Délmagyar logó

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 28°C Még több cikk.

Ma már 6-8 induló is van egy-egy kiíráson - A közbeszerzésről egyszerűen

Fontos törvény a közbeszerzési, ugyanakkor nem tud mindent szabályozni, és folyamatosan változik is. A témában a kamara rendezett nagy érdeklődéssel kísért eseményt kedden.
A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a megyei kormányhivatallal, és a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködésben közbeszerzési szakmai napot rendezett kedden Szegeden. Házigazdaként Nemesi Pál kamarai elnök egy két évvel ezelőtti eseménysorra utalt vissza, akkor sokat kellett beszélni az új közbeszerzési törvény bevezetéséről. Hangsúlyozta, azóta a kiírók és a pályázók is tapasztaltabbak lettek, és folyamatosak a finomítások is. Mára átláthatóbb, gyorsabb lett a rendszer, és megfelel a digitális világ mai követelményeinek is. Törekvés, hogy a hazai vállalatok közül minél többen induljanak a közbeszerzéseken, az ehhez szükséges érdemi javaslatok be is épültek a szabályozásba.

Fendler Judit, az SZTE kancellár asszonya elmondta, az egyetemnek a térség legnagyobb munkáltatójaként és költségvetési intézményeként hivatalból kell tudnia a közbeszerzés szabályait, de a vállalkozásoknak is fontosak a napi információk, hogy eredményesebbek legyenek. Biztatta is a térség gazdasági szereplőit, hogy bátran induljanak az egyetemi tendereken. Megtudtuk, az SZTE-nek 2016 óta van „közbeszerző képessége", mára ez a szakmai tudás beépült a mindennapi rutinba.

Juhász Tünde megyei kormánymegbízott a szakmai közönség előtt bátran beszélt arról, hogy a közbeszerzés egy kicsit mindig mumusa volt a jogi területnek. Folyamatos elhatárolódás és félelem övezte a feladatot, ha a közigazgatásban dolgozó kollégát ebbe az irányba próbálták terelni. Mára javult a helyzet, a kormányhivatalnak is saját és hatékony stábja van a közbeszerzésekre, akár az SZTE-nek.

Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke hangsúlyozta, nem félni kell a közbeszerzésektől, hanem jól előkészíteni. Nagyon fontos a versenyeztetés, és ezen a területen javuló a helyzet. 95 százalék fölött van azoknak a kiírásoknak az aránya, amelyeken bárki indulhat – feltéve, ha adott a szükséges kapacitás is. Szerinte az is nagyon jó, hogy az elmúlt néhány évben már átlagosan 6-8 induló volt egy-egy tenderen. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a közbeszerzési törvény nem tud mindent szabályozni, ráadásul folyamatosan változik, előadásában végig is vette a legfontosabbakat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs semmi reklám, csak az üveg bor fehér papírterítőn: a vásárhelyi borász is kiáll az ökológiai gazdálkodás mellett

Nincs semmi reklám, csak az üveg bor fehér papírterítőn: a vásárhelyi borász is kiáll az ökológiai gazdálkodás mellett
Nyugat-Európában és a tengerentúlon nő a kereslet a természetes módon készült borok iránt, és egyre fontosabb szempont a fogyasztó számára, hogyan művelték a szőlőt, amiből az ital készül. Tovább olvasom