Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Ma kezdődik a II. nemzetközi Bartók Béla-zongoraverseny

A szegedi Bartók-emlékév részeként ma kezdődik és vasárnapig tart a II. nemzetközi Bartók Béla-zongoraverseny az SZTE Zeneművészeti Karának Fricsay Termében, ahol tizenhét ifjú zongorista méri össze tehetségét.
Kerek Ferenc kari főigazgató, az emlékbizottság társelnöke nyitotta meg tegnap a Bartók-kiállítást a TIK-ben. Fotó: Gyenes Kálmán
A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Főiskolai Kara másodszor rendezi meg a nemzetközi Bartók Béla-zongoraversenyt. A ma délelőtt 11 órakor kezdődő és vasárnapig tartó viadalt ünnepi hangulatúvá teszi, hogy szombaton emlékezik meg az ország a komponista születésének 125. évfordulójáról. A verseny mindhárom fordulója nyilvános, azaz a szervezők várják a közönséget is a Fricsay Ferenc Hangversenyterembe. A tizenhét versenyzőnek nemcsak Bartók-darabokat kell megszólaltatnia, hanem többek között olyan Scarlatti-, Mozart-, Chopin-, Liszt- és Debussy-műveket, amelyeket zongoraművészként Bartók is a repertoárján tartott.

Az elő- és középdöntőben szóló darabok csendülnek fel, a szombaton 18 órakor kezdődő döntőben egy-egy versenyművet kell előadniuk a zongoristáknak Koczka Ferenc karmester dirigálásával és a Szegedi Nemzeti Színház zenekara közreműködésével. A viadal fővédnöke Bozóki András kulturális miniszter, a zsűri elnöke Baranyay László zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzora.

A szegedi Bartók-emlékbizottság társelnöke, Kerek Ferenc zongoraművész, az SZTE Zeneművészeti Főiskolai Karának főigazgatója hangsúlyozta: a verseny célja, hogy a zongora szakos hallgatók és az ifjú művészek bemutatkozhassanak Szegeden, nem messzire Bartók szülővárosától, a romániai Nagyszentmiklóstól, amit Bartók-centrummá szeretnének fejleszteni. Ezért a vasárnap délelőtt 10 órakor kezdődő szegedi díjkiosztó koncertet követően délután gálahangversenyt rendeznek a nagyszentmiklósi Nákó-kastélyban, ahol a Szegedi Kortárs Balett mellett a verseny győztesei is fellépnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tímárné elindulhat a választásokon

Indulhat a szegedi 3-as választókerületben pénteken elutasított Tímárné Horváth Magdolna, az MDF… Tovább olvasom