rongylábfigurát, ha a színpad feldübörög alattam.

Ennek a tizenhét év alatt betelt naptárnak a napjai alig vannak túl egy százason. Százvalahonyszor huszonnégy óra. Extázis. Karnevál. Bál. Ünnep. Látvány. Fény. Metamorfhosis. Illúzió.

Öröklét.

Jó, ez túlzás, alig harminc ország és háromszáz színház.

Mennyi?

Nem is azért.

A számok is hazudnak, ha az áll érdekükben, hideg számok, és forró lüktető számok.

Nem is tudom, ezer meg ezer numera talán.

Na, épp ez az, ezért a felirat: CSAK TIZENNYOLC ÉVEN FELÜLIEKNEK!

Balog József, a MASZK Egyesület elnöke

*

A hivatalos megnyitót 18 órakor rendezik a régi zsinagógában, de a programok már 9 órakor indulnak. Az érdeklődőket színházak, koncertek, kiállítások várják.

A nemzetközi fesztivál külföldi vendégei többek között az ukrán Penoplast, a horvát Bacaci Sjenki, a spanyol The Winged Cranes, a kanadai Les Sages Fous, a holland Space Színház. A rendezvény idén két új elemmel bővül: a Maszkalandra a 10-17 éveseket várják színházi előadásokkal, koncertekkel, filmekkel, interaktív játékokkal. Ekisfeszt Akadémia címmel a JATE-klub ad otthont az egyetemistákra, főiskolásokra koncentráló sorozatnak, melynek része egy színházi
kisesszéírói pályázat is.

Jegyek a régi zsinagógában válthatók mindennap 10-től 16 óráig, valamint az előadások helyszínén egy órával a kezdés előtt. A szabadtéri előadások ingyenesek.

Részletes program: www.thealter.hu

Olvasóink írták

  • 2. Jóni Gábor 2008. július 23. 13:57
    „Hogy 47 évesen még mindig amatőr? Nem baj az, sőt. Ebben a jó magyar színházi életben/világban éppen erre lehetsz igazán büszke.
    Gratula a szervezéshez. Hajrá, Jóska!”
  • 1. Medvegy Gábor 2008. július 23. 06:35
    „A Thealter Fesztivál ideje alatt, így ma is délelőtt 10-től este 6-7-8-ig szól a fesztivál rádiója, a Thealter Rádió a Rádió Mi 89,9 MHz-én vagy a www.radiomi.hu oldalon, interjúkkal, információkkal, riportokkal, előadás- és koncertközvetítésekkel, nem csak thealterezőknek. :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Geráék élete alaposan megváltozott két év alatt

Szeged - Lapunk is közreműködött abban, hogy Gera Istvánék régi, szorosan az épülő M5-ös melletti… Tovább olvasom