Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Ma még ingyenes a szaktanácsadás, jövőre fizetni kell

Az NVT szaktanácsadói hálózata ma még ingyen segít a termelőknek a támogatási pályázatok megírásában, de jövőre már fizetni kell. Igaz, az összeg 80 százalékára is támogatást lehet kérni.
Csak a földalapú támogatásokhoz adott szaktanácsadói segítségnyújtás lesz ingyenes a jövőben, az egyéb közreműködésért fizetni kell 2007. július 1-jétől. A termelők viszont költségeik fedezésére ugyanúgy pályázhatnak, a kiadott pénz 80 százalékát visszakaphatják. Ezt az információt Tóth Mihály NVT-tanácsadó közölte lapunkkal, aki maga is – jelenleg még ingyenes – szaktanácsadóként segíti a termelőket.

Tóth Mihály megyei főkertészként ment nyugdíjba 1990-ben, utána az FVM bejegyzett szaktanácsadójaként dolgozott, 2004 óta pedig NVT-tanácsadóként működik közre szakterülete témáiban. A termelők agrár-környezetgazdálkodási témákban benyújtott pályázatainak megírásában segít. Elmondta, alapkövetelmény, hogy a gazdálkodók bevizsgáltassák az általuk művelt talajt (ilyen akkreditált laboratórium Vásárhelyen működik). Tudniuk kell, milyen műtrágyát és milyen növényvédő szereket használjanak ahhoz, hogy ne fertőzzék a földjeiket. A szaktanácsadó többek között arra is oktatja a termelőket, melyek a határértékek nitrogén- és kálium-klorid tartalomnál. Felhívja a figyelmet arra, hogy műtrágyából melyek azok a mennyiségek, amelyeket ősszel, és melyek azok, amelyeket tavasszal kell a talajba juttatni.

A szaktanácsadó feladata az is, hogy odafigyeljen: vezetik-e a termelők azt a gazdálkodási naplót, amelyben minden eseményt rögzíteniük kell. Ha az illetékesek ellenőrzik a pályázaton elnyert pénz felhasználását, az első dolguk az, hogy megnézik, mit tartalmaz a napló. A bejegyzések alapján lehet ellenőrizni, milyen gyomirtó szert, mekkora mennyiségben használt a termelő. A következő évben ugyanis a várható termés nagyságát, minőségét befolyásolhatja a talaj „múltja". Az élelmiszer-egészségügyi várakozási időt is a napló alapján lehet betartani. Bizonyos vegyszereknél akár hatvan napig is pihentetni kell a termést, mielőtt a feldolgozóhoz, vagy a piacra kerül, nem mindegy tehát, milyen dátum szerepel a szedés időpontjaként.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emléktáblát avattak Gregor Józsefnek

Domborműves emléktáblát avattak az október végén elhunyt Gregor József tiszteletére az ünnepek… Tovább olvasom