Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Ma kezdődik a nemzetközi tiszai halfesztivál

Ma megkezdődik a kilencedik nemzetközi tiszai halfesztivál Szegeden. Az idén másfélszer annyi csapat mutatja be halléfőző tudományát a Partfürdőn, mint tavaly. A szemközti oldalon, a rakparton különböző programok várják vasárnapig a látogatókat.
A szegedi híd alatt lányok sütik a halat. Fotó: Karnok Csaba
A vízi élet emberemlékezet óta jelentős mértékben alakította a szegedi nép táplálkozási szokásait. Szeged, a Tisza és a hal elválaszthatatlanok egymástól. A szegedi hídfő környékén volt a halpiac, és itt ütötték fel sátraikat a meleg ételt árusító asszonyok. A mai Roosevelt tér és a halételek hagyományosan hozzá tartoznak a város képéhez. A hagyományok őrzése a célja a háromnapos nemzetközi tiszai halfesztiválnak, amit az idén két helyszínen, a folyó két partján, a rakparton és a Partfürdőn bonyolítanak le.

Kipper György, a kilencedik szegedi halfesztivál szervezője elmondta: míg tavaly 82, az idén már 120 csapat mutatja be halfőző tudományát szombaton, ezúttal a Partfürdőn. Mások mellett a Délmagyarország és kiadója: két halléfőző brigádunk is bogrács mellé áll és fakanalat fog.
A szemközti oldalon, a Huszár Mátyás rakparton már ma elkezdődik a sürgés-forgás. Az úttesten már csütörtökön éjszaka állították a sátrakat és a főzőhelyeket. Ezen a részen három szegedi halászcsárda is – a Roosevelt téri, a Fehér-tói és az algyői – méri majd a zamatos hallét, és más finomságokat is meg lehet kóstolni. Folklór műsorok, kézműves kirakodó vásár, tiszai halászatieszköz-kiállítás színesíti a programot.

A halfesztiválokon általában több ezer mosatlan tányér gyűlik össze. Ez kapóra jött az egyik mosogatószert gyártó cégnek, amely vasárnap reklámfilmet forgat. Információnk szerint bemutatják, hogy egy flakon szer elegendő tízezer tányér elmosásához. A forgatás ideje alatt, vasárnap reggel 7 órától délelőtt fél 12-ig a Belvárosi hidat lezárják. A gyalogosok és a tömegközlekedési eszközök viszont ez idő alatt is áthaladhatnak a hídon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százezret kaptak Karcsikáért

Százezer forintért segített kicsempészni az országból Mehmet Tüysüz Karcsikát a székesfehérvári… Tovább olvasom