Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Ma kitör az iskolai őszi szünet

Szegeden több intézmény kínál szünidei programot az iskolásoknak. Ma kell utoljára iskolába menni, aztán kitör az egyhetes őszi szünet. A tanárok feltöltődésre, önképzésre használhatják az őszi szünetet, nagyon sokféle továbbképzést ilyenkorra időzítenek.
Legközelebb november 6-án mennek iskolába. Fotó: Frank Yvette
Az őszi szünet október 30-án kezdődik és november 3-áig, péntekig tart az általános és középiskolákban. Dobos Edit a szegedi Fekete István Általános Iskola igazgatóhelyettese azt mondja, az iskola dolgozóinak a jövő hét nem szünetnek minősül, tanításmentes munkanapnak nevezik. Magyarán, ha szükség lenne a munkájukra, dolgozniuk kellene, például napköziben felügyelni a gyerekekre. Csakhogy általában nem marad tanuló a napköziben, mert a szülők igyekeznek megoldani a felügyeletet.

– A tanárok feltöltődésre, önképzésre használhatják az őszi szünetet, nagyon sokféle továbbképzést ilyenkorra időzítenek – mondja Dobos Edit. – Jellemző az is, hogy a szünet előtt megírt témazáró dolgozatokat javítjuk.

Az iskola gyermekvédelmi felelőse, Virág Gabriella fontosnak tartja, hogy a szülők ilyenkor tartalmas programokat tervezzenek gyermekeiknek és lehetőleg együtt legyen az egész család. Ezt persze nehéz megoldani, mivel a szülők dolgoznak. Ezt a véleményt osztja Hajdúné Szerezlai Éva is, akinek két gyermeke jár iskolába. Azt mondja, tartalékolták a szabadságukat az őszi szünetre, így az idén szerencsére a teljes hetet együtt tölthetik. Kirándulnak, meglátogatják a nagyszülőket, rokonokat.

Az első osztályos Szűcs Ferike az édesapjának segít a ház körül. Bálint Ildikó és Varga Judit nyolcadikos tanulók szeretnék teljes mértékben kihasználni, az ismerősökkel, barátokkal, na és persze a családdal tölteni következő napokat, utána ugyanis nagy feladat vár rájuk: a középiskolai felvételi.

Megelőzés

A rendőrség baleset-megelőzési osztálya felhívja a járművezetők figyelmét, hogy az őszi szünetben a megszokottól eltérő helyeken is előfordulhatnak gyalogosan vagy kerékpárral gyerekek, akikre tekintettel kell lenni. A hétvégi óraátállítás után korábban fog sötétedni, a szülők gondoljanak a „látni és látszani" elvre. A gyerekeket lássák el fényvisszaverő csíkokkal, vagy legalább világos ruhába öltöztessék őket.

Ha az iskolásnak óvodás kistestvére van, a szülők, ha tehetik, kiveszik az oviból a kicsit is és tényleg együtt lehet az egész család. Az óvodákban hivatalosan nincs őszi szünet, de a létszámban megmutatkozik az iskolai szabadnapok hatása: az ovisoknak körülbelül a fele marad otthon.

Rengeteg, kifejezetten az őszi szünetre tervezett kulturális és szabadidős program segíti, hogy a nebulók ne a televízió előtt töltsék szabad napjaikat. Szeged fürdőiben például kedvezményes belépőket kínálnak az iskolásoknak és kifejezetten nekik való programokkal is készülnek a szünetre. Várja a diákokat a Százszorszép Gyermekház és a jégpálya is. Mindemellett az utazási irodák is különös figyelmet fordítanak erre a hétre, számos családi utat kínálnak.


Hatéves az őszi

Az őszi szünetet 2000-ben vezették be. A szeptembertől januárig tartó tanítási periódus ugyanis hosszú és megterhelő volt a tanulók és a pedagógusok számára. Az első félév a napok számát tekintve is hosszabb ideig tartott, mint a második, amelyben a sok tavaszi ünnep rövidítette a tanítási időszakot. Az őszi szünet bevezetésével arányosabb lett a két félév, közel azonos a tanítási napok száma.

B. L.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem tart ki végig a fizetés

A megszorító csomag első nyomait októberi fizetésükön már érezhették az emberek, de sokan csak… Tovább olvasom