Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Ma már nem a szűcs az úr a mesterek között

Mindössze pár hónapjuk van a szűcsöknek és szőrmeárusoknak arra, hogy kitermeljék maguknak azt a hasznot, amiből az év hátralevő időszakában megélhetnek. Szegeden már alig találni mesterembert, mert vagy kiöregedtek és abbahagyták a szakmát, vagy a fővárosba költöztek.
Többen javíttatnak, mint vásárolnak – magyarázza Pompár László. Fotó: Frank Yvette
Nehéz helyzetben van a szűcsszakma. Szegeden
s egyre kevesebben foglalkoznak bundakészítéssel. Pompár László utolsó mohikánként tapasztalt szűcsmesterekkel állítatja elő algyői varrodájában a szebbnél szebb nemesprém és irhabundákat, amiken szegedi üzletében próbál túladni.

Bunda a fővárosból

– A nemesprém örök divat, igény is lenne rá, mégis egyre kevesebben engedhetik meg maguknak ezt a fajta luxust. A vásárlók közül eltűnt a középréteg: vagy egyáltalán nincs pénzük az embereknek, vagy nagyon sok van. Utóbbinak pedig csak az első osztályú áru kell, nem számít, mennyiért. Ez még nem is lenne baj, de ehhez párosul ezen vásárlóréteg sznobsága. Inkább többszörös árat fizetnek ki egy-egy darabért Budapesten, csak hogy elmondhassák: bundájukat a Váci utcán vásárolták meg – mondja Pompár László. Szegeden ezért inkább javíttatni viszik az emberek megkopott bundáikat, semmint új darabot vásároljanak. – Több a stoppolós érdeklődő, mint a vásárló. Ráadásul a vevők durván alkudoznak a fix árakra is. Pedig iszonyú kis haszonnal dolgozunk, ráadásul sokat kell költeni reklámra, hogy az emberek egyáltalán bejöjjenek a boltba. Tavasszal pedig már előállítási költség alatt áruljuk a bundákat. Ha ezek az akciók is lemennek, vége a szezonnak – mondja Pompár László.

A rókák öröme


Hogy mégis melyik a legnépszerűbb bunda a vásárlók körében? Nagyobb részben az olcsóbb irhát, kisebb részben a pézsmából, mormotából és nercből készült szőrmebundákat keresik az emberek. A vörös- és ezüstróka kezd kimenni a divatból: drága az alapanyag és vastag a szőre, ami a hölgyeknek nem éppen kellemes viselet. Szeged környékén pedig egyedül a rókapopuláció az, ami olyan számban fordul elő, hogy megérje a vadászoknak a bundájáért puskavégre kapni az állatokat. – Pézsmapocok is akad, de olyan kevés van belőle, hogy egy emberöltő lenne, mire összejönne egy bundáravaló – mondja Pálfi Zoltán fővadász, aki a '80-as években maga is lelkesen vadászott a rókákra, hogy bundájukat szűcsmestereknek kínálja fel eladásra. Elmondása szerint egyre kevesebben lövik az állatot szőrméje miatt, hiszen a ravaszdiból is legalább tizenöt példányt kell elejteni ahhoz, hogy egy szép rókabunda jöjjön ki belőle.

Harminc év felett


A szűcsszakma jövőjét egyedül a hölgyek menthetik meg. – Ha valaki harmincöt-negyven éves lesz, biztosan eljön venni egy bundát. Ettől az életkortól van igényük a nőknek arra, hogy szép szőrmében jelenjenek meg például egy bálon – mesél a tapasztalatokról Pompár László, aki minden évben külföldi szőrmekiállításokon is részt vesz, ahol a legújabb fazonokkal ismerkedik meg. – Nekünk kellene ott árulnunk, mert jóval olcsóbban állítunk elő egy bundát, de a nemzetközi piacra lehetetlen betörni. Mi első-, másod- és harmadosztályú anyagokból dolgozunk, hiszen itthon csak ezt tudják megfizetni. Külföldön az első osztályú sem kell, csak a csúcsminőséget keresik – nem számít, mi az ára. Nyugaton egy irhabundáért 2000 eurót is elkérnek, mi nyolcvan-százezer forintért (350-400 euróért) árusítunk igazán szép darabokat – mondja. Pompár László abban bízik, pár évig még eltartja a szegedi vásárlóréteg a szakmát, legfeljebb a javításból élnek majd meg. Ha így sem érné meg csinálni, a maradék szűcsnek is Pestre kell mennie. – Régen, ha valaki csúnyán nézett egy szűcsre, nem adták el neki a kabátot, olyan sok volt a vásárló. Ma már nem a szűcs az úr – mondja.

K. G. G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden több mint 50 ovi várja a gyerekeket

Szegeden az önkormányzat 53 tagóvodát működtet. A szülők ezekben a hetekben döntik el: hol töltse az… Tovább olvasom