Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 13°C Még több cikk.

Ma már hétköznapi dolog úri szabóhoz járni

Szűkítés, átalakítás, cipzárcsere, nadrág-, kosztüm- és szoknyavarratás. A szegedi szabóságokban szinte mindenre van igény és lehetőség. Ma már nem csak a tehetősek járnak szabóhoz. Sokak azért nyitnak be a szalonokba, mert a konfekcióméret nem illik rájuk.
Sok nőnek nem megfelelő a konfekció. A divatszabóságokban méretre készül a ruha. Fotó: Frank Yvette
Szegedi szabóságokban kerestük arra a választ: divat-e manapság vásárlás helyett – varratni a ruhákat? A József Attila sugárút elején található kis üzletben óriási választékra leltünk. Itt egy szegedi varrodával dolgoztatnak. Női nadrágot 3000 forintért, szoknyát 2500-ért, blézert 7000-ért varrnak meg, az összegben a kelme ára is benne foglaltatik.

– Vállaljuk öltönyök, mellények, szoknyák, blézerek varrását – sorolta Bús Gyuláné. S mutatta is: náluk mindenféle színű, méretű és fazonú ruha közül lehet válogatni, a sárga, rövid ujjú nyári blézertől a térdnadrágon át az idősebb hölgyek által keresett gumis derekú nadrágokig.

A belváros másik pontján, az Oskola utcai női divatszalonban főként a környező iskolák tanárai, klinikák és más intézmények dolgozói varratnak, tudtuk meg dr. Tanács Imrénétől. Nem csak alkalomra – ballagásra, bálra – készülnek itt ruhák. Nagyon sokan azért mennek a szalonba, mert a konfekcióméret nem megfelelő nekik. Ennek az üzletnek a törzsközönsége főként a középkorú generációból kerül ki, akik már megtalálták a saját stílusukat. Nem követik mindenáron a divatot, egyéni elképzeléssel jönnek a szalonba. Az itt dolgozók nagyon kreatívak, ügyesek, így sokszor a kirakatba helyezett egy-egy ruhájuk állítja meg és csalogatja be a vevőt.

A Hajnóczy utcai műhelyben szintén a nem passzoló konfekcióméret miatt fordulnak meg a legtöbben. Továbbá ide viszik az olcsó árut is javításra – ha feslik a cérna, szakad a cipzár. Ennek az üzletnek a kuncsaftjai inkább alkalomra varratnak. Ballagásra például egyre kevesebb osztály készíttet egyforma ruhát, ugyanis nem mindenkinek áll jól ugyanaz a fazon. Viszont a bálokra a fiatal lányok szívesebben mennek saját ruhában, mint kölcsönzöttben. A varrónőkhöz egyedi ötletekkel érkeznek. Akadt olyan diáklány is, aki lerajzolta a saját maga által megálmodott estélyit. Mások divatlapból választanak.

Az általunk megkérdezett szabóságokban eltérőek az árak, több ezer forint különbséget tapasztaltunk például a nadrágárak esetén. Az egyik helyen 3000, míg egy másikon akár 7000 forintot is elkérnek ezért a munkáért. Az ár egyébként a legtöbb esetben nem tartalmazza az anyag árát, ezt pluszban hozzá kell számolni. Hogy mennyiért készül el egy szoknya, egy nadrág, egy blézer, az nagyon sok mindentől függ. Így például a fazontól, a gombolástól, hogy van-e rajta zseb. Az időigényesebb munkát ugyanis jobban meg kell fizetni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS-t küld a komposztáló üzem

Elkészült, és már próbaüzemben dolgozik a sándorfalvi úti hulladéklerakó gigantikus méretű… Tovább olvasom