Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Ma már fő csapásirány a szegedi Boros József utca

Boros József utca: tíz szegedinek a fele pár évvel ezelőtt még nem tudta, hol található, ma azonban a város egyik legforgalmasabb része. Diákok korzóznak, kamionok keresik rajta keresztül a legrövidebb utat.
Két, egymással szemközti házon két különböző tábla: Dr. Boross József utca, hirdeti az egyik, és Boros József utcát jelöl meg a másik is. Melyik az igaz? A kettő keveréke, az egy s-sel írandó Boros Józsefben tisztelhetjük Szeged egyik hírességét, a nagy tudású orvost, de erről majd a későbbiekben. Az itt élők, ahányan vannak, annyiféleképpen írják a címüket az okmányaikban.

A Mars és a Kálvária teret összekötő utcán nem ritka vendég a kamion. A gyalogos is annyi, mint napsütéses időben a Kárász utcán: a Mars térre a Déryből áramlik a diáksereg, vagy fordítva, a Gábor Dénesből a Kálvária sugárút felé, a Miokból pedig mindkét irányba tartanak fő csapásirányukon a középiskolások. Szinte átesnek a háza előtt sepregető Varga Jánoson, aki tetemes szemétkupacot kotor össze a járdán. Ez még csak a Mars és a Boros József utca sarka, egy tízlakásos társasház utcafrontja. Varga úr azt mondja: van előnye, és van hátránya ennek az utcának, az utóbbi egyértelműen a nagy forgalom.

Ezt viszont cseppet sem bánja a szemközti honvédségi toborzó iroda vezetője: Mészáros Antal őrnagy többek között arra az 500 jelentkező fiatalra vár, akiket Hódmezővásárhelyen tudna alkalmazni a hadsereg. A három évvel ezelőtt a Mars tér szájában megnyílt dizájnos irodába könnyű szinte az utcáról beesni. Jönnek is naponta legalább harmincan, de még mindig nem elegen.

Orvos, kórházigazgató

Boros József (1870–1925) nagy tudású orvos, kórházigazgató volt, a rókusi, 1800-ban alapított közkórházat vezette 1905-től haláláig – áll Péter László Szeged utcanevei című munkájában. A hálás utókor már 1939-ben elnevezte róla azt az utcát, amely akkor a Kossuth Lajos sugárúttól, a kórház sarkától a Kálvária térig húzódott.

A diákok között továbblökdösődve a járdán, csak nézünk, mennyi kft.-t, autós- és nyelviskolát, üzletet, raktárt, oktatási központot rejtenek a házak, udvarbelsők: hát igen, oda kell települni a szolgáltatással, ahol naponta tíz- ezrek fordulnak meg. Márpedig a Mars téren megfordulnak. Ja, és még a múzeum raktára is itt található a kisposta mellett: Horváth Ferenc igazgatóval, mint a nagy forgalom egyik okozójával is beszélek, aki szerint ennél jobb helyen nem is lehetne a raktár. Noha Attila koporsóját nem itt őrzik, bemenni mégsem lehet, mivel nem kiállítóhely.
Csak az utca közepe táján múlik el a lüktetés. Csöndesebb a táj, egyelőre. Ugyanis éppen erre a pontra tervezik, ha jól tudjuk, a leendő Árkád egyik bejáratát, amikor majd a teljes kendergyárat, és annak nevezetes utcai frontját lebontják. A békének vége lesz, igaz, az ingatlanok felértékelődhetnek (vagy nem).

A béke szigetének tűnik a Kis elnevezésű vendéglő, itt egy üveg sör mindössze 130 forint. Az utcafronton látni a szépen kikövezett járdát, ahová hamarosan terasz költözik ki, hogy a munkából fáradtan hazatérő férfiak útjába essen. Kutyáját sétáltató férfi közeleg, az egyik lepukkant önkormányzati ház kapujában tűnik el. Követjük az építészet valahai remekébe, a Dávid-csillagos homlokzatú házba, amelynek udvarán sufnik, kiselejtezett hűtők társaságában is élnek emberek. A kutyás férfi, Újvári Mihály nemrég költözött ide a „mocskos reptérről", ahogy ő mondja. A hetvennégy éves Bilik Józsefné viszont régi lakó, még egy hagyományos szoba-konyhásban él, ajtaja mellett a régi közös budi bejárata. Ezt már nem használják, minden lakás komfortos, összkomfortos, azt leszámítva, amelyiknek a szobája az emeleten, a konyhája pedig az udvar sarkában található.

Persze vadonatúj társasházakból is van választék, a napközben dolgozó fiatalabb generáció lakja őket: csengetésre senki sem nyit ajtót. Egy huszonöt éve épült ház negyedik emeletére viszont felmehetünk: Ónody István két keze munkája is benne van a falakban. Erkélyéről mutatja, milyen szép a kilátás, és hogy milyen csendes, nyugodt utca ez a Boros József, itt, a Mars tér közelében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kivonultak az ellenzékiek a szegedi közgyűlésről

A Fidesz helyi népszavazást kezdeményez a szegedi egészségügyi ellátórendszer átadásáról, miután a… Tovább olvasom